Ledde delegation. Enligt den nya boken "Saudivapen" ledde kronprinsessan Victoria en handelsdelegation som fick saudierna att köpa det svenska radarsystemet. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/All over press
Ledde delegation. Enligt den nya boken "Saudivapen" ledde kronprinsessan Victoria en handelsdelegation som fick saudierna att köpa det svenska radarsystemet. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/All over press

Victoria skickades för att rädda Saudiaffären

Publicerad

Kronprinsessan Victoria spelade en avgörande roll för den affär med Saudiarabien som ledde fram till vapenfabriksskandalen som tvingade försvarsminister Sten Tolgfors att avgå.

Hon ledde en handelsdelegation som fick saudierna att köpa ett svenskt radarsystem, enligt den nya boken "Saudivapen".

- Victorias besök i Saudiarabien löste upp alla knutar, säger medförfattaren Bo-Göran Bodin.

Kronprinsessan Victoria räddade 2004 en mångmiljardaffär åt den svenska försvarsindustrin. Hon ledde en stor handelsdelegation som övertalade Saudiarabiens ledare att köpa Saabs och Ericssons radarsystem Erieye.

Victoria kom in i ett mycket kritiskt läge när saudierna höll på att dra sig ur affären, något som skulle ha blivit ett mycket svårt slag för Saab och andra storföretag. Men med Sveriges kronprinsessa på plats fick det saudiska kungahuset den signal de väntade på - svenska staten stod bakom affären.

I utbyte krävde saudierna en motprestation: att Sverige skulle hjälpa dem att uppföra en vapenfabrik. När Sveriges Radios "Ekot" 2012 avslöjade det hemliga vapenfabriksprojektet - som stred mot riktlinjerna för den svenska vapenexporten - blev det skandal. Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå.

"Hon skulle rädda affären"

- Radarsystemet och vapenfabriken hänger hela tiden ihop. Saudiernas intresse hade svalnat så man skickade ut Victoria för att övertyga Saudiarabien om att köpa radarsystemet. Hon skulle rädda affären, säger "Ekot"-journalisten Bo-Göran Bodin som tillsammans med kollegan Daniel Öhman skrivit boken "Saudivapen".

- Utan Victoria hade delegationen aldrig fått tillgång till landets högsta politiska ledning. Victorias besök löste upp alla knutar. Efter hennes besök var saudierna åter intresserade av affären.

I gång tre år senare

- Som en del av en motköpsaffär ville saudierna att Sverige skulle hjälpa dem att bygga upp deras vapenindustri. Detta låg sedan till grund för vapenfabriksprojektet. Tre år efter Victorias besök var det stora projektet med vapenfabriken i gång, säger han.

Det handlade om stora pengar för den svenska försvarsindustrin. Affären med radarsystemet bedömdes vara värd tio miljarder kronor, vapenfabriken fem miljarder kronor. Till slut blev det 4,5 miljarder kronor för radarsystemet, medan vapenfabriksprojektet rann ut i ökensanden när det avslöjades.

- Det viktigaste syftet med resan var att få tillträde till de högsta ledarna i Saudiarabien. Utan Victoria hade delegationen aldrig tagits emot av kronprins Abdullah och de högsta beslutsfattarna, säger Bo-Göran Bodin.

Problematisk inblandning

- Jag tycker att det är problematiskt att man inte är öppen om hovets delaktighet i vapenförsäljning till diktaturer, säger han.

Hovets informationschef Margareta Thorgren kommenterar:

- Kungafamiljen har, inom ramen för sina åtaganden, flera officiella resor. Dessa resor sker alltid i samverkan med utrikesdepartementet.

"Inget konstigt"

Richard Bouveng, diplomat med lång erfarenhet av handelsfrågor, ansvarade för besöket i Saudiarabien och för delegationen i vilken bland andra biträdande finansministern Gunnar Lund (S) och ledande representanter för utrikesdepartementet och näringslivet ingick.

- Vi pratade om alla möjliga affärer när vi var i Saudiarabien med Victoria. Telefoner, radarsystem, det är inget konstigt med det. Saudiarabien är ju den största marknaden i Mellanöstern, säger Richard Bouveng, i dag pensionär.

- Det alltid bra att ha med kungligheter. Då får vi träffa de personer som beslutar om affärer. Man kommer in till dessa personer om man är i sällskap med någon de vill hälsa på, säger han.

 

EXPRESSEN.SE RÄTTAR:
I artikeln ovan finns några felaktigheter och oklarheter:
Vi skriver att Sveriges Radios "Ekot" avslöjade att Sverige och Saudiarabien tillsammans byggde en vapenfabrik, men bygget var i projektstadiet och påbörjades aldrig på grund av avslöjandet.
Avtalet med Saudiarabien 2005 nämnde inte vapenfabriken utan handlade om militärt samarbete och utgjorde grunden för ett senare avtal om vapenfabriken.
Diskussionerna inom regeringen om att skjuta upp bygget av fabriken ägde rum 2008, inte 2006 som vi skrev.
Det var inte officiellt Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) som bildade ett bulvanföretag för att hålla i kontakterna med Saudiarabien. Firmatecknare var en FOI-anställld.

Vill du få pushnotiser i din mobil? Ladda ner Expressens app för Iphone.

Håll dig uppdaterad – hela tiden. Ladda ner Expressens app för Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag