Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias resa till Peru ändrades i sista stund

<p>Tidigt i morse anlände kronprinsessan Victoria till Lima i Peru. Bilden är från ett annat tillfälle.</p>Foto: Robert Eklund
<p>Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf på ett WWF-arrangemang i Solna häromdagen.<br></p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>Det blir en lång och intensiv resa för kronprinsessan Victoria.</p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>Första anhalten på resan är i Lima. Här en bild från en religiös procession i Lima under söndagen.</p>Foto: Ernesto Arias / Epa / Tt
<p>Victoria och Daniel blir föräldrar igen i mars nästa år och Estelle får ett syskon.</p>Foto: Kate Gabor

LIMA. I dag landar Victoria och Daniel i Lima i Peru, på andra sidan jordklotet.

I sista stund har programmet i Peru justerats - allt för att ge Victoria tid till återhämtning:

– Resan är nu anpassad utifrån kronprinsessans gravida tillstånd, säger Margareta Thorgren vid hovet.

Så går kronprinsessans resa

1. Stockhom

2. Lima

3. Cartagéna

4. Bogotá

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska bli föräldrar igen i mars nästa år, bara en månad före prins Carl Philips och prinsessan Sofia förstfödda väntas nedkomma. Vid kungliga dopet av prins Nicolas för en vecka sedan visade Victoria för första gången upp en stolt gravidmage och blev hyllad för sin moderiktiga mammastil.

Landade i Peru i morse

När andra kanske skulle ha dragit ner tempot i samma situation väljer Victoria att arbeta på minst lika mycket som tidigare. Tidigt i morse landade hon och maken Daniel i Peru efter nästan 20 timmar i luften.

Syftet med resan är att stärka handelsförbindelserna och det kulturella samarbetet. Med på resan är infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Resan har i samråd med kronprinsessparet planerats under en längre tid och det är något som de ser fram emot väldigt mycket, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

"Hon ska vara försiktig och vila"

Det är inte bara Peru och Lima som står på schemat. Efter Lima blir det Cartagena i Colombia och sedan flyger Victoria och Daniel med sitt sällskap vidare till Bogota där besöket avslutas nästa vecka.

Det är en lång och intensiv resa och en av de som öppet har visat sin oro för att Victoria åker i väg så långt när hon är gravid är mamma Silvia. När hon träffade Expressens Niklas Svensson under statsbesöket i Litauen var hon öppen med sin oro:

– Det är en lång resa till att börja med. Colombia ligger ju väldigt högt också, så det är klart av rent medicinska skäl ska hon vara försiktig och vila.

Efter att det stod klart att Victoria är gravid gjordes i sista stund ändringar så att kronprinsessan ska få möjlighet till återhämtning.

– Resan är planerad sedan länge av UD och är nu anpassad utifrån kronprinsessans gravida tillstånd, säger Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.