Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi var utfattiga när vi lämnade Vita huset"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jeff Christensen

NEW YORK. 1,3 miljoner kronor – per föreläsning.

Men den saftiga timpenningen var nödvändig, menar Hillary Clinton.

– Vi var utfattiga när vi lämnade Vita huset, säger hon till ABC.

Hillary Clinton är en uppskattad talare och föreläsare. För de som har råd.

Att anlita USA:s före detta utrikesminister och ex-presidenthustrun kostar nämligen motsvarande 1,3 till 3,3 miljoner kronor.

Ett överpris kan man tycka, men i en stor intervju med ABC:s Diane Sawyer säger Hillary Clinton att hon inte hade något val – om hon skulle ha råd att fortsätta betala för dottern Chelseas skolgång.

– Att hålla tal för pengarna var mycket bättre än att bli en lobbyist eller en konsult för stora företag, säger hon.

Skulder på 73 miljoner

Enligt Hillary Clinton var hon och maken Bill Clinton "utfattiga" när de lämnade Vita huset 2001 – visserligen med en årsinkomst på 2,8 miljoner kronor, men med skulder på motsvarande 73 miljoner kronor räckte pengarna inte långt, förklarar hon.

Paret äger två stora hus, värda ett par miljoner dollar vardera, i Washington och i Chappaqua i delstaten New York. Dessutom har de betalat dotterns privata skolgång och utbildning på toppuniversitet som Stanford University, Columbia University och University of Oxford.

– Vi kämpade för att pussla ihop resurserna för bolån, hus, Chelseas utbildning. Du vet, det var inte lätt, säger Hillary Clinton.

Men någon nöd går det kanske ändå inte på paret. Enligt New York Daily News är Bill Clinton inte heller blyg när det kommer till att ta betalt. Sedan han avgick som president har han föreläst för uppskattningsvis nästan 700 miljoner kronor och förmodligen tjänat ännu mycket mer på sina memoarer precis som Hillary Clinton, skriver tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.