Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria och Madeleine missar Nobelfesten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och statsminister Fredrik Reinfeldt - samtliga missar årets Nobelfest den 10 december.

Det betyder att flera Nobelpristagare förlorar sina bordsdamer, och nu görs bordsplaceringen om i sista sekund.

– Mina kolleger ska jobba med det i morgon. Vi får anpassa oss, säger Annika Pontikis, pressansvarig på Nobelstiftelsen.

Alla tre skulle ha suttit vid honnörsbordet under Nobelmiddagen, men nu har de försvunnit med kort varsel.

Beskeden innebär att flera manliga Nobelpristagare, som normalt sitter bredvid kvinnliga kungligheter, nu får nya bordsdamer.

I fjol satt exempelvis kronprinsessan bredvid pristagaren i kemi, Brian Kobilka, och prinsessan Madeleine satt bredvid Shinya Yamanaka, som tog priset i medicin.

Året dessförinnan satt Victoria mellan de två fysikpristagarna Brian Schmidt och Adam Riess, medan Madeleine även då missade festen.

Hoppas ändå på bra fest

Nobelstiftelsen fick information om de tre avhoppen under lördagen och hoppas ändå att det ska bli en bra fest. Vilka som ersätter statsministern, Victoria och Madeleine vid honnörsbordet är inte bestämt ännu.

– Vi ska göra omplaceringar. Mina kolleger ska jobba med det i morgon. Vi får anpassa oss. Jag kan inte säga mer än så, säger Annika Pontikis, pressansvarig på Nobelstiftelsen.

Hon kan inte heller säga om Nobelstiftelsen tidigare fått tre återbud från honnörsbordet med så kort varsel.

– Jag kan inte svara på hur många kungligheter som varit med på festen genom åren. Men alla Nobelpristagare kommer att vara samlade i år. De är huvudpersonerna, det är dem man firar. Så jag hoppas att det blir en bra tv-sändning ändå.

"Finns ingen ersättare"

Tisdagen den 10 december deltar Kronprinsessan Victoria och statsminister Fredrik Reinfeldt i stället vid den officiella minnesceremonin för Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela.

Markus Friberg, Reinfeldts pressekreterare, bekräftar att statsministern inte kommer att vara i Sverige den 10 december. Ingen kommer att ersätta Reinfeldt på Nobelfesten.

– Det finns ingen sådan ersättare. Reinfeldt är alltid statsminister, vart han än är. Hur de gör med bordsplaceringen vet jag inte. Vi får återkomma om vilka som ska gå på Nobelfesten, säger Markus Friberg.

Kronprinsessan skyndar tillbaka

Kronprinsessan Victoria kommer också att närvara på Nelson Mandelas minnesceremoni.

– Det är naturligtvis tråkigt för kronprinsessan att inte kunna närvara vid Nobelpriset, men det är också viktigt att hon kan närvara vid minnesceremonin i Sydafrika, säger hovets pressinformatör Annika Sönnerberg och fortsätter:

– Kronprinsessan planerar dock för att komma till kungens middag för Nobelpristagarna den 11 december på Slottet.

Madeleine lämnade återbud via Facebook

Och tidigare under lördagen meddelades det att prinsessan Madeleine hoppar av Nobelfestligheterna i Stockholm på tisdag. Orsaken är hennes långt framskridna graviditet. Hon beräknas föda en flicka någon gång mellan februari och mars.

– Det gör mig ledsen att jag inte kommer att kunna närvara vid Nobelfestligheterna i år. Med tanke på att jag väntar en flicka i februari, skulle det vara svårt för mig att delta i det långa programmet under de två dagarna. Mitt hjärta kommer dock att vara i Stockholm, skriver prinsessan på sin Facebooksida.

Den 9 december klockan 14 kommer den nya bordsplaceringen att avslöjas.

Nobelfester vi minns

Tafsade på Selma Lagerlöf

Norske författaren Knut Hamsun blev rejält berusad då han fick sitt pris 1920.

På Nobelbanketten gick han fram till tidigare Nobelpristagaren Selma Lagerlöf, knäppte på korsetten och sa: "Det låter som en klockboj!".

Tog med älskarinnan

Italienske lyrikern Salvatore Quasimodo ställde till med huvudbry för dem som sköter bordsplaceringarna i Blå hallen.

1959 valde han att dyka upp i sällskap med sin älskarinna och de som organiserade festen fick mycket svårt att avgöra vilken status hon skulle få vid bordsplaceringen.

Prinsessan Madeleines uppmärksammade urringning

Prinsessan Madeleines klänning och vågade urringning var det stora samtalsämnet dagen efter Nobelfesten 2002.

Den egendesignade klänningen i röd sidensatin har närmast blivit en klassiker.

Göran Persson pratade i mobiltelefon

År 2003 satt dåvarande statsministern bredvid kronprinsessan när han fick ett samtal på mobiltelefonen.

Hovets dåvarande informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg:

"Jag brukar dock ta honom i försvar en smula – han fick telefonen från en av sina livvakter och då är det klart att han kände att det var viktigt."

Källa: Svensk Damtidning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.