Sabbs vd Victor Muller vill kasta om i toppskiktet. Foto: Anders Ylander
Sabbs vd Victor Muller vill kasta om i toppskiktet. Foto: Anders Ylander

Victor Muller vill kasta om i toppskiktet

Publicerad
Uppdaterad
Victor Muller vill byta ut företagets toppchefer. Enligt Dagens Industri ses ledningen på både topp- och mellannivå över. Samtidigt planerar Saab Automobile att banta personalstyrkan kraftigt under rekonstruktionen.
- Vi planerar stora förändringar i hela organisationen, från topp till botten, säger han.
Enligt en källa till Dagens Industri är Victor Muller sedan en tid missnöjd med Saabs chefsorganisation, särskilt när det gäller försäljning och marknadsföring. Det diskuteras även förändringar på återförsäljarsidan.
- I samband med att kineserna kommer in som huvudägare i Saab behöver vi ändra ansiktet på det här företaget och förändra organisationen i grunden. Vi kommer definitivt att ändra i toppledningen när jag lämnar över som vd till en ny kraft, säger Victor Muller, vd och huvudägare i Saab.

Två namn nämns

Vem som ska bli hans efterträdare vill Muller inte kommentera. Men bland de toppchefer inom Saab som har Mullers förtroende, nämns framför allt affärsutvecklingschefen Martin Larson och inköps- och produktionsdirektören Gunnar Brunius, enligt till Di:s källor. Båda har haft ett stort ansvar under Saabs överlevnadskamp. Gunnar Brunius har arbetat med produktion och underleverantörsfrågor på hemmaplan och Martin Larsson har rest världen runt och letat efter ny finansiering.
- Martin Larsson är en extremt duktig och begåvad chef som är väldigt allround med global erfarenhet, säger Victor Muller till Di, utan att vilja bekräfta eller dementera om han är aktuell som ny vd.

För tidigt att kommentera

Fackförbunden på Saab tycker att det är för tidigt att kommentera uppgifterna. Ledarnas ordförande på Saab, Thomas Haglund, säger till GT.se, att han känner till att verksamheten ska ses över.
- Hur det kommer att bli vet ingen, det är precis i sin linda. I nuläget finns inget som är framlagt för de fackliga organisationerna när det gäller förändringar i chefsled eller eventuella personalneddragningar. Eftersom att vi inte vet något ännu är det svårt att uttala sig om konsekvenserna, säger han.
Inte heller Håkan Skött, ordförande för Metallklubben på Saab, vill uttala sig i nuläget.
- I samband med förra rekonstruktionen blev det lite nedskärningar men det är alldeles för tidigt att säga att det kommer bli så här den här gången, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag