Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi ska inte sätta någon krisstämpel"

Stefan Löfven besökte skogsindustrijätten Holmen utanför Örnsköldsvik under onsdagen.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Stefan Löfven anser inte att det är kris inom polisen.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Antalet poliser minskade med 172 personer under första halvåret i år. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Christine Olsson/TT

ÖRNSKÖLDSVIK. Stefan Löfven anser inte att det är kris inom polisen.

– Jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel, säger statsministern under ett besök hos skogsindustrijätten Holmen utanför Örnsköldsvik.

Samtidigt försvarar Löfven den kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson – och uttalar på nytt sitt förtroende för honom.

Trots alla larmrapporter från enskilda poliser och polisdistrikt vägrar Stefan Löfven att kalla situationen för en kris.

Expressen mötte honom vid lunchtid under ett företagsbesök utanför Örnsköldsvik, bara någon mil från den plats där statsministern har sitt sommarhus.

– Det är ett läge som är besvärligt, när många ger uttryck för att omorganisationen i sig är besvärlig. Men: Det är en gigantisk omorganisation. Vi måste förstå vad det här handlar om. Det är en myndighet med nästan 30 000 anställda som ska ställas om. Så det är klart att det kommer att ta tid, och vi ska också ge det den tiden, säger Stefan Löfven.

– Det kommer att bli en uppföljning på den här omorganisationen som statskontoret ska göra. Men vi måste vara vaksamma för polisen. Det måste fungera naturligtvis. Hela tanken med omorganisationen var att få polisen närmare befolkningen, och det är det vi ska hålla reda på.

Stefan Löfven: "Klart att det är en besvärlig situation"

Men du vill inte använda ordet kris?

– Nej, jag tycker inte jag ska göra det. Det är klart att det är en besvärlig situation, och många människor upplever att man behöver mer skydd. Det ska man ta på allvar och absolut respektera. Men jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel. Vi ska följa det här noga. Och vi ska också åtgärda vartefter det behövs.

I Växjö finns inga arrestvakter, i Enköping kunde polisen inte ingripa när dom såg en drogpåverkad 14-åring – och samtidigt var det bara 14 procent av de anmälda brotten som klarades upp förra året. Vad säger du om allt det här?

– Jag kan inte kommentera alla de uppgifterna var för sig. Nu har vi en omorganisation som är på gång, och myndighetens ledning har ansvaret att se till att det fungerar. Vi har statsråd som följer det här väldigt noga, och vi kommer också att skjuta till mer resurser till polisen. Men det är inte bara mer resurser som krävs, utan också att omorganisationen genomförs.

– Behöver man göra förändringar är det upp till myndigheten att se till det.

"Vi lägger till mer resurser"

Enligt polisens egen delårsrapport minskade antalet poliser med 172 personer under första halvåret i år. Är det oroande?

– Vi ska öka antalet poliser, och det har vi gjort successivt. Det här är en ögonblicksbild. Vi skjuter till mer resurser till polisen, och vi kommer att utbilda fler poliser. Men det är myndigheten som är ansvarig för det. Vi lägger till mer resurser, och vi ska se till att vi har en polis som fungerar och som är närmare medborgarna. Vi får se till att följa upp och åtgärda det som behöver åtgärdas.

Vad säger du till dom som tycker att rikspolischef Dan Eliasson borde sparkas?

– Nej – rikspolischefen är tillsatt och han är ansvarig för att se till att utveckla verksamheten så att den fungerar.

Har du förtroende för Dan Eliassons sätt att leda omorganisationen?

– Ja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.