Victor Kalderar, 17.
Victor Kalderar, 17.

Victor, 17, blev slagen i ansiktet när han tiggde

Publicerad

Victor Kalderar, 17, tiggde utanför Systembolaget i Umeå när han blev slagen i ansiktet av en man.

Mannen ska enligt ett vittne ha skrikit "man inte är fattig om man har en mobiltelefon".

– Jag blev chockad och ledsen efter att jag blivit slagen, säger pojken genom sin mamma Elisabeta Kalderar till Expressen.

Tonåringen Victor Kalderar från Rumänien blev slagen i ansiktet när han stod och tiggde. Misshandeln ägde rum strax efter klockan 15 på fredagen utanför Systembolaget i stadsdelen Ersboda i Umeå.

En man ska ha gått fram till honom och slagit till honom i ansiktet. I samband med detta ska han ha sagt "man inte är fattig om man har en mobiltelefon".

Enligt uppgifter till TT är även den anhållna mannen tiggare.

Misshandeln skedde inför flera vittnen som även kunde lämna ett signalement på mannen som senare ledde till att han greps.

Lider av epilepsi

Victor Kalderar lider av epilepsi och han har varit i Sverige i cirka två månader tillsammans med sin mamma, pappa och mormor. I Rumänien har han även två andra småsyskon. Om två veckor åker familjen tillbaka till Rumänien igen.

Victor Kalderar pratar inte engelska, men när Expressen når hans mamma Elisabeta Kalderar, berättar hon att familjen flyttar runt och bor i bilar i Umeå. Hon berättar även att människor i Umeå ofta är trevliga och att något liknande inte hänt förr.

– Min son blev chockad och ledsen efter att han blivit slagen, säger Elisabeta.

Blev skärrad

Ett av vittnena till misshandeln är Gini Mohlin som är engagerad i RUNG - Resande, Ung, Ny och Gammal, som är en hjälpverksamhet för romer. Hon känner familjen sedan tidigare.

– Vi hade samlat in mat, filtar och kläder till familjen och skulle träffa Victors mamma. Vi satt i bilen och väntade på att hon skulle komma när misshandeln inträffade, säger Gini Mohlin.

Efter misshandeln hjälpte hon dem att ringa till polisen.

– Det syntes att han var skärrad och hade fått röda märken efter slaget i ansiktet, säger Gini Mohlin.

Mannen som anhölls för misshandeln är född 1995 och är inte svensk medborgare. Polisen tror att även han är tiggare. Det ska ha funnits en flyktrisk och därför valde man att anhålla honom enligt jouråklagaren.

– Det är inte ovanligt att tiggare ryker ihop med varandra, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid Västerbottenspolisen till TT.

Den senaste tiden har flera attacker av oprovocerat våld mot tiggare rapporterats. I våras attackerades rumänska tiggare och glasflaskor kastades mot dem, och i början av juni greps en man för att ha misshandlat en tiggare på en t-banestation i Stockholm.

Enligt Jan-Olov Lundgren, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, har man ännu inte tagit något samlat grepp kring brott mot tiggare.

– Jag känner till 3-4 anmälda fall i Stockholm. I vissa av dem har man kunnat identifiera gärningsmän, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag