Den grupp EU-migranter som trakasserades av 25-åringen i Kista vågade inte vara kvar utan flyttade till Sergels torg. Foto: Meli Petersson EllafiDen grupp EU-migranter som trakasserades av 25-åringen i Kista vågade inte vara kvar utan flyttade till Sergels torg. Foto: Meli Petersson Ellafi

Den grupp EU-migranter som trakasserades av 25-åringen i Kista vågade inte vara kvar utan flyttade till Sergels torg.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
En kvinna tvättar kläder innan det är läggdags vid Sergels torg. I lördags kväll fick en äldre kvinna sina tillhörigheter uppeldade av en man som cyklade förbi. Foto: Meli Petersson EllafiEn kvinna tvättar kläder innan det är läggdags vid Sergels torg. I lördags kväll fick en äldre kvinna sina tillhörigheter uppeldade av en man som cyklade förbi. Foto: Meli Petersson Ellafi
En kvinna tvättar kläder innan det är läggdags vid Sergels torg. I lördags kväll fick en äldre kvinna sina tillhörigheter uppeldade av en man som cyklade förbi.  Foto: Meli Petersson Ellafi

"Vi ser honom var tredje dag – han hittar oss överallt"

Publicerad

Den 25-årige man som misstänks för en rad brott mot en grupp EU-migranter fortsätter att sprida skräck.

I lördags eldades en äldre kvinnas tillhörigheter upp och polisen utreder om det är 25-åringen som ligger bakom dådet.

– Vi ser honom var tredje dag. Han är inte bara i Kista längre, säger en 27-årig man.

En 27-årig man står på Sergels torg i Stockholm och tar emot gatutidningen Dik Manusch, som han ska sälja. Han är en i den grupp på 40 personer som känt sig tvingade att lämna förorten Kista, där de tidigare sålt tidningar, armband och bett om pengar för att få vardagen att gå ihop.

25-årig man misstänks för flera brott

APRIL: Misstänks för ofredande efter att ha hällt tändvätska på EU-migranters tillhörigheter. Han erkänner brott, men får ingen påföljd då man inte kan finna en målsägande.

APRIL: Misstänks, tillsammans med en annan person, för olaga hot mot grupp genom att hota att döda och skada en grupp med hemlösa EU-migranter. Döms för olaga hot och egenmäktigt förfarande.

MAJ: Anmäls för att ha hällt tändvätska på en romsk EU-migrant och hennes tillhörigheter. Anmälaren och målsäganden fick aldrig besked om vad som hänt med anmälan.

MAJ: Misstänks för olaga hot och hets mot folkgrupp. Inga vittnen hittas av polisen, så ärendet läggs ner.

MAJ: Misstänks för olaga hot. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är fortfarande öppet.

JULI: Misstänks för ofredande. Målsägande har ännu ej hörts. Vittne finns.

JULI: Misstänks för misshandel. 25-åringen har dock gjort en motanmälan där han hävdar att han själv misshandlats. Båda anmälningarna utreds.

– Vi var lugna i Kista innan, men nu är det ingen som vågar vara kvar där, säger mannen.

De tiggande EU-migranterna flydde från Kista sedan en 25-årig man attackerat dem tolv gånger på två månader. Han är anmäld bland annat för dödshot, misshandel, ofredande och hets mot folkgrupp.

Läs mer: Attackerna har fått tiggare att fly Kista

– Vi ser honom var tredje dag. Han är inte bara i Kista längre, han hittar oss överallt. Jag kan inte förstå hur han fortfarande kan gå fri, finns det inga lagar för oss? säger 27-åringen på Sergels torg och skakar på huvudet.

Han berättar hur han börjar skaka av rädsla när han ser 25-åringens ansikte. Tio personer i gruppen blev så rädda att de lämnade Sverige och åkte tillbaka till Rumänien.

