Kronprinsessan Victoria stoppas från att delta i Global Child Forum. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven LindwallKronprinsessan Victoria stoppas från att delta i Global Child Forum. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven Lindwall

Kronprinsessan Victoria stoppas från att delta i Global Child Forum. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

 Foto: Sven Lindwall
Kronprinsessan Victorias stol är borttagen – hon får inte delta i Global Child Forum. Foto: Johan T LindwallKronprinsessan Victorias stol är borttagen – hon får inte delta i Global Child Forum. Foto: Johan T Lindwall

Kronprinsessan Victorias stol är borttagen – hon får inte delta i Global Child Forum.

 Foto: Johan T Lindwall
"Victoria är inte på slottet och kommer inte delta", säger Margareta Throgren. Foto: Johan T Lindwall"Victoria är inte på slottet och kommer inte delta", säger Margareta Throgren. Foto: Johan T Lindwall

"Victoria är inte på slottet och kommer inte delta", säger Margareta Throgren.

 Foto: Johan T Lindwall
Här är en bild från World Child Forum i dag, där kungen och Silvia deltar. Foto: Johan T LindwallHär är en bild från World Child Forum i dag, där kungen och Silvia deltar. Foto: Johan T Lindwall

Här är en bild från World Child Forum i dag, där kungen och Silvia deltar.

 Foto: Johan T Lindwall

Hovet tar tillbaka uppgifter om Victoria

Publicerad

Hovets säkerhetsavdelning stoppade nu på morgonen Victoria för att vara med på slottet.

Kronprinsessan och kungen får nu inte vistas i samma lokal på grund av säkerhetsläget i Sverige:

– Det stämmer, bekräftar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Men under förmiddagen hävdar Thorgren att hon blivit felinformerad – och att orsaken är en annan.

Utanför Stockholms slott var uniformerad polis positionerad på flera ställen med automatvapen - något som inte ens har skett tidigare vid varken de kungliga bröllopen eller dopen.

Nu på morgonen börjar Global Child Forum inne på Stockholms slott. I veckor har det planerats att kronprinsessan Victoria, kungen, drottning Silvia, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine ska vara med under hela dagen inne på Stockholms slott på den stora konferensen. På Hovets hemsida står det under förmiddagen att alla kommer att närvara.

Men på torsdagsmorgonen meddelade hovets pressinformatör, Margareta Thorgren, att hovets säkerhetsavdelning beslutet att kronprinsessan Victoria inte kan vara med på konferensen.

De vågar inte låta kungen och landets framtida statschef, kronprinsessan Victoria, att vistas i samma lokaler.

– Det har med det förhöjda säkerhetsläget i Sverige att göra, förklarade Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det är dock ett beslut som säkerhetsorganisationen har tagit på egen hand.

– Det är inget beslut som Säkerhetspolisen har något att göra med, utan det är hovet som beslutat detta, säger Fredrik Milder på Säpos pressinformation.

Stolen plockades bort

När delar av kungafamiljen kom in i Rikssalen i morse vid 09.00 var kronprinsessan Victoria inte ens på Stockholms slott.

– Nej, kronprinsessan är inte här. Vi går inte in på var kronprinsessan befinner sig, säger Margareta Thorgren.

Senare under förmiddagen dementerar hon själv uppgifterna. Till TT säger Margareta Thorgren att hon hade fått fel information:

– Kronprinsessan hade helt enkelt andra åtaganden. Flera andra medlemmar av kungafamiljen kommer att vara på plats på slottet, säger hon till TT.

När Expressen ringer upp säger hon samma sak.

– Kronprinsessan har andra åtaganden nu och i övrigt har jag inga kommentarer, säger Thorgren.

Hur kommer det vara i andra programpunkter när kronprinsessan ska närvara?

– Precis som alltid vid alla evenemang som kungafamiljen gör så har vi alltid ett säkerhetstänk. Det har varit så tidigare och så även nu.

Hon tillägger:

– Anledningen att kronprinsessan inte är med är att hon har andra åtaganden i dag och i övrigt när det gäller säkerhetsläge och de bedömningar som görs så är det inget vi kommenterar i media.

Men beslutet togs på grund av säkerhetsläget?

– När det gäller säkerhetsläget är det inget vi kommenterar men när det gäller att kronprinsessan inte är med så är det för att hon har andra åtagande.

När du pratade med oss tidigare handlade det om det förhöjda säkerhetsläget?

– Självklart så innebär det förhöjda säkerhetsläget att vi har en säkerhetsorganisation som tar ställning till olika saker men det är inget som vi kommenterar i media.

– Det var planerat så, men det är flera i kungafamiljen som är med på det här seminariet och kungafamiljen har väldigt många åtaganden och i detta fall gjordes det en omprioritering för prinsessans del.

Kungen på plats

Kungen var den som invigningstalade och nämnde av naturliga skäl ingenting om det som hade skett kort innan när Victoria plockades bort från programmet.

– Önskar er alla en bra och inspirerande dag, förklarade kungen.

Längst fram på fyra stolar satt kungen, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia. I sista stund hade kronprinsessan Victorias stol plockats bort.

Under dagen hålls en rad tal av bland andra representanter från olika välgörenhetsorganisationer. Enligt Global Child Forums planering ska även statsminister Stefan Löfven tala under dagen. Det är oklart om säkerhetsavdelningens beslut påverkar statsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag