Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias vän rekryteras – ska rädda Estelles nya skola

Johan Nordenfalk d.y. blir Campus Manillas nya styrelseordförande. Här på bild med sin fru Estelle Nordenfalk. Foto: IBL Bildbyrå
Prinsessan Estelles blivande skola Campus Manilla har de senaste veckorna varit i blåsväder. Nu utses en god vän till kungafamiljen att bli ordförande för skolans styrelse. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Under de senaste veckorna har det stormat kring prinsessan Estelles blivande skola på Djurgården i Stockholm. 

Nu utses Johan Nordenfalk, god vän till kungafamiljen, till ny styrelseordförande. 

"Det stämmer att jag har blivit utsedd till ny ordförande i Campus Manilla", skriver han i ett sms till Expressen.

Efter DN:s avslöjande om konflikter mellan ledning, styrelse och inflytelserika föräldrar, har det stormat kring elitskolan Campus Manilla där prinsessan Estelle ska börja till hösten. Vittnesmål till Expressen berättar om hur barn har hängts ut av lärare framför klassen, och anmälningar till Skolinspektionen larmar för mobbning och elitism. 

Maija Möller Grimakova, rektorn som tvingats lämna skolan, känner inte igen händelsen med eleven som ska ha hånats av sin lärare och har även tidigare sagt att hon känner till anmälningarna till Skolinspektionen:

– Under den tiden som jag var rektor har alla ärenden hos Skolinspektionen lagts ner och Skolinspektionen har inte noterat att vi har gjort någon felaktighet. Vi har två-lärarsystem och ett elevhälsoteam. Så det är klart att föräldrarna kan pröva sina ärenden, men hittills har inte Skolinspektionen påpekat att vi inte erbjuder tillräckligt stöd, har Möller Grimakova sagt.

Tillträder i augusti 

Nu har Johan Nordenfalk, jurist och god vän till kungafamiljen, utsetts till ny styrelseordförande på Campus Manilla, vilket Svensk Damtidning var först med att rapportera om.

"Jag håller på att sätta mig in i verksamheten nu och finns tillgänglig efter det att jag har tillträtt. Till dess får jag hänvisa till den sittande styrelsen", skriver Johan Nordenfalk i ett sms till Expressen. 

Expressen har tagit del av ett internt meddelande som skickats till skolans föräldrar där den nya ordförandeposten avslöjas: 

"Genom sin bakgrund har Johan stor förståelse för innebörden av huvudmannaskapet i skolan och hur man behöver navigera för att, i nära samarbete med rektor, leda på ett effektivt och förtroendeingivande sätt", skriver Sofia Wingren, vice ordförande på Campus Manilla. 

 

LÄS MER: "Vittnesmål: Barn hängs ut av lärare på elitskolan" 

 

"Johan har ett starkt engagemang för Campus Manilla och har varit förälder på skolan sedan den startades höstterminen 2013. Han har i dag två barn på skolan."

I mejlet står det att Johan Nordenfalk tillträder den 14 augusti, samtidigt med nya rektorn Carina Hagström-Bergh. 

Nära vän till kungafamiljen 

Johan Nordenfalk arbetar i dag som operativ chef i bolaget Catella, och har varit advokat och delägare på Hamilton Advokatbyrå. Sedan 2007 har han varit engagerad i Gundua Foundation, som verkar för förbättrad läs- och skrivkunnighet i utvecklingsländer. 

Johan Nordenfalk och hans fru Estelle Nordenfalk umgås i samma kretsar som kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och var två av gästerna under kungens födelsedagsbankett 2016. Johan Nordenfalks far, även han med namnet Johan Nordenfalk, har fått HM Konungens medalj i största storlek. 

Prinsessan Victoria på bild tillsammans med Johan Nordenfalk den äldre. Sonen är nu aktuell som ny styrelseordförande för Campus Manilla och har nära bank till kungahuset.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Både far och son ingår i kungens jaktlag.

Enligt Margareta Thorgren har de senaste kontroverserna kring Campus Manilla inte förändrats prinsessan Estelles skolplaner. 

– Det enda jag kan säga är att prinsessan Estelle planeras börja på skolan till hösten, säger hon.

Tror du att det är en tillfällighet eller en strategi från skolans sida att välja person som står kungafamiljen nära som ny ordförande? 

– Det har jag ingen kännedom om. Det är deras beslut. 

Expressen har sökt den nuvarande styrelseordföranden Karin Lennhammer och tillträdande rektorn Carina Hagström-Bergh.