Foto: Roger Schederin
 Foto: Roger Schederin

"Vi muslimer trakasseras och förföljs i Södertälje"

Publicerad
Uppdaterad
I stadsdelen Hovsjö i Södertälje är cirka 90 procent kristna. Min familj är inte praktiserande muslimer och vi hade inte en tanke på att vi skulle hamna mitt i ett "Lilla Bagdad" med tusentals nykomna kristna irakier och assyrier och syrianer som bott i staden i flera decennier. Hur som helst så trodde vi ändå att vi i Sverige skulle få leva ett lugnt och bra liv. Men så blev det inte.
Här, i det av kristna familjer dominerade bostadsområdet, tvingades jag och min familj uppleva förföljelse och trakasserier av den enda anledningen att vi är födda muslimer. Och det hemska är att de som trakasserade oss var kristna unga män, söner till kristna föräldrar som själva flytt från etniskt och religiöst förtryck i sina hemländer.
Nu trakasserar de andra människor som också flytt från religiöst förtryck. Jag är chockad över att det får ske i Sverige!

Det är väl känt
att det finns mängder av kristna asylsökande från Irak i Södertälje. Antingen väntar de på svar på sina asylansökningar eller så har de fått avslag men stannar illegalt i staden. De hävdar att de inte kan leva i Irak för att de förföljs av muslimer och för många är detta sant. Det är kanske inte just - eller enbart - deras barn som trakasserar min familj och andra muslimer, men nog blir det en aning märkligt när kristna som flytt nu eller tidigare undan islamiskt förtryck själva trakasserar muslimer som också flytt undan islamiskt förtryck...

Situationen i
Södertälje är katastrofal och varken polisen eller socialen orkar bry sig eftersom problemen, brottsligheten, våldet är så utbrett. Jag har många gånger önskat att jag kunde flytta från Sverige.
Motsättningarna är enorma här i landet och de kommer bara att bli större med tiden. Men ansvariga politiker och myndigheter tar inte itu med problemen, som mycket snart kommer att bli om möjligt ännu mer ohanterliga.
FUAD MOR, om varför han flydde från Hovsjö i Södertälje
LÄS HELA ARTIKELN HÄR!

Utnyttjar du RUT-avdraget?

Karin Eder Ekman: Absolut inte, det är roligt och skönt att städa.
PM Nilsson: Ja, snövit städning varannan vecka från Hemfrid.
Leo Lagercrantz: Ja, men alldeles för lite. Önskar att jag hade råd med mer hushållsnära tjänster.

Skvallrar du mycket?

Karin Eder Ekman: Ja, men bara med mina nära vänner.
PM Nilsson: Nej, jag är urdålig på det. Får inget veta och berättar inget.
Leo Lagercrantz: Ja, kvalificerat skvaller är en tillgång i mitt jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag