Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria Kawesa dömd för misshandel i tunnelbanan

Förra Fi-ledaren Victoria Kawesa får villkorlig dom för misshandeln i tubbelbanan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vicotria Kawesa slog och sparkade en man som konfronterade henne när hon försökte smita igenom spärrarna i tunnelbanan.

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa slog och sparkade en man vid en tunnelbanespärr i januari.

Hon har erkänt gärningen – men menat att det var självförsvar.

Nu döms hon för misshandel i Södertörns tingsrätt.

I polisförhör har Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, sagt att hon hade bråttom till tunnelbanan i Bagarmossen och försökte gå igenom spärrarna bakom en man, utan att använda sitt pendelkort. Mannen ska då ha sagt till henne. ”Visst tumult uppstod”, står det i domen från Södertörns tingsrätt.

– Hon förnekar brott på grunden av att hon först har blivit utsatt för ett brott inledningsvis, sa Kawesas advokat Daniel Svensson i somras.

Övervakningsbilder från tunnelbanestationen visar misshandeln. Här syns Victoria Kawesa i samband med händelsen.
Foto: Polisen

I domen från Södertörns tingsrätt står:

”Victoria Kawesa har erkänt att hon slog NN i ansiktet och sparkade honom på benen den aktuella dagen. Hennes erkännande stöds både av NN:s uppgifter och av övervakningsfilmen.”


LÄS MER: Förra Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalad för misshandel i tunnelbanan


Ska betala 36 000 i böter

Mannen fick en sårskada i ansiktet, framgår vidare. Victoria Kawesa har hävdat nödvärn, och menar att mannen tryckte in henne mot spärren och höll fast henne med ”hela sin kroppstyngd”. Tidigare Fi-ledaren menar också att mannen ska ha förolämpat henne.

”Victoria Kawesa har invänt att hon inte ska dömas för misshandel eftersom hon befann sig i en nödvärnssituation. Om tingsrätten skulle anse att hon gjorde mer än vad som är tillåtet enligt nödvärnsbestämmelsen har hon gjort gällande att hon ändå ska gå fri från ansvar eftersom situationen var sådan att hon svårligen kunde besinna sig”, står i domen.

Tingsrätten gick på att tidigare Fi-ledaren skulle dömas för misshandel. Hon får villkorlig dom och 120 dagsböter på 300 kronor – sammanlagt 36 000 kronor.

Därför döms Kawesa inte till fängelse

I domen står:

”I detta fall var det fråga om ett snabbt händelseförlopp där skadorna blev begränsade. Enligt tingsrättens mening finns det inte tillräckliga skäl att döma Victoria Kawesa till fängelse. Eftersom det saknas anledning att misstänka att hon kommer att fortsätta göra sig skyldig till brott ska påföljden bestämmas till villkorlig dom och dagsböter.”

Därutöver ska Victoria Kawesa betala skadestånd till mannen för hans förstörda glasögon. Kostnaden: 2 395 kronor.

Victoria Kawesa valdes till partiledare för Fi jämte Gudrun Schyman i mars 2017. I september samma år meddelade hon sin avgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.