Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria höll hov
på den stora festen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria har sedan barnsben ett stort intresse för hästar.
Foto: David Sica
Hej på dig, kronprinsessan.
Foto: David Sica
TIDIG JULKLAPP. Kronprinsessan Victoria fick i går en rundvandring bakom kulisserna i Friends arena. Bland annat stiftade hon bekantskap med hästen Pegasus.
Foto: David Sica
Victoria på rundvandring med Ulf Rosengren.
Foto: David Sica
Glada miner i Friends arena - trots den snöpliga rivningen
Foto: David Sica
Malin Baryard Johnsson får röd flagg av den kungliga gästen.
Foto: David Sica
Malin Baryard Johnsson får röd flagg av den kungliga gästen.
Foto: David Sica
Hästvagnen Kronprinsessan Victoria åkte är en kalesch tillverkad hos exklusiva Kellner i Paris år 1881. Den har ingen kuskbock utan framförs med spannryttare eller på vänsterhästarna i spannet. Av alla sätt att färdas på anses denna vagn vara det allra förnämsta. Vagnen och selarna tillhör hovstallet och kallas tillsammans med hästarna för Viktoriaspannet och var en gåva från Storhertigeparet Baden, till deras dotter Viktorias bröllop med kronprins Gustav som sedermera blev Gustav V.
Foto: Källa: Hovet
1 / 9

Kronprinsessan Victoria fick en exklusiv rundvandring inför invigningen av Sweden International Horse Show.

Innan hon gjorde kunglig entré tittade hon in bakom kulisserna fick en mysstund med den vita hästen Pegasus.

- Hon var väldigt glad över att vara här och imponerad av hela grejen, säger sportchefen och ryttaren Malin Baryard Johnsson.

Prins Daniel brukar vara en återkommande gäst när AIK spelar på Friends arena i Stockholm. När Sweden International Horse Show invigdes i går kväll var det i stället hustrun Kronprinsessan Victoria som fanns på plats i en av logerna. Tillsammans med goda vänner följde hon de internationella hopptävlingarna och fick se den brasilianske 26-åringen Marlon Módolo Zanotelli vinna 1.45-hoppningen.

Innan dess var det Kronprinsessan själv som var tävlingens huvudnummer när hon invigde årets tävlingar inför 9 211 åskådare.

Efter att hovstallet framfört en pampig fanfar gjorde Kronprinsessan entré i en kunglig kalesch. I hästvagnen, som har använts flera gånger tidigare av det svenska hovet, åkte Kronprinsessan runt arenan och vinkade till publiken.

Rev första hindret

Hon klev sedan ur vagnen, greppade den röda startflaggan och viftade i gång Malin Baryard Johnsson och unghästen Jiive.

Ekipaget galopperade fram till tävlingens första hinder - och rev.

Det gick ett sus genom publiken innan delar av åskådarna bröt ut i spridda skratt.

En bit ifrån hindret stod Kronprinsessan och tog allt med ro:

- Hon var trygg och lugn. Hon sa "säg vad jag ska göra" och så gjorde hon det och fällde flaggan vilket var helt rätt. Hon kan ta och hon kan ge order så det fungerade väldigt bra, säger tävlingens ordförande Ulf Rosengren.

Malin Baryard Johnsson:

- Jag var kanske inte beredd på att hästen skulle bli riktigt så rädd. Men det var inte hela världen, det var bättre jag rev där än under tävling.

Baryard Johnsson var väldigt nöjd med invigningen och Kronprinsessans närvarande.

- Det var fantastiskt att få hit kungligheten. Det är väldigt kul och stort för oss.

När Baryard Johnsson suttit ur sadeln gav hon Kronprinsessan en kram. De båda stod sedan och småpratade med varandra tillsammans med tävlingens ordförande Ulf Rosengren.

"Det är en trevlig person"

Kronprinsessan som red mycket som tonåring och rider varje sommar på Öland fick även en rundvandring i arenan under kvällen.

Tillsammans med Ulf Rosengren gick hon ut i stallet och besökte den vita hästen Pegasus. Kronprinsessan klappade hästen som har varit ett återkommande inslag sedan starten för 22 år sedan. Hästen Kronprinsessan klappade är 23 år, heter Jambo och har tjänstgjort som Pegasus i tolv år.

Kronprinsessan fick förutom stallet även se framridningen, där ryttarna håller till innan de rider in på tävlingsbanan. Enligt Rosengren var Kronprinsessan Victoria väldigt intresserad och nyfiken:

- Hon tittade på hästarna och gick i gödsel och allting. Hon klappade Pegasus när han sadlades. Det är en trevlig person som gjorde det på ett väldigt elegant och stilfullt sätt. Det kunde inte bli bättre, säger Rosen- gren.

SWEDEN INTERNATIONAL HORSE SHOW

Tävlingarna under adventshelgen arrangeras för 22:a året i rad och för första gången i Friends arena.

Under fyra dagar pågår tävlingar i fälttävlan, dressyr och hoppning. Bland höjdpunkterna finns världscupen i dressyr och Sweden grand prix i hoppning.

Arrangören räknar med 80 000 besökare totalt över de fyra dagarna.

Friends arena är uppdelad i tre delar, tävlingsområdet, framridningen och mässan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.