Victoria talar ut om skandalerna

Publicerad
Uppdaterad
Kungahuset har skakats av flera skandaler den senaste tiden.
Under sitt besök i Tyskland berättar kronprinsessan själv för den ansedda tidningen Süddeutsche Zeitung om sina tankar.
- Man kan inte bara stänga av sina känslor, känslor har man alltid. Man kan ju inte sluta leva, säger Victoria.
Kungahuset har haft det jobbigt med flera tunga händelser den senaste tiden.
Skandalboken om kungen, nya avslöjanden om Silvias pappas nazistkopplingar, kungens vän Anders Lettströms kopplingar till kriminella och påstådda bilder på när kungen ska finnas i en miljö med nakna kvinnor.

"Inte de enda"

I en öppenhjärtig intervju i den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som refereras av Aftonbladet, berättar kronprinsessan Victoria hur hon ser på den sista tidens händelser.
- Vad min pappa beträffar vill jag säga att det är svårt och ansträngande att leva med allt som skrivs. Men vi är ju inte de enda människorna som råkar ut för det här, som måste stå ut med sådana här skriverier, säger hon.
TV4:s "Kalla Fakta" avslöjade i vintras att Victorias morfar, Walther Sommerlath, hade starkare kopplingar till det tyska Nazistpartiet än vad som tidigare varit känt. Bland annat ska han ha köpt sin tyska fabrik av en jude som tvingades till att sälja under Hitlers styre.

Tar avstånd

Så här säger Victoria som drottning Silvias pappa, som dog när kronprinsessan var 13 år gammal:
- Han var en godhjärtad människa, en underbar morfar. Det finns nu en stor debatt i medierna om honom, men jag vill säga att jag tydligt tar avstånd från allt som har med nazismen att göra, det gör hela min familj också. Det var en av de värsta perioderna i mänsklighetens historia.
Kronprinsessan Victoria är tillsammans med prins Daniel på besök i Tyskland där intresset för dem är enormt. Deras bröllop följdes av miljoner människor i Tyskland och Victoria berättar vad hennes man, och hans familj, betyder för henne.
- Daniel kommer från en underbar, gyllene familj. De har ett lugn. Det finns en kärleksfull och varm atmosfär. Daniel har tagit med sig så många goda saker hemifrån och han står med båda fötterna på jorden. Han är en handlingens man, företagsam och kan kanalisera sin styrka.

Ny prins eller prinsessa

Den stora frågan efter bröllopet är nu när en ny prins eller en prinsessa kan tänkas komma. I Süddeutsche Zeitungs intervju, som refereras av Aftonbladet, får Victoria frågan om hennes barn kommer att gå i en kommunal skola.
Kronprinsessan skrattar och svarar:
- Det är lite för tidigt att tänka på hur vi ska göra. Vårt mål är naturligtvis principiellt att våra barn en gång ska få en säker och kärleksfull uppväxt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag