Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria och Daniel har fått barn igen

Prins Daniel måttar sin nyfödde son vid presskonferensen. Den lille prinsen är 52 centimeter lång och väger 3655 gram.Foto: Nils Petter Nilsson
"Det har gått jättebra och vi har blivit jättebra omhändertagna", berättar prins Daniel.Foto: Nils Petter Nilsson
Prins Daniel på presskonferensen tillsammans med läkaren Lennart Nordström. Foto: Nils Petter Nilsson
Kommuniké från riksmarskalken: "Såväl mor som son mår bra".
<p>Estelle har nu fått sitt första syskon.</p>Foto: Kate Gabor/Kungahuset
<p>Victoria, Daniel och Estelle hejade fram Sverige på Hovet i Stockholm den 13:e februari.</p>Foto: TT
<p>Kronprinsessan Victoria har fött sitt andra barn.</p>Foto: Sven Lindwall
<p>Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Carl Philips bröllop.</p>Foto: Sven Lindwall
Syster Madeleine skickar sina lyckohälsningar på FacebookFoto: Facebook
1 / 9

Kronprinsessan Victoria har fött sitt andra barn.

Enligt Prins Daniel ska både kronprinsessan och deras nyfödde pojke må bra, och förlossningen ska ha skett utan komplikationer.

– Det har gått jättebra och vi har blivit jättebra omhändertagna, säger prins Daniel under presskonferensen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels andra barn

Född: Klockan 20.28 onsdagen den 2 mars 2016 födde kronprinsessan Victoria och prins Daniel sitt andra barn, en liten prins.

Vikt: 3655 gram

Längd: 52 centimeter

Namn: Enligt prins Daniel kommer prinsens namn att meddelas på torsdagen, troligtvis vid en konselj.

Landskap: Lillprinsen kommer troligtvis att bli tilldelad ett eget hertigdöme, precis som storasyster Estelle och kusinerna prinsessan Leonore och prins Nicolas.

Vid klockan 20.28 föddes en ny prins!

En 3655 gram och 52 centimeter lång pojke såg då dagens ljus. Drygt två timmar senare mötte en glad prins Daniel det samlade pressuppbådet på Karolinska universitetssjukhuset.

– Alla är givetvis jätteglada. Ni kvinnor är en urkraft! säger han.

Prins Daniel meddelade även att han assisterade under förlossningen och själv fick klippa av navelsträngen.

Precis som under när Estelle föddes 2012 kom det tårar nedför prinsens kinder i kväll, och han menar att han inte visste om att det skulle bli en liten prins.

– Jag har inte hunnit känna efter riktigt än hur det känns att vara tvåbarnsfar, men det känns så klart bra, säger han.

"Estelle är så klart jätteglad"

Namnet på den nyfödda prinsen kommer enligt prins Daniel att avslöjas under morgondagen.

Än så länge har prins Daniel och kronprinsessan Victoria inte berättat för prinsessan Estelle om de glädjande nyheterna, men prins Daniel har en aning om vad hon tänker.

– Estelle är så klart jätteentusiastisk och glad att bli storasyster, säger han.

Avslutningsvis berömde prins Daniel den samlade pressen för att man har gett honom och hans familj det utrymme som man önskar.

– Vi bad om respekt för vårt privatliv för fyra år sedan, det tycker jag att ni har visat. Jag vill rikta ett stort tack för det, säger han.

Namnet inte officiellt

Det nyfödda barnet hamnar som nummer tre i successionsordningen efter kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Först vid konseljen på torsdagen blir det känt vilket namn barnet får. Kungen kallar till konseljen som kommer att hållas klockan 11.15 på torsdagen, på Kungliga slottet. Då informerar han vad titeln blir, vilket namn och vilket tilltalsnamn barnet får.

På plats under konseljen, som hålls i Karl XV-salen, kommer talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven samt överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke att vara.

Efter detta kommer Försvarsmakten att skjuta salut vid 12.00. Man skjuter då 21 skott från Skeppsholmens salutstation i Stockholm, samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Senare under dagen, vid 12.15 kommer också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, att hållas. Inbjudna gäster är enligt hovet den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt Hovets personal.

