”Vi vill inte begå samma misstag som Sverige”

Zoltán Kovács är talesman för den ungerska regeringen och försvarar ständigt premiärminister Viktor Orbán.
Foto: MARTIN FEJER
Den svenska politiska eliten har placerat sig själv på en hög moralisk plattform, säger Zoltán Kovács.
Foto: MARTIN FEJER
Ungern har halkat efter grannar som Polen, Tjeckien och Slovakien: ”Nu har vi en hälsosam ungersk ekonomi”, säger Zoltán Kovács.
Foto: MARTIN FEJER
Zoltán Kovács är premiärminister Viktor Orbáns vapendragare och talesman för den ungerska regeringen.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Zoltán Kovács är premiärminister Viktor Orbáns vapendragare, talesman för den ungerska regeringen.

Han kommer till Sverige nästa vecka, ett land som Ungern ofta är på kollisionskurs med.

För Kovács och Viktor Orbán så finns det ingen viktigare fråga än migrationen, en fråga de anser hotar Europas framtid.

Expressen träffade Zoltán Kovács i Budapest för en intervju.

Han är ett bekant ansikte för den som följer utrikesnyheter. Zoltán Kovács är mannen som ständigt försvarar premiärminister Viktor Orbán och den ungerska regeringens politik.

Han är regeringens officiella talesperson och en av mycket få i kretsen kring Orbán som ställer upp på intervjuer. Han har just intervjuats av brittiska BBC innan Expressen träffar honom på hans kontor, precis runt hörnet från det väldiga, ungerska parlamentet vid Donau i centrala Budapest.

Ungern och Sverige är på många sätt varandras motpoler i EU. Sverige har ofta riktat hård kritik mot ungrarna, och i ungerska medier utmålas Sverige som ett land med enorma problem på grund av den högra invandringen.

Hur skulle du beskriva de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Ungern?

– Om vi talar ekonomi så är de goda. Men det är inte sant för de politiska relationerna. Av någon anledning har den svenska politiska eliten placerat sig själv på en hög moralisk plattform, och där uppifrån anser de att de bara kan kritisera Ungern, säger Zoltán Kovács.

EU har misskött migrationskrisen under de senaste tre åren, säger Zoltán Kovács.
Foto: MARTIN FEJER

Är det rätt – att som ungerska medier ofta gör – porträttera Sverige som ett skräckexempel vad gäller migrationspolitik?

– Vi anser det rätt att rikta uppmärksamhet mot existerande fakta, som vi ser det. Ni har allt fler olika kulturer i Sverige, speciellt muslimska, som ändrar på den svenska demokratins ansikte. Det är något som bekymrar oss. Vi har genomlevt detta för århundraden sedan, och levde intill det turkiska imperiet. Idén att det går att integrera olika kulturer är en misstuppfattning.

Viktor Orbáns talesperson i stor intervju

Sverige och Ungern är ofta på kollisionskurs, varför anser du att Ungern valt rätt kurs och Sverige fel?

– Det är vad det ungerska folket anser. De har gett oss tre valsegrar. Vi har aldrig sagt åt den svenska regeringen hur den borde uppträda, men av någon anledning anser Sverige att de har rätt att berätta för ungrare hur vi borde uppträda och tycka.

Den svenska politiska eliten har placerat sig själv på en hög moralisk plattform

Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anser att Ungerns nya familjepolitik med utlovad skattefrihet till flerbarnsmammor har en doft av 30-tal, hur reagerade du på den kritiken?

– Galenskap. Galenskap. Vi vill inte skada någon. Detta är ett fritt val. Om någon anser att vi infört dessa åtgärder för att skada någon, så borde hon söka upp en läkare.

Det kommer i praktiken inga flyktingar eller migranter till Ungern längre, varför har ni ändå ett sådant enormt fokus på frågan?

– För vi vet alla att migrationen är en fråga som kommer att vara med oss i generationer. Var inte naiv och tro att de relativt låga siffrorna från 2018 och 2019 kommer att bestå. De finns tiotals miljoner som hoppas ta sig till Europa. De åtgärder vi introducerat, som stängsel vid gränsen och ändrade lagar, fungerar och borde användas av fler länder.

Expressens Mats Larsson intervjuar Zoltán Kovács i Budapest.
Foto: MARTIN FEJER

Är det inte också sant att fruktan är ett starkt politiskt vapen?

– Vi talar inte om fruktan här, utan om verkligheten. Det är en dum fråga jag ofta får från journalister, varför höjer vi vår röst när inga kommer. Men vi lyckades få ner siffrorna med de åtgärder vi vidtog.

