Victoria hedrade Folke Bernadotte: 'Tacksam'

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson

Victoria hedrade i dag Folke Bernadotte som sköts till döds i Jerusalem.

Prinsessan Estelle fick sitt namn efter hans fru.

– Hans livsöde slutade i en tragisk påminnelse om fredsarbetets svårigheter och faror, sa en dämpad kronprinsessan.

Det är i dag dödsdagen av Folke Bernadotte, son till prins Oscar och kusin till vår nuvarande kungs farfar Gustaf VI Adolf.

Folke Bernadotte var en av kungafamiljens mest framstående medlemmar och på sin tid känd som fredsmäklare i Mellanöstern. Han sköts till döds under ett uppdrag i Jerusalem 1948 och för svenska kungahuset var det en stor förlust.

Vår nuvarande kungs pappa – arvprinsen Gustaf Adolf – hade också omkommit bara året före i en flygplansolycka på Kastrups flygplats.

För vår nuvarande kungafamilj har minnet av Folke Bernadotte levt kvar och för kungen var Folke speciell då det var hans gudfar. Kronprinsessan Victoria valde att hedra Folke Bernadotte när hon gav sin dotter samma namn som hans hustru – Estelle. Folkes hustru var amerikanska och kronprinsessan med maken Daniel överraskade de flesta med namnet Estelle.

I dag på Medelhavsmuseet inne i centrala Stockholm var kronprinsessan Victoria med på ett seminarium om Folke Bernadottes gärningar och hans insats i Mellanöstern som fredsmäklare.

Victoria var personlig

Efteråt var hon allvarlig:

– Konflikter och krig lämnar sår. Ristar in motsättningar i minnen och hjärtan, sa hon.

Victoria valde att vara personlig om Folke Bernadotte och hans bortgång:

– Hans exempel kan dock inspirera och vägleda de som bär vidare hans arbete för fred och säkerhet i omvärlden, menade Victoria.

Kronprinsessan poängterade:

– För mig är det en ära att få hedra Folke Bernadottes minne samt att ägna en tanke åt alla hängivna fredsarbetare över hela världen.

– Jag är tacksam och glad över att få vara med här i dag och uppmärksamma Folke Bernadotte.

Victoria som nu börjar visa upp en rejäl gravidmage, ska få barn i mars nästa år, gick under en lång stund och pratade med alla gäster.

Sven-Eric Söder, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin:

– Vi är otroligt tacksamma att kronprinsessan ville komma hit i dag. Folke Bernadotte är ju en väldigt viktig person för kungafamiljen. Under det seminariet vi hade visade kronprinsessan Victoria ett starkt och genuint intresse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.