Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anhöriga söker svar – 25 år efter Estoniakatastrofen

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På lördagen, exakt 25 år efter Estoniakatastrofen, hölls en minnesceremoni för Estoniakatastrofens offer.

Samtidigt söker anhöriga fortfarande svar på hur olyckan kunde ske.

– Oklarheterna och frågorna är det som är besvärligt i dag, säger Lennart Berglund, ordförande för stiftelsen Estonias offer och anhöriga.

Det är på dagen tjugofem år sedan Estoniakatastrofen ägde rum söder om finska Utö.

Vid 00.24 svensk tid skickade passagerarfärjan M/S Estonia ut nödanropet mayday och kort därefter sjönk fartyget.

Minnet av den tragiska katastrofen som skördade 852 människoliv, däribland 501 svenskar, uppmärksammades med en ceremoni på Djurgården i Stockholm.

Bland gästerna som valt att närvara för att hedra offren och dess anhöriga fanns kronprinsessparet Victoria och Daniel.

I synnerhet kronprinsessan berördes djupt av minnesdagen och sågs brista ihop i gråt under ceremonin.

– Kronprinsessparet tyckte det var en fin ceremoni, och att det kändes bra att vara på plats, säger hovets presstalesperson Margareta Thorgren.

Statsminister Stefan Löfven deltog också, liksom talmannen Andreas Norlén. Statsministern höll ett tal där han direkt riktade sig till de anhöriga.

– Ni bär alla en egen unik sorg och saknad. Precis som att den som överlevde kom hem med egna minnen från det som också blev ett trauma för en hel nation. Men alla som har förlorat en anhörig vet hur brutal tiden är. Brutal, eftersom den bara fortsätter, sade Löfven bland annat.

Anhöriga vill veta vad som hände

Lennart Berglund, som förlorade sina svärföräldrar i Estoniakatastrofen, är i dag ordförande för stiftelsen Estonias offer och anhöriga.

Stiftelsen arbetar främst med att bringa klarhet i vad som orsakade att passagerarfärjan sjönk.

Den officiella förklaringen, att bogvisiret lossnade, kan inte stämma, enligt Lennart Berglund.

– Hade vatten kommit in på bildäck i en så hög båt hade hon slagit runt, och det gjorde hon aldrig. Vatten måste ha kommit in under bildäck för att dra ner ett så stort fartyg så snabbt. 

Hur går tankarna i dag?

– Naturligtvis tänker man på dem som var med ombord. Stunden när vi fick besked och alla problem som uppstod efter det. Samtidigt har vi, som alla andra som förlorade någon, fått gå vidare och leva med det. Oklarheterna och frågorna är det som är besvärligt i dag, tycker vi.

Att kronprinsessparet och statsministern närvarade vid ceremonin uppskattas av stiftelsen.

– Det är vi väldigt tacksamma för, säger Lennart Berglund.

Hovet: ”Viktigt att uppmärksamma”

Regnet föll under den känslosamma ceremonin på Djurgården. Victoria och Daniel hedrade även offren genom att lägga en krans vid Estoniamonumentet intill Galärvarvskyrkogården.

För kungafamiljen är det viktigt att stanna upp i sina jäktade liv och uppmärksamma minnesdagar som dessa, uppger Margareta Thorgren:

– Det är viktigt att man uppmärksammar det för att påminna sig om den katastrofen som inträffade, som nästan alla har någon beröring till. Därför var det också naturligt att någon i kungafamiljen ville vara på plats och uppmärksammade det här – och i dag var det då kronprinsessparet som var där och la ner en krans, säger hon.

LÄS MER: ”Egentligen skulle ingen ha klarat sig” 

LÄS MER: Tjugofem år sedan Estoniakatastrofen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.