Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Victorias fina hyllning till sin pappa kungen

Kronprinsessan överraskade de flesta och höll ett av sina mest känslosamma och rörande tal när hon hyllade sin far.Foto: Sven Lindwall
<p>"Jag vet vad det betyder att ha en pappa. En pappa som tjänar som förebild och stöd. Rakryggad och erfaren är Du en källa till lugn och trygghet, tillit och värme", sa Victoria i talet till sin pappa kungen.<br></p>Foto: Sven Lindwall
Kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Carl Philip och prins Daniel under fredagens firande.Foto: Anna-Karin Nilsson
Firandet av kungens 70-årsdag startade redan på fredagen.Foto: Anna-Karin Nilsson

Victoria visade i kväll hur mycket pappa kungen betyder för henne och resten av familjen.

Kronprinsessan överraskade de flesta och höll ett av sina mest känslosamma och rörande tal när hon hyllade sin far:

– I ditt tal efter tsunamikatastrofen sa du att du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till Dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa. En pappa som tjänar som förebild och stöd. Rakryggad och erfaren är Du en källa till lugn och trygghet, tillit och värme.

Kungen fyller i morgon på valborgsmässoafton 70 år och hela veckan har det firats i Stockholm. Redan i måndags började det på Dramaten inne i centrala Stockholm och i kväll var det första galakvällen med en konsert och sedan middagsmingel på Nordiska museet på Kungliga Djurgården inne i Stockholm.

Det var här som kronprinsessan Victoria överraskade alla – inklusive pappa kungen, som enligt uppgift inte hade en aning om att hon skulle hålla ett tal till honom. Efter en födelsedagskonsert och mingel med kungen och drottningen tog plötsligt kronprinsessan scenen. Det var bara ett fåtal invigda vid hovet och inne på Nordiska museet som visste om att kronprinsessan skulle hålla ett tal.

 

LÄS MER: Madeleine till kungen: "Du har mer energi än oss alla"

 

Till och med kungen verkade förvånad när Victoria klev upp och började prata till pappa Carl Gustaf. Precis som när kronprinsessan Victoria blev myndig 1995 och höll sitt numera berömda tal inne i Rikssalen på Stockholms slott började hon nu på exakt samma sätt som för snart 21 år sedan:

– Ers Majestät, kära pappa.

Sedan valde kronprinsessan att ta upp den tragedi som inträffade 1947. Det var då som kungens pappa Gustaf Adolf hade varit på en jaktresa i Amsterdam och efter en mellanlandning på Kastrup förolyckades han i flygplanskrasch:

– För 70 år sedan föddes du i kretsen av din mamma, pappa och fyra systrar på Haga. Du var ett efterlängtat barn och idyllen var fullständig tills tragedin drabbade familjen. Din pappa omkom i en flygolycka och ni flyttade så småningom till Stockholms slott. Tiden går. I dag bor det en ny liten prins och prinsessa på Haga; Dina barnbarn Oscar och Estelle. Haga, som betyder så mycket för vår släkt, är åter ett hem.

Kronprinsessan fortsatte sedan att tala till sin pappa och hylla honom:

– I kväll känns det naturligt att knyta an till hur vår familj spänner över generationer. Hur vårt ansvar som kungahus har gått i arv. Och hur du som familjefar och regent har fört detta arv vidare. Du var bara 27 år, tolv år yngre än vad jag är i dag, när du tillträdde tronen 1973. Jag kan bara gissa hur det kändes, att vid så unga år axla den mantel, som varit din farfars, Kung Gustaf VI Adolfs, alltsedan 1950. Att som statsöverhuvud företräda vårt land nationellt och internationellt i alla de sammanhang som ämbetet kräver. Osjälviskt ställer du upp för Sverige. Din farfars valspråk "Plikten framför allt" tycks ha varit en ledstjärna också för dig i Din gärning. Att ämbetet förpliktar är en självklarhet. Du är en man med energi som få! Och tänk så mycket du har fått i utbyte. Så mycket du har fått se, höra och lära. Om vårt land, om främmande länder och om andra kulturer. Om mänskliga öden, i stort och i smått. Mycket av detta har du berättat om för mig och mina syskon och samtidigt förmedlat din nyfikenhet och Ditt engagemang.

Ställde in i sista stund

Kronprinsessan avslutade med att berätta vad hon ser framför sig när hon tänker på pappa Carl Gustaf:

– Och somrarna på Öland, med fiskenät som skulle vittjas, att sitta där i båten med dig pappa, är ett av mina finaste minnen.

Inne på Nordiska museet i kväll var hela kungafamiljen, förutom prinsessan Sofia som är hemma på Drottningholms slott med nyfödda prins Alexander.

I sista stund ställde det norska kungahuset in besöket på grund av den tragiska helikopterolycka som inträffade under fredagen utanför Bergen. 13 personer befaras ha omkommit i olyckan. Det norska hovet meddelade att kungaparet och kronprinsparet ställer in sin resa. Marianne Hagen, kommunikationschef vid norska hovet, bekräftade uppgifterna.

– Kungen har bett prinsessan Märtha att representera familjen, säger hon.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn kommer att delta i firandet.

När gästerna tidigare på kvällen hade kommit till Nordiska museet var Hagasessorna bland de första kungliga gästerna. Prinsessan Birgitta kom tillsammans med prinsessan Margaretha och prinsessan Désirée. Strax efter kom prinsessan Christina med sin familj. Ingen av Hagasessorna ville avslöja vad de skulle ge till lillebror Carl Gustaf:

– Nej, nej...det kan jag väl inte berätta nu! sa Birgitta skarpt.

Prinsessan Christina skrattade:

– Det kan jag inte avslöja nu. Han ska ju få sin present i morgon!

"Är en hemlighet"

Även prinsessan Madeleine var där med sin Chris O'Neill som hade tagit med mamma Eva O'Neill från London:

– Det är en hemlighet! Så det kan jag inte berätta, sa Madeleine om presenten till pappa. En överraskning!

Även Chris och Eva var lika hemlighetsfulla:

– Vår lilla hemlighet, men det är något bra, lovade Chris.

Kungen, då? Jo, han var på ett strålande humör och menade "Man vet aldrig" inför kvällens fest och att det "var en hemlighet" vad som skulle hända. Att dottern då skulle hålla ett av sina mest känslosamma tal någonsin hade han ingen aning om.

I stället inne på festen när kungen hade hälsat alla välkomna satte han ord på kvällen och sina förväntningar:

– Nu ska vi ha riktigt kungligt fredagsmys!

Så blev det och så mycket mer.

 

Victorias tal - ord för ord:

"Ers Majestät,

Kära Pappa,

För 70 år sedan föddes Du i kretsen av Din Mamma, Pappa och fyra systrar på Haga. Du var ett efterlängtat barn och idyllen var fullständig tills tragedin drabbade familjen. Din Pappa omkom i en flygolycka och Ni flyttade så småningom till Stockholms Slott.

Tiden går. Idag bor det en ny liten Prins och Prinsessa på Haga; Dina barnbarn Oscar och Estelle. Haga, som betyder så mycket för vår släkt, är åter ett hem.

Ikväll känns det naturligt att knyta an till hur vår Familj spänner över generationer. Hur vårt ansvar som Kungahus har gått i arv. Och hur Du som familjefar och regent har fört detta arv vidare.

Du var bara 27 år, tolv år yngre än vad jag är i dag, när Du tillträdde tronen 1973. Jag kan bara gissa hur det kändes, att vid så unga år axla den mantel, som varit Din Farfars, Kung Gustaf VI Adolfs, alltsedan 1950. Att som statsöverhuvud företräda vårt land nationellt och internationellt i alla de sammanhang som ämbetet kräver.

Osjälviskt ställer Du upp för Sverige. Din Farfars valspråk – Plikten framför allt – tycks ha varit en ledstjärna också för Dig i Din gärning. Att ämbetet förpliktar är en självklarhet.

Du är en man med energi som få! Och tänk så mycket Du har fått i utbyte. Så mycket Du har fått se, höra och lära. Om vårt land, om främmande länder och om andra kulturer. Om mänskliga öden, i stort och i smått. Mycket av detta har Du berättat om för mig och mina syskon – och samtidigt förmedlat Din nyfikenhet och Ditt engagemang.

Din lekfulla sida och Din humor, som vi syskon ser som så viktiga delar av Din personlighet, önskar jag att fler fick möjlighet att uppleva.

Särskilt utmärkande för Dig är Din starka lojalitet till det ämbete Du ärvt och nu fullgjort under 43 år. Ditt motto ”För Sverige – i tiden” säger allt om Din inställning till Ditt värv och till det arv Du har att förvalta.

Men Du förvaltar inte enbart. Du vårdar och Du vidareutvecklar med respekt för traditioner.

I Ditt tal efter tsunamikatastrofen sa Du att Du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till Dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa. En pappa som tjänar som förebild och stöd. Rakryggad och erfaren är Du en källa till lugn och trygghet, tillit och värme.

Och somrarna på Öland, med fiskenät som skulle vittjas, att sitta där i båten med dig pappa, är ett av mina finaste minnen

Ers Majestät,

Kära Pappa,

Här i skuggan av Gustav Vasas gigantiska gestalt, känns det naturligt att påminna om devisen ” I fäders spår – för framtids segrar.”

I morgon går Du – i fäders spår – in i ett nytt decennium – för framtids segrar – med all den kunskap som enbart erfarenhet erbjuder. Du har med Din aldrig sinande nyfikenhet och idérikedom så mycket att ge, såväl i Din officiella gärning som i Familjen och bland vänner.

Jag vet att Du värdesätter alla de tecken på uppskattning och värme, som Du mött genom åren. Det är inget Du tar för givet.

Som Sveriges Kronprinsessa och som företrädare för Familjen vill jag nu tacka Dig varmt för alla Dina insatser och önska Dig all lycka och välgång under kommande år.

Nu vill jag till slut be Er alla om hjälp – så här dagen före - att hylla min Far, Sveriges Konung, i ett fyrfaldigt leve.

Leve Han!"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.