Stefan Löfven, statsminister Foto: Anna SvanbergStefan Löfven, statsminister Foto: Anna Svanberg
Stefan Löfven, statsminister Foto: Anna Svanberg
Morgan Johansson, migrationsminister Foto: Pelle T NilssonMorgan Johansson, migrationsminister Foto: Pelle T Nilsson
Morgan Johansson, migrationsminister Foto: Pelle T Nilsson

"Vi ska inte tillbaka till den situationen"

Publicerad

Morgan Johansson (S) tycker att 70 000 flyktingar per år är på gränsen.

Gustav Fridolin, (MP), tycker att 150 000 är rätt nivå.

I kvällens "Agenda" i SVT sade statsminister Stefan Löfven:

– Vi har fått ned antalet dramatiskt, och vi ska inte tillbaka till en situation som är ohållbar, säger han utan att precisera, och närmar sig därmed sin partikollegas ståndpunkt.

Flyktingkrisen i Europa ökar spänningen mellan EU:s länder - men också inom den. Det har länge knakat inom regeringen där det kommit olika bud över hur många flyktingar Sverige klarar av.

I kvällens "Agenda" kommenterade Stefan Löfven det så här:

– Det finns ingen siffra som gäller. Det har att göra med mottagningskapacitet. Vi ska se till nu att de människor som kommer till Sverige och får sin asyl beviljad, de ska ha bästa möjlighet att ta sig in i samhället och det är därför vi ska bygga fler bostäder och skolor.

På en direkt fråga från programledaren Anna Hedenmo, om att det då skulle betyda att det inte finns någon plan att gå tillbaka till den nivå som Gustav Fridolin förespråkat, säger Stefan Löfven:

– Vi ska inte tillbaks till den här situationen där vi inte har den här kontrollen och kan stå för ordning och reda. Välfärden måste fungera. Det är det som gäller.

Stefan Löfven har kritiserats för att ha bytt fot, där han tidigare kritiserat en flyktingpolitik som han själv nu närmat sig.

– Det som hände i höstas var en exceptionell utveckling. Vi hade en prognos från Migrationsverket på 74000 under 2015. Det blev det dubbla och lite till. Och det här skedde på några få korta månader, säger han i "Agenda".

"Fruktansvärd tragedi"

Samtidigt kommenterade han också historien om den 17-åriga syriska flickan Raghad, som blev skjuten på gränsen till Turkiet när hon tillsammans med sin pappa Mohammed försökte fly undan inbördeskrigets fasor och ta sig till sina släktingar i Sverige.

– Det är en fruktansvärd tragedi, att få se sin dotter bli dödad så där. Han har all min medkänsla och empati, säger Stefan Löfven.

Men han undvek samtidigt att svara på frågan om huruvida Turkiet är ett lämpligt land att ta hand om de flyktingar som nu enats om ska skickas tillbaka från Grekland.

Enligt Stefan Löfven handlar det först och främst om att stoppa de farliga flyktingresorna över medelhavet som lett till många människors död.

– Vi måste få stopp på de här farliga resorna där människor dör i hundratals bara i år. Vi måste få ett slut på detta och då måste vi ta kål på den affärsmodell som används, där skrupelfria människosmugglare skickar människor på livsfarliga båtar, säger han och fortsätter:

– Mot det gäller det att vi då i EU ska ta emot under ordnade former människor från Syrien till EU och det blir något helt annat, säger han och tillägger:

– Här måste alla 28 EU-länder ta ett ansvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag