Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victor Theander, 45, väntar in sin egen död

45-åriga trebarnspappan Victor Theander fick beskedet att han hade cancer den 15 januari 2015. Nu står han inför livets slutfas – och mår bra av att prata öppet om det.

Foto: Michaela Hasanovic
Victor Theander är pappa till barnen Lukas, 14, Lisa, 12 och Markus, 10. Foto: Michaela Hasanovic
Victor och hans fru Kicki grundade matkasseföretaget Middagsfrid 2007. Här tillsammans med barnen Lukas och Lisa. Foto: Anna-Lena Mattsson
Victor Theander innan cancerbeskedet, tillsammans med sin son Lukas. Foto: Privat

Victor Theander, 45, fick beskedet att han hade cancer via röstbrevlådan på sin mobil.

Med en obotlig benmärgscancer planerar trebarnspappan för sin egen begravning. Nu står han inför slutfasen i livet – och mår bra av att prata öppet om det.

– Jag vill skapa lite fler minnen för barnen, de sista minnena, säger han.

Solen har precis letat sig nedanför parasollets skydd på terrassen när Victor Theander sträcker fram handen. Han ser pigg ut, piggare än vad en föreställer sig att någon som är döende ska se ut.

Håret har börjat växa ut, och även om det inte är samma krulliga hår som han hade innan så får det saker att kännas lite mer normalt.

I veckan uppmärksammade tidningen Mitt i Nacka Victor Theanders historia och sista tid i livet. Ett reportage som framkallat många reaktioner, från vänner, bekanta och okända.

– Det är så få som går ut och pratar om döden. Det blev så otroligt stort intresse, och det har ringt hela tiden sedan dess. Det har varit som en godispåse full med kärlekspraliner, som vi kan gotta oss åt. Det helar mig lite grann, att få en sådan värme, säger Victor Theander.

Fick beskedet som röstmeddelande

Han är en 45-årig trebarnspappa till Lukas, 14, Lisa, 12 och Markus, 10. Han är också grundare, tillsammans med sin fru Kicki, till världens första matkasseföretag (enligt New York Times), Middagsfrid.

– Det är rätt häftigt att veta att matkassekonceptet, som Kicki (frun, reds anm) kom på en majdag 2007, blivit så stort. Företaget är vårt fjärde barn.

I december 2014 var han inne och tog blodprover på vårdcentralen. Frun Kicki hade tvingat i väg honom på grund av att han varit sjuk i perioder under en längre tid.

Bara någon dag senare ringde läkaren upp.

– Jag stod i vårt konferensrum på Middagsfrid. "Vi behöver få in dig på något av våra stora sjukhus inom två timmar", sa de. Jag hade tänkt att jag hade järnbrist, d-vitaminbrist eller skulle äta mer broccoli. Men så lät det inte.

Kicki och Victor Theander med sina tre barn Lukas, 14, Markus, 10 och Lisa, 12. Foto: Privat

Det var värre än så. Han hade fått myelodysplastiskt syndrom (MDS), en förändring i benmärgens stamceller som ofta övergår i akut leukemi. Det har den gjort hos Victor Theander.

– Läkaren ringde två dagar senare och lämnade ett röstmeddelande på min telefon. Där berättade han att de preliminärt kunde ge mig diagnosen myelodysplastiskt syndrom. Jag lyssnade 17 gånger innan jag kunde höra vad han faktiskt sa. Sen googlade jag på det där, och insåg att jag nyss fått min dödsdom via röstbrevlådan.

Fick i bästa fall ett halvår

Han fick genomgå en stamcellstransplantation, vilket kan bota MDS. Och utöver beskedet via röstbrevlådan så hyllar han sjukvården.

Men den 15 januari i år fick han beskedet: transplantationen hade inte fungerat, och riskerna var för stora för att genomföra ytterligare en.

Victor skulle få ett halvår kvar att leva sa läkarna. Nu har det gått så lång tid. Foto: Michaela Hasanovic

Han fick veckor, kanske månader, kvar att leva. I bästa fall ett halvår.

Nu har det gått så lång tid.

– Det bästa jag kan göra är att se till att få en bra tid ihop med min familj och mina vänner, men tyvärr utan möjlighet till bot. Jag fick beskedet att jag inte skulle överleva den 15 januari, och vi har haft flera fina stunder sedan dess, säger han.

Kicki Theander tittar på sin make. De tog bort "tills döden skiljer oss åt" när de gifte sig, de gillade inte frasen. Nu kan de konstatera att den inte hade kunnat vara mer passande.

Hon har svårare att acceptera den obotliga cancern. "Jag har nog inte förstått det", som hon säger.

Har planerat begravningen

Men med hjälp av varandra kan de ändå ta sig igenom det. De har planerat begravningen och Kicki har bokat en resa med barnen till Spanien nästa år, utan Victor.

– Det känns bra för barnen att visa att det finns en framtid, även om allt är satt på paus nu på något sätt. Men vi har avbokningsskydd, säger hon.

"Det bästa jag kan göra är att se till att få en bra tid ihop med min familj och mina vänner", säger Victor Theander. Här tillsammans med frun Kicki. Foto: Michaela Hasanovic

Hälsan pendlar mycket. Ena stunden kan Victor må bra, delta på barnens aktiviteter och resa. Nästa stund kan han ha 40 graders feber. Immunförsvaret är svagt.

– En dag när vi var på Kolmården, och jag var som piggast, så frågade vår tioårige son Markus mig: "pappa, kommer du fortfarande dö?". Och jag förstår hans fråga, för det blir så svårt att få ihop bilden av en pigg pappa med någon som ska dö.

Vad är det sista du vill göra?

Jag har inget konkret så där, som att simma med delfiner eller nåt. Mitt fokus nu är att ha en bra dag i taget. Umgås med barn och vänner, det gör min dag. Jag vill skapa lite fler minnen för barnen, de sista minnena.

Han verkar balanserad och harmonisk. Innan han stänger dörren säger han, utan egentlig orsak:

– 99 av 100 gånger som jag gråter så är det faktiskt av tacksamhet.