Victoria ger form till nytt smycke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norrköpingskonstnären har skapat ett smycke till kronprinsessan Victoria.
Foto: Privat

Kronprinsessan Victoria är inte bara kronprinsessa - nu är hon också ett silversmycke. 

- Hon har en jättehäftig haka som gett form till smycket, säger silversmeden Maria Börjesson till Norrkoping.expressen.se

Kronprinsessan Victoria och nitton andra kvinnor har fått låna ut sitt utseende till design av silversmycken. Resultatet ställs nu ut på Östergötlands länsmuseum i helgen under namnet ”kvinnliga former”. 

Utseende och personlighet

 Totalt 20 konstnärer från Nutida svenskt silver har deltagit i projektet

 - Var och en har utgått från en kvinna och sedan porträtterat av henne i form av ett smycke. Det gäller att utgå från hur hon ser ut och vilken personlighet hon har, förklarar Maria Börjesson, initiativtagare till konstprojektet och silversmed i Norrköping.

 Med på utställningen finns bland annat smycken som föreställer skådespelerskan Lena Endre och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Maria Börjesson valde att göra ett halssmycke till kronprinsessan Victoria. 

Svårt med August

 - Först hade jag tänkt att göra ett smycke till Pernilla August, men jag hade jättesvårt att se henne med ett smycke. Jag hade ingen bra bild av henne som person och hade varit tvungen att träffa henne. Med Victoria kändes det mycket enklare.

Var det svårt att göra?

 - Jag fick fundera en del på hur låset skulle se ut. Jag ville ha ett lås som passade till hennes privata roll som var ganska lågmält men elegant, säger hon.

Till t-shirt och jeans

 Victoria-smycket består av silver och handmålad anodiserad aluminium. När det var färdigt fick hon visa upp det för Victoria.

 - Hon tyckte det var jättefint, så det var väldigt roligt att få träffa henne och se det hänga på plats. Det passade verkligen bra. Hon kan ha det på en gala eller till t-shirt och jeans.

 Om Victoria kommer bära smycket framöver är inte klart.

 - Det finns en del intressenter men inget är bestämt än.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.