Tillvaron i Kista blev för farlig efter de upprepade attackerna.Foto: Meli Petersson Ellafi

 

Hällde tändvätska på kvinna

Många lämnade efter attacken i maj. Då kom 25-åringen till Kistagallerian där gruppen EU-migranter övernattade. Han hotade dem till livet och hällde tändvätska över en kvinna.

Vissa har lyckats få tag på luftmadrasser att sova på, men de har vid minst ett tillfälle blivit sönderskurna.Foto: Meli Petersson Ellafi

En kvinna i gruppen minns den natten mycket väl.

– Jag vaknade av att folk trampade på mig. Jag är gravid så jag blev livrädd. Alla hade panik och vi sprang ut till en gräsplan i närheten. Folk skrek och trampade på varandra, berättar hon.

Den 25-åriga kvinnan är gravid i åttonde månaden. Enligt Föreningen för hemlösa EU-migranter kostar en förlossning för henne 29 000 kronor i Sverige.Foto: Meli Petersson Ellafi

Hot och spott

Den 27-årige mannen minns lättnaden när 25-åringen blev gripen - och hur han trodde att allt skulle vara över då. Men 25-åringen släpptes och efter en vecka var han tillbaka.

Kvinnan, som nu är gravid i åttonde månaden, berättar hur hon har blivit jagad av den 25-åringe mannen flera gånger sedan natten i Kista. Bland annat en kväll i början av juli vid Akalla tunnelbanestation. 25-åringen skrek, han hotade henne och spottade på henne, berättar hon.

På den här platsen blev en äldre kvinnas tillhörigheter uppeldade av en man i lördagsFoto: Meli Petersson Ellafi

– En som heter Malin skyddade mig mot honom. Jag tackar Gud för Malin, utan henne vet jag inte vad som hade hänt, säger hon.

Även Malin säger att hon upplevde situationen som väldigt hotfull. Den gravida kvinnan sökte skydd bakom Malin, som då stod mellan kvinnan och 25-åringen.

Flera fall av misshandel

MAJ: Misstänks för misshandel. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är fortfarande öppet.

MAJ: Misstänks för misshandel i två fall. Inga målsägande hittas. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI: Misstänks för misshandel och olaga hot. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är nedlagt.

JUNI: Misstänks för misshandel och olaga hot. Anhölls och häktas, men släpps då misshandeln anses som ringa brott. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI: Misstänks för försök till misshandel och olaga hot. Grips av polis och anhålls, men hävs senare på grund av problem med bevisning. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI: Misstänks för ofredande och olaga hot. Ärendet är fortfarande öppet.

"Ingen annan reagerade"

– Han sa att han skulle döda dem. Jag vet faktiskt inte heller vad som skulle ha hänt om jag inte varit där. Kvinnan var livrädd och ropade "polis, polis", men ingen annan än jag reagerade, trots att vi var ganska många där, säger Malin.

Den senaste attacken mot gruppen skedde i lördags. Då kom en man cyklande till Sergels torg i centrala Stockholm, där den gravida kvinnan och flera andra EU-migranter sov. Mannen hällde bensin över en äldre kvinnas tillhörigheter och tände på.

– Jag tror att det var han, men jag är inte säker. Han hade keps på sig, berättar den gravida kvinnan.

Hon har aldrig fått gå i skolan, men kvinnan har själv lärt sig läsa och skriva. Hon tar varje chans som ges när hon får tag på en bok på rumänska.Foto: Meli Petersson Ellafi

 

Gjorde anmälan

Ingen blev fysiskt skadad den kvällen, men en anmälan gjordes med hjälp av en kontaktperson från föreningen för hemlösa EU-migranter, HEM.

Polisen bekräftar att ledningscentralen vid 23-tiden på lördagen kontaktades av en person som berättade om attacken. Beskrivningen av mannen larmades ut till patrullerna, men ingen anmälan upprättades. Enligt polisen berodde det på "en kommunikationsmiss".  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag