Foto: Patrik Österberg
 Foto: Patrik Österberg

Victoria åker inte till paralympics i Sotji

Publicerad

Ukraina-krisen sprider oro ända till Ryssland.

Nu avbryter kronprinsessan Victoria sin resa till Sotji.

– Kronprinsessan kommer inte att åka på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm på hovets pressavdelning.

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland påverkar paralympic-spelen i Sotji. Tidigare har Prins Edward, officiell beskyddare av den brittiska paralympicstruppen, meddelat att han inte tänker åka.

Men så sent som i går fanns det inga planer för kronprinsessan Victoria att avbryta sin resa.

– Ja, det är ingen förändring där, sa hovets informationschef Annika Sönnerberg, till Expressen i går.

I samråd med UD

Men nu har man ändrat sig. Kronprinsessan åker inte till Sotji.

– Kronprinsessan kommer inte att åka på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm på hovets pressavdelning.

– Alla sådana beslut tas i samråd med UD, säger Ulrika Näsholm.

När togs beslutet?

– Det vet jag inte, säger hon.

Än är det oklart om kronprinsessan kommer att göra något annat för att uppmärksamma paralympic-spelen i Sotji.

– Det vet jag inte, vi kommer uppdatera kalendern (reds anmärkning: på hovets hemsida) om det blir så, säger Ulrika Näsholm.

Det nya beslutet kan öppna upp för ett besök i New York där lillasyster Madeleine nyligen fick en prinsessbebis - men hovet känner inte till om kronprinsessan gjort nya planer.

– Det har jag inga besked om. Först och främst är det detta beslut som gäller. Vad det kan få för konsekvenser i almanackan vet jag inte, säger Annika Sönnerberg, tf informationschef vid hovet.

Avråder från resa

På Utrikesdepartementets hemsida skriver man "med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt från icke nödvändiga resor till övriga Ukraina.

När det gäller resor till Ryssland skriver UD på sin hemsida "med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de ryska delrepublikerna Tjetjenien, Ingusjetien, Dagestan, Nordossetien, Kabardinien-Balkarien (inklusive Elbursområdet), Karatjajevo-Tjerkessien samde de östra och södra delarna av regionen Stavropolskij Kraj. Avrådan gäller tills vidare".

Expressen har sökt Utrikesdepartementets pressavdelning som sagt att de ska återkomma gällande att man har varit i kontakt med hovet då kronprinsessan har valt att avbryta sin resa till Sotji efter samrådan med UD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag