Victoria Kawesa döms för misshandel i tunnelbanan

Tidigare Fi-ledaren arbetslös – lever på a-kassa • Straffet sänks.
Victoria Kawesa fälls även i hovrätten.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victoria Kawesa under politikveckan på Järvafältet i Stockholm 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I januari 2018 slog och sparkade Victoria Kawesa en man vid en tunnelbanespärr i Stockholm.

Den tidigare Fi-ledaren har erkänt gärningen, men menat att det rörde sig om självförsvar.

Efter att ha dömts för misshandel i tingsrätten fälls hon nu även i Svea hovrätt, som dock sänker bötesbeloppet med hela 27 600 kronor.

Anledningen är att Victoria Kawesa förklarat att hon är arbetslös och lever på a-kassa.

Victoria Kawesa var, tillsammans med Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ mellan mars och september 2017. 

I januari 2018 var Victoria Kawesa inblandad i ett bråk vid spärrarna på Bagarmossens tunnelbanestation i Stockholm. I efterföljande polisförhör berättade Kawesa att hon hade bråttom och därför försökte ta sig igenom spärrarna genom att ta rygg på en man – utan att använda sitt eget pendelkort. När mannen sa i från uppstod tumult, enligt domen från Södertörns tingsrätt.

”Victoria Kawesa har erkänt att hon slog NN i ansiktet och sparkade honom på benen den aktuella dagen. Hennes erkännande stöds både av NN:s uppgifter och av övervakningsfilmen”, stod det i domen som förkunnades förra hösten. 

Mannen ådrog sig en sårskada i ansiktet och fick sina glasögon förstörda, men Victoria Kawesa hävdade nödvärn. Trots detta dömdes hon till misshandel och 120 dagsböter på 300 kronor – totalt 36 000 kronor.

”Att gå till motangrepp är att överskrida nödvärnsrätten”, skrev tingsrätten.

Här syns Victoria Kawesa i samband med händelsen.
Foto: Polisen

Hovrätten sänker straffet

Victoria Kawesa valde att överklaga domen. På tisdagen meddelade Svea hovrätt att man går på tingsrättens linje i flera avseenden, bland annat gällande att Victoria Kawesa har gjort sig skyldig till misshandel.

Däremot sänker hovrätten bötesbeloppet, då Kawesa lämnat ”kompletterande uppgifter om sina personliga och ekonomiska förhållanden”.

”Hon har förklarat att hon inte längre har någon anställning utan att hon är arbetssökande och erhåller a-kassa om ca 11 000 kronor netto per månad”, skriver Svea hovrätt i domen. Man hänvisar även till den tidigare partiledarens försörjning av familjen gällande den ekonomiska situationen.

Hovrätten sänker därför dagsbotens storlek till 70 kronor, vilket ger ett sammanlagt bötesbelopp på 8 400 kronor. Det innebär en sänkning på 27 600 kronor jämfört med tingsrättens tidigare utdömda bötesbelopp.

Även Victoria Kawesas återbetalningsskyldighet för försvarskostnaderna i tingsrätten begränsas efter vad som framkommit om hennes ”personliga och ekonomiska förhållanden”.

Kawesas advokat Thomas Bodström meddelar att han inte har något att tillägga utöver det som står i domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.