Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria kan bli granne med stort asylboende

Närmsta granne är kronprinsessan Victoria om boendet hamnar i hagaparken.Foto: Sven Lindwall
Det var i förra veckan som kommunstyrelsen i Solna fick brev från Migrationsverket med uppgift om att myndigheten planerar att öppna ett asylboende för 852 personer i kommunen.Foto: Robin Aron
Kommunstyrelsen är övertygad om att asylboendet hamnar i Hagaparken.Foto: Jan Düsing

Solna kommun kan få ett av landets största asylboenden.

Men Migrationsverket vägrar tala om platsen för det planerade boendet - och kommunstyrelsen är övertygad om att det hamnar i Hagaparken.

– Närmsta granne är kronprinsessan Victoria. Vi tror att man kan hitta andra platser som är mer lämpade, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk, M.

Samtidigt dementerar fastighetsägaren uppgifterna.

Det var i förra veckan som kommunstyrelsen i Solna fick brev från Migrationsverket med uppgift om att myndigheten planerar att öppna ett asylboende för 852 personer i kommunen. Beskedet till kommunen var också att man inte får reda på var boendet ska öppna förrän en vecka innan de första personerna flyttar in.

Det har lett till att Solna kommun nu riktar skarp kritik mot Migrationsverket.

– Det är helt oacceptabelt att inte göra det i dialog med oss. Man kan inte bete sig så här och dumpa det stora ansvaret på kommunerna utan att involvera oss från början, säger Pehr Granfalk.

Han fortsätter:

– Det betyder att vi inte kommer veta vilket ansvar vi har, vi vet inte för hur många vi behöver ordna skolgång, vi kan inte göra en bedömning om det här är en lämplig plats.

Avtalet för hotellet uppsagt

Kommunstyrelsen har nu fått uppgifter om att den aktuella platsen för asylboendet är den byggnad i Hagaparken där hotellet Radisson Blu Royal Park ligger i nuläget.

Platsen är synnerligen olämplig för asylboende, menar Pehr Granfalk:

– Vår bedömning är att det är väldigt långt till närmsta skola och till kommunikation. Närmsta granne är kronprinsessan Victoria. Vi tror att man kan hitta andra platser som är mer lämpade, säger han.

Migrationsverket vill inte uppge adressen till det planerade asylboendet, men Tord Smith som drivit det aktuella hotellet som franchiseföretagare i 23 år bekräftar att fastighetsägaren sagt upp hans avtal och att all hotellverksamhet upphör i september.

Kommunstyrelsen är övertygad om att asylboendet hamnar i Hagaparken.Foto: Jan Düsing

Den ursprungliga orsaken till att avtalet inte förlängdes var att fastighetsägaren planerade att renovera byggnaden för att kunna öppna ett lyxhotell. Men Tord Smith är tveksam till om det är planerna nu:

– Jag har ju sett vad det är för folk som sprungit här och tittat på rum och andra utrymmen så jag har ju mina misstankar, säger han.

Fastighetsägaren dementerar

När Expressen når fastighetsägaren Frösundaviksparkens vd John Ulrich på sms hänvisar han till ett pressmeddelande där det dementeras att det ska blir asylboende i fastigheten i Hagaparken. Företagets styrelse skriver:

"Därmed dementeras att fastigheten i Frösundavik kommer att upplåtas till flyktingboende. Informationsvis ser Frösundaviksparken i övrigt positivt på att vara Migrationsverket behjälpligt att lösa lokalbehov för människor i nöd och på flykt från krig och förföljelse."

Kommunstyrelseordföranden Pehr Granfalk är dock skeptisk till dementin.

– All information vi har pekar på att det är det här hotellet man vill göra om till asylboende, säger han.

Expressen har sökt Migrationsverket för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.