 

 

 

"Estelle ser fram emot ett syskon"

Beskedet om graviditeten kom i början av september. Då var kronprinsessan gravid i tredje månaden, och via hovet beskrev hon det som en lättnad att få meddela nyheten.

Estelle, som enligt uppgift ska gilla att pyssla om sina yngre kusiner Leonore och Nicolas, såg enligt hovet fram emot att få ett eget syskon att ta hand om.

– Hon har en väldigt fin kontakt med sina kusiner, så att få ett syskon blir extra spännande för prinsessan, sade Margareta Thorgren då.

Födde för fyra år sedan

När prinsessan Estelle föddes för ganska precis fyra år sedan skedde förlossningen strax före klockan 4.30, natten till den 23 februari.

Man hade då anlänt till sjukhuset strax före klockan 1 på natten Även då skedde förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

En märkbart rörd Prins Daniel beskrev då att hans känslor var "all over the place".

– När jag gick från rummet låg den lilla prinsessan på sin moders bröst och såg ut att ha det väldigt mysigt, sade han då i samband med förlossningen.

Födseln innebär att det i framtiden kommer att bli många kungliga födelsekalas vid den här tiden på året. Prinsessan Estelle föddes den 23 februari och kusinen prinsessan Leonore, som är två år, har sin födelsedag den 20 februari.

FAKTA

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

"Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande", heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före hennes syskon (och deras barn) i kön.

Prins Carl Philip stod först på listan när han föddes 1979, eftersom regeln då var att kronan skulle ärvas av en pojke. Den 1 januari 1980 ändrades reglerna så att det äldsta barnet, oavsett kön, kommer först. Därmed blev Victoria kronprinsessa.

Så här kommer listan se ut efter att kronprinsessan Victorias andra barn och Carl Philips barn är fött:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Sonen till kronprinsessan Victoria

4. Prins Carl Philip

5: Barnet till prins Carl Philip

6: Prinsessan Madeleine

7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

8: Prins Nicolas, son till Madeleine

Familjen kronprinsessan Victoria och prins Daniel

1999: Daniel Westling från Ockelbo startar tillsammans med en vän ett gym i Stockholm.

2001 blir han kronprinsessan Victorias personlige tränare.

30 maj 2002: Det blir offentligt att kronprinsessan och hennes tränare är ett par.

26 februari 2004: Daniel Westling ger sin första intervju – för skoltidningen "En Spänn" i Ockelbo. Han säger att han vill bilda familj om "tio år", alltså 2014.

25 augusti 2004: För första gången följer Daniel med Victoria under ett av hennes uppdrag som kronprinsessa – en träningslandskamp i ishockey i Globen.

29 april 2006: Daniel Westling gör sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag.

14 juli 2006: Daniel är för första gången inbjuden till kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.

2 juni 2008: Daniel är med på danske kronprins Fredriks 40-årskalas. Samma månad blir det officiellt att Daniel skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm. Men han blir inte sambo med Victoria, enligt hovet. Hon bor nämligen i en flygel några hundra meter bort.

24 februari 2009: Kronprinsessan och Daniel Westling tillkännager sin förlovning

19 juni 2010: Daniel Westling blir prins Daniel när han gifter sig med kronprinsessan Victoria i Storkyrkan i Stockholm.

17 augusti 2011: TT flashar på den efterlängtade nyheten: "Kronprinsessan Victoria väntar barn i mars 2012".

23 februari 2012: Klockan 04.26 föder kronprinsessan sitt första barn, en flicka som är 51 centimeter lång och 3 280 gram tung. Hon får namnet Estelle. När den stolte fadern möter pressen utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna får han ur sig: "Mina känslor är all over the place".

22 maj 2012: Prinsessan Estelle döps i Slottskyrkan.

25 augusti 2014: Estelle börjar på ur och skur-förskola i Danderyd. Förskolepremiär följs av ett massivt medieuppbåd som trängs ute på gården.

4 september 2015: Det blir känt att prinsessan Estelle ska få ett syskon. Liksom förra gången sägs det att barnet ska komma i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.