Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria och Daniel firade med valsafari

NORDATLANTEN. Tolv år som ett par och i går fyra år som gifta.

Vad gav då Daniel sin kronprinsessa?

- Present?!? utbrast Victoria storskrattande.

- Lugn, den kommer, sa en säker prins.

De fick i alla fall fira bröllopsdagen med valsafari ute på Nordatlanten.

- Minnena finns där och man går tillbaka lite i tanken en sådan här dag, berättade de.

Victoria skrattar så att hon kiknar. Daniel som står bredvid är först inte lika road.

- Vadå, present? säger Victoria och skrattar igen. Present på bröllopsdagen?

Hon och Daniel har precis firat sin fjärde bröllopsdag genom att utanför norra Islands kust åka på valsafari och nu passar jag på att fråga vad han har gett sin fru i present på deras så viktiga dag.

- Mmm... säger Daniel. Sedan finner han sig snabbt:

- Det kommer. Sen.

Det var i går exakt fyra år sedan som kronprinsessan Victoria och prins Daniel sa ja till varandra inne i Storkyrkan i Stockholm. När vissa firar sin bröllopsdag genom att åka till kärlekens stad - Paris - valde Victoria och Daniel något helt annat och riktigt ovanligt: Valsafari under sin officiella resa på Island.

- Det är ju inte självklart att man får se val, vi hoppades att få se val och både vikval och knölval, berättade Victoria efter att de hade kommit i land i går efter över tre timmar ute Skjalfandi-bukten utanför norra Islands kust.

Enorm knölval på 35 ton

Med tvåmastade skonaren "Hildur" fick de vara med om ett sällan skådat äventyr. Plötsligt från ingenstans kom den enorma knölvalen på 35 ton upp ur vattnet och det gick ett stort sus ombord på Victorias och Daniels båt.

Kronprinsessan blev så tagen att hon tog sig för munnen och la sedan en arm om Daniel. Den närmare 17 meter långa knölvalen gick upp över ytan igen och blåste ut luft med vatten för att andas.

- Otroligt, var Daniels spontana kommentar. Magiskt!

- Fantastiskt, sa Victoria.

"De var schyssta mot oss"

Victoria var helt tagen av skådespelet ute på vattnet och när valen kom upp igen över vattenytan var Victoria beredd med sin kikare. Nu kom den ännu närmare deras båt och nu blev synen ännu mer mäktig än tidigare.

Efteråt var de båda tagna:

- De var schyssta mot oss, konstaterade Victoria. Visade upp sig gång på gång för oss. Det fria djuret som dyker upp när det passar den. Otroligt starkt att få vara med om detta.

Många ombord på Victorias och Daniels båt hade före valsafarin ätit sjösjuketabletter - allt för att undvika att bli illamående ute på den gungande sjön. Men prins Daniel hade inga problem med sjösjukan - i alla fall inte vad han själv berättade efter turen till havs:

- Nej, nej, skrattade han. Men jag tyckte nog att jag såg några andra som var lite bleka om nosen. Det var dock väldigt härligt, poängterade han.

Efter den minnesvärda utflykten på vattnet fick Daniel uppleva Goðafoss - ett enormt vattenfall på Island, 12 meter högt och 30 meter brett. Här var kronprinsessan Victoria senast 2004 när hon reste med mamma Silvia och pappa kungen vid ett statsbesök.

Daniel och Victoria kramades och skojade med varandra vid vattenfallet. Sedan poserade de tätt ihop med det mäktiga vattenfallet bakom sig.

- Vilken bild, va? skrattade Daniel.

Skrek "A kiss! A kiss"

Islands president Olafur Ragnar Grimsson var med och hans hustru Dorrit Moussaieff var entusiastisk:

- A kiss! A kiss! skrek hon till Victoria och Daniel.

De bara log.

Den här gången blev det ingen kyss, men minnet här från Island den 19 juni 2014 lär de bära med sig resten av sina liv. Det var ju trots allt deras dag och ska vara i många år framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.