Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria: Hoppas hon ser saker som de är

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

I samband med ett besök i Tyskland som inleds i dag talar kronprinsessan Victoria ut i den ansedda tidningen Frankfurter Allgemeine.

I intervjun berättar Victoria om sina framtidsplaner, hur hon ser på monarkin och om Estelles framtid.

– Hon måste lära sig att leva med situationen, säger hon.

Intervjun med den tyska tidningen är gjord på Slottet i Stockholm inför ett besök i Tyskland som kronprinsessan och prins Daniel inleder på måndagen.

Victoria säger då till journalisten Matthias Wyssuwa, som har träffat kronprinsessan, att hon räknar med att det kommer att dröja innan hon tar över tronen.

– Min far kommer att vara statschef i många år. Jag fokuserar på mina plikter som kronprinsessa, säger Victoria till FAZ.

"Kärleksfull uppväxt"

Prinsessan Estelle är trots sin unga ålder redan en offentlig person. Victoria säger att hon tror att det kommer att falla sig naturligt för Estelle.

– Hon måste lära sig att leva med situationen. Jag hoppas att vi kommer att kunna möjliggöra att hon får en säker och kärleksfull uppväxt. Och jag hoppas att hon blir en tjej, en person, som är medveten och ser saker som de är, säger Victoria.

Kronprinsessan pratar även om mammarollen och att Estelle ger henne mycket energi. Hon avslöjar även att Estelle gärna vill att mamma Victoria läser Pippi Långstrump för henne.

– Som mamma blir det återigen tillåtet att läsa barnböcker. Man upplever sin barndom igen, det är kul.

Victoria medger dock att det även har funnits tunga tider, bland annat i samband med att skandalboken "Den motvillige monarken" släpptes.

– Man måste leva med det och hantera det. Men man kan inte stänga av sina egna känslor. Du har dina känslor och måste lära sig att hantera dem.

Enande kraft

Kronprinsessan säger också att monarkin fungerar som en "enande kraft" i Sverige och att det också innebär att hon och de övriga i kungafamiljen måste vara försiktiga med att uttala sig i aktuella politiska frågor.

– Det är därför vi är politiskt neutrala. Det är bra och som det ska vara. Jag ser och tänker saker. Men vissa saker vill jag inte i kommentera. Man måste vara försiktig, säger Victoria till FAZ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.