Victoria och Daniel på besök i Östersund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel och Victoria är på besök i Jämtland.
Foto: Robert Eklund
Något försenade kom de till första anhalt...
Foto: Robert Eklund
..De skulle träffa ett fotbollslag som satsar extra mycket på mångfald.
Foto: Robert Eklund
Foto: Marie Birkl / Tt
Foto: Robert Eklund
Foto: Marie Birkl / Tt
1 / 7

ÖSTERSUND. Här träffar Victoria och Daniel fotbollsspelare från Östersund.

Och framöver kan vi få se lilla prinsessan Estelle spela fotboll.

– Det blir upp till henne att välja. Som jag tror många föräldrar tänker vill vi ge henne chansen att prova på sporten och så får vi se vad hon slutligen väljer. Men hon kommer i alla fall bli introducerad till sporten, säger Victoria.

Under onsdagen besöker kronprinsessan Victoria och prins Daniel Östersund. Först ut på programmet stod ett besök hos Östersunds fotbollsklubb för att ta del av hur laget är uppbyggt med spelare från hela världen och klubbens arbete med kultur och mångfald.

I lätt snöfall spelade ett tjugotal spelare fotboll i väntan på ett försenat kronprinsesspar som anlände till Östersund på onsdagsmorgonen med ett SAS-plan.

– Jag tror att vi går till grabbarna först, sa Victoria när hon gick förbi det mindre pressuppbådet.

Därefter hälsade paret på samtliga spelare och fick höra Daniel Kindberg, fotbollsansvarig i styrelsen, prata inför truppen.

Vad har kronprinsessan för förväntningar på dagen?

– Bland annat är det ju att lära sig och få se den här bredden, att man arbetar med till exempel mångfaldsarbete och idrott och att man gör det här valet. Att man kopplar ihop idrott med sport  med kultur, dans och det konstnärliga. Att man ser det som en styrka. Det är spännande. Vi ska in och prata mer om kulturakademin och ungdomsarbetet. Men sen är det en dag som innehåller mycket annat. Bland annat hälsa och forskning på området.

Vad tycker kronprinsessan om fotbollsklubbens satsning på mångfald?

– Jag tycker att det är väldigt djärvt, fascinerande och jag hoppas att det kan inspirera andra. Som du hör är det starka individer här och jag frågade just om man måste göra de här kulturbitarna. Och det måste man. Det är klart, de är trygga i sin fotboll även om teckning kanske inte deras starka sida, säger Victoria och syftar på ett konstprojekt som klubben haft.

Kommer vi få se lilla prinsessan Estelle spela fotboll?

– Det blir upp till henne att välja. Som jag tror många föräldrar tänker vill vi ge henne chansen att prova på sporten och så får vi se vad hon slutligen väljer. Men hon kommer i alla fall bli introducerad till sporten.

Har Estelle hittat någon sportig aktivitet som hon tycker är rolig?

– Hon tycker att det är kul att röra på sig överhuvudtaget som många barn, med boll och så, säger Victoria.

Dennis Widgren, spelare i Östersunds fotbollsklubb, var en av de som fick skaka hand med prinsessan och prinsen.

– Det var kul, det var spännande, säger han.

Dennis Widgren fick skaka hand med Victoria och Daniel.
Foto: Johanna Cardell

Han berättar att de under mötet pratade om att hur de arbetar i klubben med mångfaldsfrågor och att kronprinsessparet blivit imponerad av deras arbete. Själv tyckte han också att arbetet som klubben gör är bra.

– Jag står helt bakom det, säger han.

Inför riksdagsvalet i höstas skrev klubben bland annat ett debattinlägg i Östersunds-Postendär de tog ställning för mångfald och mot rasism och att väljarna inför valet skulle göra detsamma.

"Vi har olika förutsättningar i livet. Vi tycker att det är bra och att det bidrar till att vi vinner nästa match. Vi tror att vi blir starka av mångfald", skrev spelarna och fortsatte inlägget:

"Snart är det val och vi hoppas att du röstar för ett samhälle som också tror på styrka genom mångfald. Ett samhälle som är välkomnande oavsett etnicitet, sexualitet, klass och funktionshinder. Ett samhälle där vi uppmuntras att vara nyfikna på vår nästa. Där vi inte dömer ut något eller låter våra rädslor styra".

Senare under onsdagen ska kronprinsessan och prinsen besöka företaget Woolpower och Mittuniversitetets Sportstech Research Centre som är ett tvärvetenskapligt forskningscenter med fokus på tillämpningar inom sportteknologi och produktutvecklig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.