Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi vill inte sprida rykten som kan försvåra"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det har snart gått en vecka sedan de båda svenska journalisterna spårlöst försvann i Syrien - och UD jobbar fortsatt med sin tysta diplomati.

– Det pågår arbete som vi inte kan prata om, säger Charlotta Ozaki Macias, chef på UD:s presstjänst. 

Det var i lördags morse som frilansjournalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed försvann i krigets Syrien. 

Exakt vad som kan ha hänt är oklart och frågorna är många. 

Svenska Utrikesdepartementet vill inte berätta hur de arbetar med att få hem svenskarna. 

Men ännu på fredagsförmiddagen hade ingenting nytt hänt, berättar Charlotta Ozaki Macias, chef för UD:s presstjänst. 

– Det pågår arbete som vi inte kan prata om och anledning till att vi inte pratar om det är för att vi vill skydda de två svenskarna så gott de går. Vi vill alltså inte sprida information och rykten som kan försvåra vårt mål, det vill säga att få ut dem från Syrien, säger hon.

Kan ha kidnappats av kriminella

Innan Niclas Hammarström och Magnus Falkehed blev bortförda sågs de i den syriska staden Yabrud och enligt tidigare uppgifter till Expressen kan det vara en kriminell grupp som kidnappat journalisterna. 

Men UD vill inte bekräfta om man fått någon kontakt med gruppen. 

– Jag lovar att så fort vi har någonting som är viktigt för läsarna att veta så kommer vi att meddela det, säger Charlotta Ozaki Macias på UD. 

Rikskriminalen uttalar sig inte

Enligt Dagens Nyheter är svenska rikskriminalpolisen inkopplade på fallet, men de väljer liksom UD att vara försiktiga med sina uttalanden. 

– Vi känner till ärendet, men vi uttalar oss inte av säkerhetsskäl, säger Jessica Krasser Fremnell, vid rikskriminalens presstjänst, till Expressen.se.

På svenska ambassaden i Syrien jobbar man med fallet, men även ambassaden är förtegen med vad som händer. 

- Som du säkert vet jobbar vi för fullt med undersökningen kring de två svenska journalisterna. Under tiden som arbetet pågår kan vi inte säga så mycket om vad vi vet och vad vi gör, säger Sveriges Syrienambassadör Niklas Kebbon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.