"Vi vill inte sprida rykten som kan försvåra"

Publicerad

Det har snart gått en vecka sedan de båda svenska journalisterna spårlöst försvann i Syrien - och UD jobbar fortsatt med sin tysta diplomati.

– Det pågår arbete som vi inte kan prata om, säger Charlotta Ozaki Macias, chef på UD:s presstjänst.

Det var i lördags morse som frilansjournalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed försvann i krigets Syrien.

Exakt vad som kan ha hänt är oklart och frågorna är många.

Svenska Utrikesdepartementet vill inte berätta hur de arbetar med att få hem svenskarna.

Men ännu på fredagsförmiddagen hade ingenting nytt hänt, berättar Charlotta Ozaki Macias, chef för UD:s presstjänst.

– Det pågår arbete som vi inte kan prata om och anledning till att vi inte pratar om det är för att vi vill skydda de två svenskarna så gott de går. Vi vill alltså inte sprida information och rykten som kan försvåra vårt mål, det vill säga att få ut dem från Syrien, säger hon.

Kan ha kidnappats av kriminella

Innan Niclas Hammarström och Magnus Falkehed blev bortförda sågs de i den syriska staden Yabrud och enligt tidigare uppgifter till Expressen kan det vara en kriminell grupp som kidnappat journalisterna.

Men UD vill inte bekräfta om man fått någon kontakt med gruppen.

– Jag lovar att så fort vi har någonting som är viktigt för läsarna att veta så kommer vi att meddela det, säger Charlotta Ozaki Macias på UD.

Rikskriminalen uttalar sig inte

Enligt Dagens Nyheter är svenska rikskriminalpolisen inkopplade på fallet, men de väljer liksom UD att vara försiktiga med sina uttalanden.

– Vi känner till ärendet, men vi uttalar oss inte av säkerhetsskäl, säger Jessica Krasser Fremnell, vid rikskriminalens presstjänst, till Expressen.se.

På svenska ambassaden i Syrien jobbar man med fallet, men även ambassaden är förtegen med vad som händer.

- Som du säkert vet jobbar vi för fullt med undersökningen kring de två svenska journalisterna. Under tiden som arbetet pågår kan vi inte säga så mycket om vad vi vet och vad vi gör, säger Sveriges Syrienambassadör Niklas Kebbon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag