Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria bevakades av beväpnad polis i Peru

<p>Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har nu anlänt till Peru.</p>Foto: Sven Lindwall
Syftet med besöket är att stärka handelsförbindelserna och med i deras sällskap är en stor officiell delegation.Foto: Sven Lindwall
Den första programpunkten var invigningen av ett seminarium om utbildning. Foto: Sven Lindwall
Tungt beväpnad polis bevakade varje steg som paret tog.Foto: Sven Lindwall

PERU. Här är Victoria och Daniel i Peru.

Kronprinsessan gör precis som mamma Silvia - genomför ett officiellt utlandsbesök med gravidmage.

Tungt beväpnad polis bevakade varje steg som paret tog i morse i ett land som präglas av kriminalitet.

– Nu kör vi! sa Daniel.

Det var nu på morgonen, lokal tid i Peru, som kronprinsessan Victoria och prins Daniel startade sitt officiella besök på andra sidan jordklotet. Efter att ha flugit i över 20 timmar kom paret fram till Lima i Peru och fram till fredag ska de resa runt i landet och vidare till Colombia. Syftet med besöket är att stärka handelsförbindelserna och med i deras sällskap är en stor officiell delegation.

Peru har stor kriminalitet och därför är säkerheten kring paret stor och när Victoria och Daniel i morse lämnade sitt hotell inne i centrala Lima var de omringade av uniformerade och civila poliser. UD skriver:

"Peru är ett relativt instabilt land med sociala och etniska spänningar och utbredd fattigdom. Olika sorters protestaktioner förekommer. Kriminaliteten är omfattande. Undantagstillstånd för geografiskt begränsade områden kan utfärdas på grund av naturkatastrofer och demonstrationer. Jordskalv är vanliga och jordbävningar kan inträffa. Försiktighet måste iakttagas vid resor i Peru, särskilt på landsvägarna. Man bör förvissa sig om läget längs vägen innan man börjar resan. Riskfaktorer är bland annat bristande trafiksäkerhet, jordskred, oroligheter som ibland kan medföra vägspärrar".

"Härligt att vara här"

Victoria och Daniel fördes snabbt till första programpunkten som var invigningen av ett seminarium om utbildning. Poliserna och livvakterna lämnade inte deras sida för en enda sekund och alla var tungt beväpnade.

Det är inte bara Peru och Lima som står på schemat. Hela veckan är späckad med ett antal flygresor mellan Peru och Colombia. Efter Lima blir det Cartagena i Colombia och sedan flyger Victoria och Daniel med sitt sällskap vidare till Bogota där besöket avslutas nästa vecka.

Resan har sista stund anpassats efter kronprinsessans gravida tillstånd. Precis som när mamma Silvia väntade prinsessan Madeleine 1982 väljer Victoria med gravidmage att genomföra en längre långresa. 1982 åkte drottningen till Mexiko på statsbesök.

Daniel och Victoria var på ett strålande humör när de lämnade sitt hotell:

– Härligt att vara här, sa Daniel och gjorde tummen upp.

Välkomna till Peru!

– Tack, sa Victoria. Det ska bli väldigt intressant.

– Ja, verkligen, sa Daniel. Nu kör vi! skrattade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.