Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan firas stort under Victoriadagen på Solliden

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag i strålande sol på Öland. 

Som vanligt tas hon emot av mängder av människor som vill fira henne på Solliden. 

– Varje gång blir jag lika förvånad över att så många vill komma hit i dag på min födelsedag, säger hon i sitt tacktal. 

I småblommig klänning mötte Victoria alla besökare på Solliden på Öland. 

Både Estelle och Oscar var med framför slottet och visade sina allra charmigaste sidor. Oscar höll Victoria och Silvia i handen när han kom in, Estelle höll sin pappa.

Kungen gratulerade traditionsenligt sin dotter inför samlingen. Innan han drog i gång "Ja må hon leva" pratade han om Victorias vandringar hon gjort runtom i landet under våren – och framhävde samtidigt att det fanns mycket kvar att se av vårt vackra land. 

Estelle sjöng sedan med i födelsedagssången och applåderade entusiastiskt efteråt. När sången var slut avbröt kungen lite abrupt med ett bestämt ”ja!”, som fick hela publiken att brista ut i ett skratt. 

Victoria tackade alla besökare 

Efter sången och hurrandet var det dags för Victorias tal. Hon tackade ödmjukt alla som kommit för att gratulera henne. 

– Kära vänner och Sollidenbesökare tack för att ni alla är här i dag. Varje år blir jag lika förvånad att så många väljer att komma hit i dag på min födelsedag. Det gör mig väldigt varm i hjärtat. Det betyder väldigt mycket.

https://www.instagram.com/p/BlNlJ2OnCKB/?hl=sv&taken-by=kungahuset

Under Victorias tal skrapade Oscar med foten i gruset och drog av sig hängslena på byxorna, så att pappa Daniel fick komma till undsättning och rätta till dem. Estelle ville stå nära sin mamma då hon höll tal. När Victoria var klar kysste hon Estelles panna ömt.

Victoria möter nu folksamlingen och tar emot blommor och presenter. Hon tar god tid på sig att prata med alla. Estelle och Oscar är väldigt väluppfostrade i dag. De följer sin mamma och pappa och uppför sig utomordentligt bra. 

Oscar var först framme vid folksamlingen med sin mamma men efter en stund övergick han till att leka med en present han fått – en boll. Nu sparkar han och pappa Daniel boll samtidigt som Victoria och Estelle fortsatt hälsar på allmänheten. Och Oscar, han verkar ha ett riktigt bollsinne! 

Pratade om torkan 

Kungen tog i sitt tal upp den stora torka som drabbat Sverige – och Öland – den senaste tiden. Kungen pratade om hur många har drabbats hårt av värmen. Samtidigt berättade han att de själva hade lite vatten kvar i Sollidens egen brunn. 

–  Dessutom har jag tur att jag har ett par dammar här bakom, så vi kan förse oss med vatten. Därför kan vi bibehålla den vackra trådgärden här som vi vill kunna presentera för er, fortsatte han. 

Också Victoria tog upp värmen och torkan i sitt tacktal. 

– Jag hoppas att ni fyller på lite vatten här, för det behövs. Och samtidigt ägnar en tanke åt dem som inte har det så lätt just nu på grund av att det är så varmt. 

Klockan 16 börjar kvällens firande av Victoria på Borgholms IP, där allmänheten är välkomna. Bland annat kommer Jessica Andersson, Peter Jöback och Alexander Rybak uppträda. Firandet sänds klockan 21 i SVT1. 

Victoriastipendiet kommer också att delas ut – i år är det längdskidåkerskan Stina Nilsson som får motta priset. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.