Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria skickades för att rädda Saudiaffären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ledde delegation. Enligt den nya boken "Saudivapen" ledde kronprinsessan Victoria en handelsdelegation som fick saudierna att köpa det svenska radarsystemet. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/All over press

Kronprinsessan Victoria spelade en avgörande roll för den affär med Saudiarabien som ledde fram till vapenfabriksskandalen som tvingade försvarsminister Sten Tolgfors att avgå.

Hon ledde en handelsdelegation som fick saudierna att köpa ett svenskt radarsystem, enligt den nya boken "Saudivapen".

- Victorias besök i Saudiarabien löste upp alla knutar, säger medförfattaren Bo-Göran Bodin.

Kronprinsessan Victoria räddade 2004 en mångmiljardaffär åt den svenska försvarsindustrin. Hon ledde en stor handelsdelegation som övertalade Saudiarabiens ledare att köpa Saabs och Ericssons radarsystem Erieye.

Victoria kom in i ett mycket kritiskt läge när saudierna höll på att dra sig ur affären, något som skulle ha blivit ett mycket svårt slag för Saab och andra storföretag. Men med Sveriges kronprinsessa på plats fick det saudiska kungahuset den signal de väntade på - svenska staten stod bakom affären.

I utbyte krävde saudierna en motprestation: att Sverige skulle hjälpa dem att uppföra en vapenfabrik. När Sveriges Radios "Ekot" 2012 avslöjade det hemliga vapenfabriksprojektet - som stred mot riktlinjerna för den svenska vapenexporten - blev det skandal. Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå.

"Hon skulle rädda affären"

- Radarsystemet och vapenfabriken hänger hela tiden ihop. Saudiernas intresse hade svalnat så man skickade ut Victoria för att övertyga Saudiarabien om att köpa radarsystemet. Hon skulle rädda affären, säger "Ekot"-journalisten Bo-Göran Bodin som tillsammans med kollegan Daniel Öhman skrivit boken "Saudivapen".

- Utan Victoria hade delegationen aldrig fått tillgång till landets högsta politiska ledning. Victorias besök löste upp alla knutar. Efter hennes besök var saudierna åter intresserade av affären.

I gång tre år senare

- Som en del av en motköpsaffär ville saudierna att Sverige skulle hjälpa dem att bygga upp deras vapenindustri. Detta låg sedan till grund för vapenfabriksprojektet. Tre år efter Victorias besök var det stora projektet med vapenfabriken i gång, säger han.

Det handlade om stora pengar för den svenska försvarsindustrin. Affären med radarsystemet bedömdes vara värd tio miljarder kronor, vapenfabriken fem miljarder kronor. Till slut blev det 4,5 miljarder kronor för radarsystemet, medan vapenfabriksprojektet rann ut i ökensanden när det avslöjades.

- Det viktigaste syftet med resan var att få tillträde till de högsta ledarna i Saudiarabien. Utan Victoria hade delegationen aldrig tagits emot av kronprins Abdullah och de högsta beslutsfattarna, säger Bo-Göran Bodin.

Problematisk inblandning

- Jag tycker att det är problematiskt att man inte är öppen om hovets delaktighet i vapenförsäljning till diktaturer, säger han.

Hovets informationschef Margareta Thorgren kommenterar:

- Kungafamiljen har, inom ramen för sina åtaganden, flera officiella resor. Dessa resor sker alltid i samverkan med utrikesdepartementet.

"Inget konstigt"

Richard Bouveng, diplomat med lång erfarenhet av handelsfrågor, ansvarade för besöket i Saudiarabien och för delegationen i vilken bland andra biträdande finansministern Gunnar Lund (S) och ledande representanter för utrikesdepartementet och näringslivet ingick.

- Vi pratade om alla möjliga affärer när vi var i Saudiarabien med Victoria. Telefoner, radarsystem, det är inget konstigt med det. Saudiarabien är ju den största marknaden i Mellanöstern, säger Richard Bouveng, i dag pensionär.

- Det alltid bra att ha med kungligheter. Då får vi träffa de personer som beslutar om affärer. Man kommer in till dessa personer om man är i sällskap med någon de vill hälsa på, säger han.


EXPRESSEN.SE RÄTTAR:
I artikeln ovan finns några felaktigheter och oklarheter:
Vi skriver att Sveriges Radios "Ekot" avslöjade att Sverige och Saudiarabien tillsammans byggde en vapenfabrik, men bygget var i projektstadiet och påbörjades aldrig på grund av avslöjandet.
Avtalet med Saudiarabien 2005 nämnde inte vapenfabriken utan handlade om militärt samarbete och utgjorde grunden för ett senare avtal om vapenfabriken.
Diskussionerna inom regeringen om att skjuta upp bygget av fabriken ägde rum 2008, inte 2006 som vi skrev.
Det var inte officiellt Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) som bildade ett bulvanföretag för att hålla i kontakterna med Saudiarabien. Firmatecknare var en FOI-anställld.

Vill du få pushnotiser i din mobil? Ladda ner Expressens app för Iphone.

Håll dig uppdaterad – hela tiden. Ladda ner Expressens app för Android.

Saudiaffären blev Sten Tolgfors fall

Ekots avslöjande

Sveriges Radios "Ekot" avslöjade 2012 hur Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) i samarbete med Saudiarabien byggde en vapenfabrik i det arabiska ökenriket. Avslöjandet ledde till att försvarsminister Sten Tolgfors avgick.

Ny bok om affären

Journalisterna bakom avslöjandet, Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman, skildrar i sin nya bok "Saudivapen" spelet bakom den kontroversiella affären.

Samarbetade under flera år

De visar hur Sverige i många år samarbetade om krigsmateriel med Saudiarabien trots att landet kränker mänskliga rättigheter. Samarbetet stred mot riktlinjerna för den svenska vapenexporten. S-regeringen slöt 2005 ett avtal med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik där i utbyte mot saudiska beställningar från Saab och Ericsson för många miljarder kronor. Saudierna skulle köpa radarsystemet Erieye.

Wallenberg tryckte på

Den nya alliansregeringen ville 2006 skjuta upp beslutet. Då ingrep Marcus Wallenberg, finansman och Saabs styrelseordförande, och prins Khaled bin Sultan, Saudiarabiens vice försvarsminister. De skickade brev till försvarsminister Sten Tolgfors.

Bulvanföretaget

Påtryckningarna gav resultat. Projektet fortsatte genom att FOI bildade ett bulvanföretag som höll i kontakterna med Saudiarabien - utan att regeringen blev inblandad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.