Trebarnspappan Victor Theander har somnat in. Han blev 45 år. Foto: Michaela HasanovicTrebarnspappan Victor Theander har somnat in. Han blev 45 år. Foto: Michaela Hasanovic
Trebarnspappan Victor Theander har somnat in. Han blev 45 år. Foto: Michaela Hasanovic
Victor Theander fick sin cancerdiagnos i januari och läkarna gav honom inte lång tid. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENVictor Theander fick sin cancerdiagnos i januari och läkarna gav honom inte lång tid. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Victor Theander fick sin cancerdiagnos i januari och läkarna gav honom inte lång tid. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Victor Theander grundade tillsammans med sin fru Kicki matkasseföretaget Middagsfrid. Foto: Michaela HasanovicVictor Theander grundade tillsammans med sin fru Kicki matkasseföretaget Middagsfrid. Foto: Michaela Hasanovic
Victor Theander grundade tillsammans med sin fru Kicki matkasseföretaget Middagsfrid. Foto: Michaela Hasanovic

Victor Theander har somnat in – blev 45 år

Publicerad

Trebarnspappan Victor Theander väckte starka reaktioner när han berättade om kampen mot sin obotliga cancer.

På torsdagsmorgonen somnade han in, omgiven av sin familj.

– Han skämtade in i det sista. Hade ingen ångest, ingen rädsla, berättar hustrun Kicki Theander.

I början av sommaren berättade Victor Theander - känd för att tillsammans med hustrun Kicki ha grundat matkasseföretaget Middagsfrid - om cancerdiagnosen som hade satt hela familjens tillvaro i gungning.

Flera medier publicerade intervjuer där 45-åringen berättade öppenhjärtigt om sitt liv som döende make och trebarnsfar till Lukas, 14, Lisa, 12 och Markus, 10. Reaktionerna blev enorma och fungerande som ett stöd för honom i den svåra tillvaron.

– Det är så få som går ut och pratar om döden. Det blev så otroligt stort intresse, och det har ringt hela tiden sedan dess. Det har varit som en godispåse full med kärlekspraliner, som vi kan gotta oss åt. Det helar mig lite grann, att få en sådan värme, sa Victor Theander i juni.

Victor Theanders berättelse väckte starka känslor.Foto: Michaela Hasanovic

Somnade in - omgiven av familjen

Några månader tidigare, i januari, hade han via ett röstmeddelande på mobilen fått veta att han led av myelodysplastiskt syndrom och benmärgscancer.

Läkarna gav honom veckor, månader eller i bästa fall ett halvår att leva.

Det blev ett halvår. Vid kvart i sju på torsdagsmorgonen somnade Victor in, omgiven av sin familj, berättar hustrun Kicki Theander.

– Han skämtade in i det sista. Hade ingen ångest, ingen rädsla. Vi andra grät allihop men han hade inga problem med det. Han förstod att det var av kärlek. Jag sa till honom att jag skulle ta hand om barnen och han nickade. Vi hade full kontakt fram till imorse då han gick in i en sorts medvetslöshet, berättar hon.

"Han skämtade in i det sista", säger Kicki Theander om sin man.Foto: Michaela Hasanovic

"En sommar vi inte hade räknat med"

Samtidigt som hon sörjer sin make är hon tacksam för den sista tiden de fick tillsammans.

När Victor intervjuades i Expressen i början av juni kände var det inte långa resor eller att simma med delfiner som hägrade i livets slutskede. Det var barnen han tänkte på.

– Mitt fokus nu är att ha en bra dag i taget. Umgås med barn och vänner, det gör min dag. Jag vill skapa lite fler minnen för barnen, de sista minnena, sa Victor då.

Det gick i uppfyllelse genom en riktig semester med familjen. Där fick han se yngsta sonen Markus lära sig dyka och vara med när han fångade sin första gädda.

– Han fick en sommar som vi aldrig hade räknat med och det känns jättefint. Det var mot alla odds. Victor var med och firade midsommar och satt med på alla middagar, säger hon och fortsätter:

– Det var egentligen bara sista dagen som han inte kunde komma ur sängen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag