Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victor, 17, blev slagen i ansiktet när han tiggde

Victor Kalderar, 17.

Victor Kalderar, 17, tiggde utanför Systembolaget i Umeå när han blev slagen i ansiktet av en man.

Mannen ska enligt ett vittne ha skrikit "man inte är fattig om man har en mobiltelefon".

– Jag blev chockad och ledsen efter att jag blivit slagen, säger pojken genom sin mamma Elisabeta Kalderar till Expressen.

Tonåringen Victor Kalderar från Rumänien blev slagen i ansiktet när han stod och tiggde. Misshandeln ägde rum strax efter klockan 15 på fredagen utanför Systembolaget i stadsdelen Ersboda i Umeå.

En man ska ha gått fram till honom och slagit till honom i ansiktet. I samband med detta ska han ha sagt "man inte är fattig om man har en mobiltelefon".

Enligt uppgifter till TT är även den anhållna mannen tiggare.

Misshandeln skedde inför flera vittnen som även kunde lämna ett signalement på mannen som senare ledde till att han greps.

Lider av epilepsi

Victor Kalderar lider av epilepsi och han har varit i Sverige i cirka två månader tillsammans med sin mamma, pappa och mormor. I Rumänien har han även två andra småsyskon. Om två veckor åker familjen tillbaka till Rumänien igen.

Victor Kalderar pratar inte engelska, men när Expressen når hans mamma Elisabeta Kalderar, berättar hon att familjen flyttar runt och bor i bilar i Umeå. Hon berättar även att människor i Umeå ofta är trevliga och att något liknande inte hänt förr.

– Min son blev chockad och ledsen efter att han blivit slagen, säger Elisabeta.

Blev skärrad

Ett av vittnena till misshandeln är Gini Mohlin som är engagerad i RUNG - Resande, Ung, Ny och Gammal, som är en hjälpverksamhet för romer. Hon känner familjen sedan tidigare.

– Vi hade samlat in mat, filtar och kläder till familjen och skulle träffa Victors mamma. Vi satt i bilen och väntade på att hon skulle komma när misshandeln inträffade, säger Gini Mohlin.

Efter misshandeln hjälpte hon dem att ringa till polisen.

– Det syntes att han var skärrad och hade fått röda märken efter slaget i ansiktet, säger Gini Mohlin.

Mannen som anhölls för misshandeln är född 1995 och är inte svensk medborgare. Polisen tror att även han är tiggare. Det ska ha funnits en flyktrisk och därför valde man att anhålla honom enligt jouråklagaren.

– Det är inte ovanligt att tiggare ryker ihop med varandra, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid Västerbottenspolisen till TT.

Den senaste tiden har flera attacker av oprovocerat våld mot tiggare rapporterats. I våras attackerades rumänska tiggare och glasflaskor kastades mot dem, och i början av juni greps en man för att ha misshandlat en tiggare på en t-banestation i Stockholm.

Enligt Jan-Olov Lundgren, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, har man ännu inte tagit något samlat grepp kring brott mot tiggare.

– Jag känner till 3-4 anmälda fall i Stockholm. I vissa av dem har man kunnat identifiera gärningsmän, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!