Reportern Diamant Salihu är åtalad för vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson och ansvariga utgivaren Thomas Mattsson är åtalade för anstiftan till vapenbrott.
Reportern Diamant Salihu är åtalad för vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson och ansvariga utgivaren Thomas Mattsson är åtalade för anstiftan till vapenbrott.

"Vi menar att det här inte var brottsligt"

Publicerad

På tisdagen inleddes den uppmärksammade rättegången mot tre journalister på Expressen.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är osäker på utgången – men säger:

– Det journalistiska syftet är ädelt och kan inte ifrågasättas.

Expressens granskning av den illegala vapenhandeln i Malmö, som publicerades i oktober 2010, får nu ett rättsligt efterspel.

Malmö tingsrätt ska avgöra om det var brottsligt av journalisterna att komma över en insmugglad pistol och lämna in den till polisen.

- Det journalistiska syftet är ädelt och kan inte ifrågasättas. Men det finns en obehaglig synpunkt på detta, det är att Expressen lämnat pengar till den kriminella världen, säger Sven-Erik Alhem som var överåklagare i just Malmö och som med stort intresse följer rättsprocessen.

– Den intressanta frågeställningen är om det är reportaget, att kolla hur lätt det är att skaffa ett vapen, hade kunnat göras på något annat sätt. Jag kan inte se det i dag.

Kammaråklagare Jörgen Larsson har till Medievärlden sagt att det finns ”förmildrande omständigheter” för journalisterna, men Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker ändå att det är konstigt att han ska behöva förklara tidningens reportage i en domstol.

Mattsson säger:

- Vi menar att det här inte var brottsligt. Det saknades uppsåt, det var heller inget innehav i lagens mening när vår reporter överlämnade pistolen till polisen.

Reportaget, som var en undersökning av politikers och polischefers påståenden om hur enkelt man kunde köpa vapen i Malmö, publicerades över två dagar.

Bland de som intervjuades var justitieminister Beatrice Ask, M, och kommunalrådet Ilmar Reepalu, S, men det var vapenköpet som fick störst uppmärksamhet.

Diamant Salihu, reportern som frågade runt i Malmö om han kunde få tillgång till en pistol, berättar:

- Mitt uppdrag var att kontrollera om det verkligen gick att köpa vapen i Malmö. Och när jag fick kontakt med rätt person tog det mig faktiskt bara cirka fem timmar – sedan hade jag pistolen i min hand.

- Jag tycker att det här var ett viktigt reportage. Kom ihåg att det skrevs samtidigt som den misstänkte serieskytten attackerade vanliga Malmöbor, fortsätter Diamant Salihu.

Alhem är osäker på hur Malmö tingsrätt kommer att hantera åtalet men han bedömer att alla tre åtalade kommer att få samma dom:

– Antingen frias alla eller så fälls alla. En annan möjlighet är att rätten använder så kallad påföljdseftergift. Det innebär att man förklarar att man ser allvarligt på det inträffade och dömer alla enligt åtalet men att man samtidigt säger att omständigheterna är så förmildrande att man bortser från någon påföljd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag