Kronprinsessan Victoria besöker just nu Japan. Foto: Sven LindwallKronprinsessan Victoria besöker just nu Japan. Foto: Sven Lindwall
Kronprinsessan Victoria besöker just nu Japan. Foto: Sven Lindwall
Expressens hovreporter Elias Giertz träffade kronprinsessan Victoria i Tokyo. Foto: Sven LindwallExpressens hovreporter Elias Giertz träffade kronprinsessan Victoria i Tokyo. Foto: Sven Lindwall

Expressens hovreporter Elias Giertz träffade kronprinsessan Victoria i Tokyo.

 Foto: Sven Lindwall
Mr Tada – representant för Kyokuyo Co. Ltd skriver under, till Victorias stora glädje. Foto: ANTONY TRANMr Tada – representant för Kyokuyo Co. Ltd skriver under, till Victorias stora glädje. Foto: ANTONY TRAN
Mr Tada – representant för Kyokuyo Co. Ltd skriver under, till Victorias stora glädje. Foto: ANTONY TRAN
Havs- och fiskefrågor är något som ligger kronprinsessan nära hjärtat. Foto: Christer JäreslättHavs- och fiskefrågor är något som ligger kronprinsessan nära hjärtat. Foto: Christer Järeslätt
Havs- och fiskefrågor är något som ligger kronprinsessan nära hjärtat. Foto: Christer Järeslätt

Victorias miljövädjan: ”Det är vår skyldighet”

Publicerad

TOKYO. Kronprinsessan Victoria har fått en oväntad, men välkommen, framgång under resan i Japan.

Ytterligare ett fiskeföretag har skrivit på ett historiskt avtal som Victoria dragit iland – och nu har hon en uppmaning till svenska folket:

– Ställ frågor! Oavsett om det är i fiskdisken, på restaurang eller när man handlar kläder så ska man ställa frågor, säger kronprinsessan Victoria.

Havs- och fiskefrågor. Det är kronprinsessan Victorias hjärtefråga.

För de flesta låter det inte som det mest engagerande ämnet, men när Victoria talar är det svårt att känna någonting annat än engagemang.

– Jag är orolig. Ju mer man lär sig, desto mer orolig blir man. Jag har förmånen att träffa många kunniga personer på området och när man lyssnar på vad vi faktiskt vet om vad som händer med vår natur och våra hav – så kan jag inte bli annat än engagerad, säger hon.

Kronprinsessan känner en oro inför miljöproblemen.Foto: Sven Lindwall

Kronprinsessan Victoria tog fram fiskeavtal

Engagemanget finns bland annat i form av ett fiskeavtal som kronprinsessan Victoria var en av nyckelpersonerna i att ta fram. I november förra året reste hon till Maldiverna där de åtta största fiskeföretagen i världen möttes för att prata om hur de kan arbeta mer hållbart. Samtalen mynnade ut i något unikt: Åtta av världens fiskejättar skrev under ett uttalande om att ta på sig ledartröjan i hållbarhetsfrågor. Bland annat genom att minska antibiotikaanvändningen i fiske­odlingar och att minska koldioxid­utsläppen generellt.

– Det är en stor utmaning att få de här företagen att känna engagemang och att de kan påverka, säger Victoria och fortsätter med att berätta om resan till Japan som en del i arbetet:

Expressens Elias Giertz träffade kronprinsessan Victoria i Japan.Foto: Sven Lindwall

– Det här är som ett uppföljningsmöte efter Maldiverna, för att hålla aktörerna som var med varma. De ska känna att de får stöttning och att de kan övertyga andra i sina företag att det här är viktigt. Sedan har vi ytterligare ett möte i Stockholm dit de bjudits in.

Kronprinsessan Victoria: ”Oerhört glad”

Men i tisdags kom ett glädjebesked för kronprinsessan Victoria. Helt oväntat valde ytterligare ett fiskeföretag att skriva under för uttalandet. Det går inte att ta miste på Victorias glädje när ämnet kommer på tal.

– Jag blir oerhört glad, väldigt glad. Det handlar om att alla behövs. Varje ny aktör som skriver på innebär en styrka och en möjlighet till positiv förändring. Vi behöver inte bara de här fiskeföretagen utan alla aktörer som kan röra oss i rätt riktning. Men det var jätteroligt att de skrev på, verkligen.

Konsumenterna har en stor makt, menar kronprinsessan Victoria.Foto: Sven Lindwall

Hur kan man som privatperson göra i det lilla för att påverka företagen till ett hållbarhetstänk?

– Vi konsumenter har ett jättestort ansvar. Man får ta det till sig själv, till sin familj, sitt område där man bor, sin skola eller sin arbetsplats. Vi behöver allihopa hjälpas åt, säger hon och fortsätter:

– Men tyvärr är det ganska komplicerat att göra hållbara val som konsument. Men det behöver inte vara det. Jag försöker prata mig varm för att det ska vara lätt att göra rätt. Man ska inte behöva doktorera på området för att kunna göra rätt val. Men det finns enkla sätt att göra rätt.

Ställ frågor, uppmanar Victoria.Foto: Sven Lindwall

Nu blir jag nyfiken, som vadå?

– Ställ frågor! Oavsett om det är i fiskdisken, på restaurang eller när man handlar kläder så ska man ställa frågor. Bara att någon ställer frågan och vill veta sätter press på företagen att tänka på hållbarhet. Det är vår rättighet som konsumenter – men det är också vår skyldighet, faktiskt, säger Victoria och syftar på att ställa frågor om ursprung, hantering och producenternas hållbarhetsarbete.

Victoria reser till Japan på studieresa

Resan till Japan är en renodlad studieresa med fokus på havs- och fiskefrågor. Men varför blev det just Japan för en svensk prinsessa som vurmar för Östersjön?

– Lyckas man få de japanska företagen, som är ledande, att ändra sitt förhållningssätt så kan det innebära ett jätteförändring för de stora fiskebestånden i världen. Japanska fiskeföretag är väldigt stora. Vi hoppas att det finns chans till att de bättrar sig, men då måste vi få dem att våga ta det steget.

Häftigt.

– Kan bli, säger en sammanbiten – men hoppfull – kronprinsessa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.