Hedersuppdrag. Victoria har hela 15 gudbarn. "kronprinsessan tar uppdraget som gudmor på största allvar". Foto: Pelle T NilssonHedersuppdrag. Victoria har hela 15 gudbarn. "kronprinsessan tar uppdraget som gudmor på största allvar". Foto: Pelle T Nilsson
Hedersuppdrag. Victoria har hela 15 gudbarn. "kronprinsessan tar uppdraget som gudmor på största allvar". Foto: Pelle T Nilsson
Prinsessan Leonore av Sverige. Två år. Dotter till prinsessan Madeleine och prins Chris O' Neil.Prinsessan Leonore av Sverige. Två år. Dotter till prinsessan Madeleine och prins Chris O' Neil.
Prinsessan Leonore av Sverige. Två år. Dotter till prinsessan Madeleine och prins Chris O' Neil.
Prinsessan Eléonore av Belgien. 7 år. Dotter till kung Philippeoch drottning Mathilde av Belgien. ( till höger i bild). Foto: Eric HerchaftPrinsessan Eléonore av Belgien. 7 år. Dotter till kung Philippeoch drottning Mathilde av Belgien. ( till höger i bild). Foto: Eric Herchaft
Prinsessan Eléonore av Belgien. 7 år. Dotter till kung Philippeoch drottning Mathilde av Belgien. ( till höger i bild). Foto: Eric Herchaft
Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge. 11 år. Dotter till kronprins Haakon och kronprinsessan MetteMarit. Foto: Royal Court OsloPrinsessan Ingrid Alexandra av Norge. 11 år. Dotter till kronprins Haakon och kronprinsessan MetteMarit. Foto: Royal Court Oslo
Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge. 11 år. Dotter till kronprins Haakon och kronprinsessan MetteMarit. Foto: Royal Court Oslo
Prins Christian av Danmark. 10 år. Son till kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.Prins Christian av Danmark. 10 år. Son till kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Prins Christian av Danmark. 10 år. Son till kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Prinsessan Catharina Amalia av Holland, 12 år. Foto: Jan DüsingPrinsessan Catharina Amalia av Holland, 12 år. Foto: Jan Düsing
Prinsessan Catharina Amalia av Holland, 12 år. Foto: Jan Düsing
Leopold Sommerlath. 12 år. Son till kungakusinen Patrick Sommerlath. Skådespelerskan Camilla Lundén är mamma. Foto: Toni SicaLeopold Sommerlath. 12 år. Son till kungakusinen Patrick Sommerlath. Skådespelerskan Camilla Lundén är mamma. Foto: Toni Sica
Leopold Sommerlath. 12 år. Son till kungakusinen Patrick Sommerlath. Skådespelerskan Camilla Lundén är mamma. Foto: Toni Sica
Diana Ensälll, 8 år. Dotter till Victorias barndomsväninna Andrea Brodin. Pappa är Niclas Engsäll. Foto: Suvad MrkonjicDiana Ensälll, 8 år. Dotter till Victorias barndomsväninna Andrea Brodin. Pappa är Niclas Engsäll. Foto: Suvad Mrkonjic
Diana Ensälll, 8 år. Dotter till Victorias barndomsväninna Andrea Brodin. Pappa är Niclas Engsäll. Foto: Suvad Mrkonjic

Victoria – En riktig Gudmor med stort G

Publicerad

Snacka om gudbarn!

Kronprinsessan torde vara en av de yngre kungligheterna i världen som hunnit samla på sig flest gudbarn:

15 stycken.

Det är både kungligheter, framtida drottningar och kungar, vänners barn och så klart familjen som Victoria är högsta beskyddare över.

Kronprinsessan Victoria har på senare år hunnit med att bli en riktig Gudmor med stort G. Vad säger man annars om någon som har 15 gudbarn?

Ända sedan kronprinsessan blev myndig har det varit möjligt för henne att bli gudmor, men det var i början av 2000 som Victoria tog hedersuppdraget för flera framtida regenter i Europas kungahus.

Inom loppet av samma år blev Victoria gudmor åt Hollands framtida drottning Catharina-Amalia och gudmor till den norska prinsessan Ingrid Alexandra - Norges framtida drottning.

I kungliga kretsar är det stark tradition att en kronprins eller kronprinsessa i ett annat kungahus ska vara gudfar eller gudmor åt den kommande kungliga generationen och statschef. En gudmor ska, enligt Bonniers lexikon, vid behov träda i föräldrarnas ställe samt vid behov sörja för barnets kristna fostran.

I kombination med att kronprinsessan har fått kungliga gudmorsuppdragen har även så klart väninnorna från skoltiden vid Enskilda gymnasiet och Carlssons skola vänt sig till henne för att fråga om gudmor.

Genom åren har det blivit hela 15 gudbarn och det senaste gudbarnet kom 2015 när kungakusinen Gustaf Magnuson döpte sin och hustrun Vickys dotter Desirée, namngiven efter kungens syster prinsessan Desirée.

För kronprinsessan är gudmorsuppdraget "hedrande":

– Kronprinsessan tar uppdraget som gudmor på största allvar, säger Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

_Det är så klart ett hedersuppdrag för kronprinsessan.

Är det fler gudbarn på gång?

–Det är inget som hovet har någon information om, säger Margareta Thorgren.

 

Följ Expressen Kungligt på Instagram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag