Victoria Strand kom hem i natt. Foto: Tommy Pedersen
Victoria Strand kom hem i natt. Foto: Tommy Pedersen

Victoria Strand vittnar om misshandeln av Dror Feiler

Publicerad
Uppdaterad
I natt landade överläkaren Victoria Strand och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan i Sverige.
Härifrån ska de kämpa för sina kamrater som är kvar i Israel.
Mest oroar de sig för Dror Feiler.
- De sparkade ner honom, sparkade mot hans huvud. Han har märken efter fötter och ett stort jack i huvudet, säger Victoria Strand till Expressen.
Strax innan 22 i går anlände Mehmet Kaplan till Arlanda där familj, vänner och den samlade journalistkåren väntade. Knappt två timmar senare landade Victoria Strands flygplan. Även hon togs emot med applåder.
De återförenades med en kram.
- Vi har varit ett väldigt stöd för varandra, säger Victoria Strand.
De har suttit inlåsta sedan israeliska armén brutala attack måndags morse, åtskilda men i samma fängelse.
Berörda men samlade berättade de om skräcknatten:
- Klockan är två halvtre på natten. En jättestor måne lyser upp Medelhavet, som ligger alldeles stilla. Sedan kommer de här israeliska fartygen och sedan sätter det hela i gång med helikoptrar, tårgas och skott, säger Victoria Strand.

De långsamma skjuts med gummikulor

En efter en tar de israeliska soldaterna över hjälpflottiljens båtar. Sist av alla fartyget som Victoria Strand befinner sig på.
- Hela besättningen går upp på däck, tar på sig livvästar och inväntar soldaterna. De har på någon maskin som ger ifrån sig ett väldigt högt ljud och sedan tvingar upp oss högst upp. De som är för långsamma skjuter de i benet med gummikulor, säger Victoria.
- Soldaterna är maskerade hela tiden och deras vapen riktade mot oss.
Efteråt fördes båtarna till hamnen i Ashdod, där militären upprättat ett uppsamlingsläger för de hjälparbetare som arresterats av polisen.
- När vi steg av stod det flera hundra militärer uppställda på kajen. Vi gick igenom tre kroppsvisiteringar, de tog fingeravtryck och fotograferade oss. Det var psykiskt jobbigt. Jag försökte komma fram och prata med Mehmet och då började de slita och dra i mig, säger Victoria Strand.

Brutal misshandel

De bevittnade också en brutal misshandel av svenske konstnären Dror Feiler.
- Han ville inte lämna ifrån sig sitt pass, då sparkade de ner honom, sparkade mot hans huvud. Han har märken efter fötter och ett stort jack i huvudet, säger Victoria.
När gruppen skulle transporteras till fängelset med en gallerförsedd buss var Dror Feiler den ende som inte fick sitta med dem.
- De tvingade av honom kläderna, tog av hans hårspänne. Han var halvnaken framför 300-400 soldater. Det var oerhört förödmjukande, säger Victoria.
I fängelset har hjälparbetarna inte fått färskt vatten, eller mat.
- De försökte psyka oss. Det fanns bara plastmadrasser i cellen och inga lakan.
Men hon är noga med att poängtera att deras traumatiska dagar inte kan jämföras med palestiniernas konstanta lidande.
- Det vi har utsatts för utsätts de för hela tiden. Vi har bara fått en liten försmak, säger Victoria Strand.
För att komma hem har Strand skrivit under deporteringspapper. Men under namnteckningen skrev hon att hon gjorde det i protest.
- De sa att jag var anklagad för att ha gjort intrång på militärt område trots att vi befann oss många sjömil utanför. De ägnar sig åt pirateri, säger Strand.
Nu ska hon fortsätta kämpa för sina vänner, folket i Gaza och försöka bearbeta händelsen.
- Det känns ganska jobbigt. Som att jag har varit med i en actionfilm, säger Victoria Strand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag