Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victorias väns bolag granskas i SVT

FICK BRÖLLOPSRESA. Kronprinsessan Victoria fick bröllopsresan av miljardären Bertil Hult. Nu granskas hans affärer i kvällens "Uppdrag gransking", i SVT.
Foto: Tommy Pedersen

Mångmiljardären och prinsessan Victorias nära vän Bertil Hult granskas i kvällens "Uppdrag granskning" i SVT.

I programmet kartläggs den komplicerade företagsstrukturen i hans bolag EF.

Bertil Hult, grundare av det globala företaget Education First, EF, är känd för sina lyxiga sommarhus, yachter och resor runtom i världen.

Till sin frus 50-årsfest, till exempel, bjöd han in artister som Elton John, Cher och Rod Stewart för att uppträda.

I kvällens "Uppdrag granskning" kartläggs strukturen av hans bolag inom koncernen Education First. Flera av årsredovisningarna visar på en hög omsättning, men låga vinster.

Tv-programmet försöker ta reda på hur mycket bolaget egentligen är värt.

– Det jag kan berätta för dig är att vi i grova mått dubblar vår storlek vart fjärde, femte år, säger en talesperson för EF till "Uppdrag granskning".

Programmet tar även upp Bertils Hults bröllopsgåva till prinsessan Victoria och Daniel 2010. Som Expressen tidigare skrivit fick brudparet åka i mångmiljardärens jetplan till Söderhavet och låna hans yacht, värd flera hundra miljoner kronor.

"Mycket olämpligt"

Kronprinsessan anklagades för att ta mutor, men åklagaren lade senare ner utredningen. Claes Sandgren, professor i civilrätt och ordförande i institutet mot mutor, menar att det var fel.

– Jag tycker att det var mycket olämpligt av dem att ta emot den här gåvan som var både kostsam och extravagant, säger han till "Uppdrag granskning".

Bertil Hult har inte låtit sig intervjuas för programmet som sänds i kväll klockan 20 i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.