Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria åker inte till paralympics i Sotji

Foto: Patrik Österberg

Ukraina-krisen sprider oro ända till Ryssland.

Nu avbryter kronprinsessan Victoria sin resa till Sotji.

– Kronprinsessan kommer inte att åka på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm på hovets pressavdelning.

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland påverkar paralympic-spelen i Sotji. Tidigare har Prins Edward, officiell beskyddare av den brittiska paralympicstruppen, meddelat att han inte tänker åka.

Men så sent som i går fanns det inga planer för kronprinsessan Victoria att avbryta sin resa.

– Ja, det är ingen förändring där, sa hovets informationschef Annika Sönnerberg, till Expressen i går.

I samråd med UD

Men nu har man ändrat sig. Kronprinsessan åker inte till Sotji.

– Kronprinsessan kommer inte att åka på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm på hovets pressavdelning.

– Alla sådana beslut tas i samråd med UD, säger Ulrika Näsholm.

När togs beslutet?

– Det vet jag inte, säger hon.

Än är det oklart om kronprinsessan kommer att göra något annat för att uppmärksamma paralympic-spelen i Sotji.

– Det vet jag inte, vi kommer uppdatera kalendern (reds anmärkning: på hovets hemsida) om det blir så, säger Ulrika Näsholm.

Det nya beslutet kan öppna upp för ett besök i New York där lillasyster Madeleine nyligen fick en prinsessbebis - men hovet känner inte till om kronprinsessan gjort nya planer.

– Det har jag inga besked om. Först och främst är det detta beslut som gäller. Vad det kan få för konsekvenser i almanackan vet jag inte, säger Annika Sönnerberg, tf informationschef vid hovet.

Avråder från resa

På Utrikesdepartementets hemsida skriver man "med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt från icke nödvändiga resor till övriga Ukraina.

När det gäller resor till Ryssland skriver UD på sin hemsida "med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de ryska delrepublikerna Tjetjenien, Ingusjetien, Dagestan, Nordossetien, Kabardinien-Balkarien (inklusive Elbursområdet), Karatjajevo-Tjerkessien samde de östra och södra delarna av regionen Stavropolskij Kraj. Avrådan gäller tills vidare".

Expressen har sökt Utrikesdepartementets pressavdelning som sagt att de ska återkomma gällande att man har varit i kontakt med hovet då kronprinsessan har valt att avbryta sin resa till Sotji efter samrådan med UD.