Zoltán Kovács: Ungern är i ett mycket bättre ekonomiskt läge

Sverige är ett land som haft hög invandring i många år, samtidigt ligger vi i regel i topp i alla sammanställningar över ekonomisk eller sociala data, nivån av korruption etc. Ungern ligger betydligt längre ner på listorna från UNDP, WEF och liknande. Så vi gör rimligen något rätt?

– Men du vill väl inte antyda att det skulle bero på migration? Ingen kan på allvar påstå det. Och vi ska komma ihåg att det är stor skillnad på migration inom Europa mellan europeiska länder och invandring från länder utanför Europa. Den utomeuropeiska invandringen kommer att ändra Europas utseende och det är vad vi talar om. Jag är inte så säker att ni kommer att ligga lika högt på de där listorna i framtiden.

Vi har ett vitalt medielandskap. Jag skulle vara mer bekymrad över det svenska medielandskapet

Men Ungern halkar även efter era grannar i regionen som Polen, Tjeckien och Slovakien. Varför klarar sig inte Ungern bättre?

– Ungern är i ett mycket bättre läge nu än för åtta år sedan när vi kom till makten. Minns att vi var det första landet, före Grekland, som behövde finansiell hjälp 2009. Vi stod på randen till ekonomisk kollaps. Nu har vi en hälsosam ungersk ekonomi och en systematisk metod att möta vår nations ekonomiska och sociala utmaningar. Vi är säkra på att de kommer att fungera.

Zoltán Kovács är en av mycket få i kretsen kring Orbán som ställer upp på intervjuer.
Foto: MARTIN FEJER

Organisationen Freedom House graderar världens länder på en demokratiskala och har precis nedgraderat Ungern till ”delvis fritt”, det enda land i EU som inte längre betraktas som en fullvärdig demokrati, hur bekymrad är ni över det?

– Inte alls. Det är inte Freedom House som väljer Ungerns regering, utan det ungerska folket. Vi har sett en tendens hos Freedom House, och andra organisationer som sponsras av personer med George Soros världsåskådning, att göra allt för att nedgradera Ungern. Tre val i rad har ungrarna valt oss med två tredjedels majoritet och det är ingen tillfällighet. Det är det ungerska folkets vilja. Alla påståenden att regeringen inte skulle vara demokratisk vald är skrattretande.

Ungern nedgraderas i demokratirankningar

Men demokrati handlar om mer än val. En stor del av ungerska medier – och all statlig radio och tv – stöder regeringen och Fidesz i sin rapportering, ert valsystem har gjorts om och gynnar Fidesz, etc?

– De frågor som du tar upp är samma påståenden som kommer från den politiska oppositionen i Ungern. Vi har ett vitalt medielandskap. Jag skulle vara mer bekymrad över det svenska medielandskapet. Det är i princip väldigt monolitiskt, anger tonen och reglerna inom vilken ni kan tala om olika ämnen, bortom det finns ingen verklighet. Det är farligt.

Så du menar på allvar att svenska medier är mer partiska än ungerska?

– Jag försöker följa vad som rapporteras i svenska medier och ja, jag skulle säga att det är mer problematiskt än mediesituationen i Centraleuropa. Det gäller för resten även för tyska medier. Om man läser bara svenska medier så skulle man tro att Ungern är ett miserabelt land där barbarer dagligen bryter mot demokratin.

För Kovács och Viktor Orbán så finns det ingen viktigare fråga än migrationen.
Foto: MARTIN FEJER

Vad är den viktigaste valfrågan inför EU-valet i slutet av maj?

– Vare sig ni gillar det eller inte, så är det migrationen. Det är måttstocken genom vilket alla andra beståndsdelar av EU kan mätas. EU har misskött migrationskrisen under de senaste tre åren, opinionen är delad. Vi vill inte se något Europas Förenta Stater, vi tror på ett samarbete mellan suveräna, självständiga nationer.

Sverige välkomnade 8 000 ungrare efter revolten 1956, vi tog in över 160 000 flyktingar och migranter 2015. EU bad Ungern hjälpa till och ta emot knappt 1 300, men ni sa nej. Varför är det så omöjligt?

– Det där är ett billigt och vanlig påstående. Tänk efter! Intern europeisk migration handlar i princip om folk från samma bakgrund som snabbt kan integreras. Vi vet alla att det inte gäller för migranter som kommer utanför Europa. Det finns parallella samhällen runtom i Europa. Vi har sett vilka misstag västländerna, inklusive Sverige, har gjort. Vi tänker inte begå samma misstag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.