Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi som politiker ska ge förutsättningar för personalen”

"Vi har gjort massor", hävdar Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund och ytterst ansvarig för akutsituationen i Skåne. Foto: PER WILKENS / PRESSBILD
Anmälningarna till IVO om Helsingborgs akut var rekordmånga förra året.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nödropen har kommit från sjukhus runt hela landet men krisen i Helsingborg bedöms särskilt allvarlig. 

– Man ser problem på många akutmottagningar men Helsingborg sticker ut, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo avdelning Syd. 

– Vi har gjort massor, hävdar Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund och ytterst ansvarig för akutsituationen i Skåne. 

Hur upplever du den svenska vården?

Södersjukhuset i Stockholm, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Universitetssjukhuset i Lund, Skaraborgs sjukhus och Västmanlands sjukhus har samtliga tvingats gå i stabsläge under vintern när såväl vårdplatser som personal har saknats för att ta hand om de akut sjuka. 

I februari slog läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna larm om att barn i behov av intensivvård fastnar på akuten. 

Krisen på Helsingborgs akutmottagning är dock inte ny. Patienter, personal och verksamhetschefer har under en längre tid larmat om situationen och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har särskilt granskat Helsingborg.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har särskilt granskat Helsingborgs akutmottagning.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Enhetschefen: ”Fortfarande ett stort problem”

I januari valde man att inte gå vidare med utdömandet av vitet på en miljon kronor, då bedömningen var att sjukhuset vidtagit åtgärder för att "avhjälpa de mest överhängande allvarliga patientsäkerhetsriskerna". 

– Men det är fortfarande ett stort problem som de måste jobba aktivt med att lösa, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo avdelning Syd. 

– Vi identifierar tre allvarliga bristområden efter vår tillsyn. Patienter får inte de läkemedel de ska ha i tid, otydligt läkaransvar och bristande omvårdnad. Patienterna får inte mat och dryck och hygien. 

– Detta är problem man ser på de flesta akutsjukhus i Sverige men Helsingborg sticker ut. Att vi har tittat mer på Helsingborg är att vi har fått in rapportering som har gjort att vi har funnit skäl att granska. Och vi kommer fortsätta att granska Helsingborg, säger Eva Hansson. 

 

LÄS MER: Trebarnspappan Ola, 48, dog efter att ha varit på krisakuten 

"Detta är problem man ser på de flesta akutsjukhus i Sverige men Helsingborg sticker ut", säger Eva Hansson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Ingen ny utmaning”

Enligt Harald Roos, tillträdande sjukhuschef och tidigare divisionschef på Helsingborgs lasarett är kritiken som framförts inte okänd.

– Det är den allra största utmaningen för Helsingborgs lasarett och det är ingen ny utmaning. Det är en situation som vi lägger oerhört stora resurser på att försöka lösa. Vad vi sticker ut på är antalet patienter som behöver vårdas på akuten över natten eftersom vi inte kan bereda en vårdplats. Det riskerar att drabba patientsäkerheten, säger Harald Roos. 

– Vi har gjort mycket för att öka personaltätheten både på vårdavdelningarna och på akuten men det vet alla, personaltillgången är inte oändlig. Det innebär att det blir kommunikationsmissar och att riskmomenten för att något ska gå fel ökar. 

Många patienter i behov av vårdplats

Yvonne Augustin (S) ordförande i sjukvårdsnämnd Sund och därmed ytterst ansvarig politiker för situationen vid Helsingborgs akut hävdar att man har "gjort massor" för att förbättra situationen. 

– Vi tillsatte en akutprocesskoordinator som hade dagliga möten med vårdavdelningarna, vi har öppnat nya vårdplatser och vi har köpt vårdplatser. Efter sommaren sjönk antalet övernattare drastiskt men nu ser jag att det är på väg upp igen. 

"Kommer man in med ambulans svårt sjukt så får man vård direkt", säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund.Foto: PER WILKENS / PRESSBILD

Sex gånger fler patienter som fastnar på akuten jämfört med för tre år sedan? 

– Det är alldeles för mycket, men det är svårt sjuka patienter vi får in, många är i behov av en vårdplats och vi gör så gott vi kan, säger Yvonne Augustin och tillägger att en fjärdel av sjukhusblocket har varit stängt då Helsingborgs lasarett är under renovering. 

Om man har gjort alla de insatser du räknar upp och problemen kvarstår, har man gjort rätt insatser?

– Det är det jag också undrade, därför har jag sett till att man ska göra en genomlysning av akutprocessen i Helsingborg. Den är inte klar än men förvaltningschefen har fått i uppdrag att ta in en utomstående som tittar på detta, om det är något vi gör fel och som kan förändras. 

”Det har fallerat någonstans”

Anmälningarna till Ivo var inte bara rekordmånga förra året, flera rörde dödsfall. Kan man känna sig trygg som akutpatient i Helsingborg?

– Kommer man in med ambulans svårt sjukt så får man vård direkt. Det som har skett när det tyvärr är människor som har gått bort är att det har fallerat någonstans när man har gjort bedömningarna. 

– Mänskliga faktorn går inte att komma undan helt men vi som politiker ska ge förutsättningar för personalen, säger den s-märkta ordföranden i sjukvårdsnämnden och påpekar att Region Skåne har Sveriges lägsta landstingsskatt. 

– Mig veterligen är inte skåningarna friskare än andra. Det är klart att vi skulle behöva tillskott. Vi har försökt att höja skatten men alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna blockerar skattehöjningen varje gång.

 

DISKUTERA HÄR: Hur tycker du att vården fungerar? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.