Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victorias passning till politikerna inför valet

Kronprinsessan Victoria besökte i går "Initiativet Hållbara Hav - Östersjön". Väl där passade hon på att ge en passning till landets politiker inför valet på söndag. Foto: Suvad Mrkonjic
"Det är svårt att vara konsument i dag och välja rätt. Det tycker jag är fel. Det är en djungel där ute". Foto: Suvad Mrkonjic

Med bara dagar kvar till valet väljer kronprinsessan Victoria att ge en rejäl passning till landets politiker.

Hon tycker att vi i Sverige borde bli ännu mer medvetna om miljön:

– Det är svårt att vara konsument i dag och välja rätt. Det tycker jag är fel. Det är en djungel där ute.

FAKTA

Kungen har en rad hedersuppdrag för miljön som han tar på största allvar. Han är bland annat beskyddare för "Håll Sverige Rent" och "Sveriges skogsvårdsförbund". Hovet konstaterar själva på sin hemsida under rubriken "Natur och miljö":

"Kung Carl Gustaf är mycket engagerad i natur- och miljöfrågor. Han har breda kunskaper inom båda dessa områden. Kungen har tagit initiativet till Kung Carl Gustafs Miljötävlan och till Royal Colloquium, ett internationellt miljösymposium, som hålls i Sverige med inbjudna deltagare från olika delar av världen. Kungen är sedan 1988 ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden WWF:s förtroenderåd.".

Även kronprinsessan Victoria har under åren visat ett starkt intresse för natur- och miljö. Hon har tidigare berättat att hon och Daniel försöker göra allt från att miljösortera till att ha lågenergilampor hemma på Haga slott. Kronprinsessan har tidigare gjort flera resor till Arktis med kronprins Haakon av Norge och kronprins Frederik av Danmark för att se hur vår miljö påverkas permafrostens upptining. Victoria har i flera intervjuer poängterat "att vi måste förändra vårt levnadssätt" för att rädda miljön.

Kronprinsessan Victoria och resten av kungafamiljen har de senaste åren gjort sig kända för sitt miljöengagemang. Framför allt kronprinsessan och kungen har en rad hedersuppdrag inom olika miljöprojekt.

Victoria var i går på årliga "Initiativet Hållbara Hav - Östersjön" och årets tema "Östersjön - blir det bättre eller sämre?". Kronprinsessan som är gudmor åt briggen Tre Kronor, ingår i arbetet med miljön kring Östersjön, var bestämd i sin uppfattning om dagens miljö:

– Det finns i dag så mycket gifter i ens närmiljö som man inte ens tänker på, berättade Victoria när Expressen träffade henne ute på Kastellholmen i Stockholm.

Hon hade precis lyssnat genom ett antal föredrag om årets tema om Östersjön och dessutom tittat på årets utställning "Etta med kök", en miljöutställning som visar plast, kemikalier och läkemedel i vår hemmiljö och hur oerhört farliga dessa kan vara i längden.

– Utställningen är en rejäl tankeväckare, sa Victoria efter att ha fått en egen visning av utställningen som hade premiär redan i somras i Almedalen.

– Även om man kanske känner till det så blir det ändå en överraskning hur otroligt många gifter det finns i ens vardag. Det kan exempelvis vara saker som man bara köper hem per automatik, som man alltid har gjort, berättade Victoria för Expressen.

Kronprinsessan fortsatte:

– När man sedan ser utställningen och lär sig så inser man alla skadliga saker man har i sin vardag. Det är utan tvekan en utmaning att upplysa folk.

Vad ska man tänka på?

– Svårt. Det är så oerhört mycket att tänka på när det gäller de här ämnena. Som konsument är det svårt. Det är en djungel där ute

Försöker göra medvetna val

Vad tänker kronprinsessan på när hon handlar?

–Jag försöker göra medvetna val. Försöker gå efter trygga symboler som jag känner igen. Men det är inte alltid lätt, det borde vara mycket enklare för alla konsumenter, slår hon fast som en passning till landets alla styrande politiker.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!