Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi menar att det här inte var brottsligt"

Reportern Diamant Salihu är åtalad för vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson och ansvariga utgivaren Thomas Mattsson är åtalade för anstiftan till vapenbrott.

På tisdagen inleddes den uppmärksammade rättegången mot tre journalister på Expressen.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är osäker på utgången – men säger:

– Det journalistiska syftet är ädelt och kan inte ifrågasättas.

Expressens granskning av den illegala vapenhandeln i Malmö, som publicerades i oktober 2010, får nu ett rättsligt efterspel.

Malmö tingsrätt ska avgöra om det var brottsligt av journalisterna att komma över en insmugglad pistol och lämna in den till polisen.

- Det journalistiska syftet är ädelt och kan inte ifrågasättas. Men det finns en obehaglig synpunkt på detta, det är att Expressen lämnat pengar till den kriminella världen, säger Sven-Erik Alhem som var överåklagare i just Malmö och som med stort intresse följer rättsprocessen.

– Den intressanta frågeställningen är om det är reportaget, att kolla hur lätt det är att skaffa ett vapen, hade kunnat göras på något annat sätt. Jag kan inte se det i dag.

Kammaråklagare Jörgen Larsson har till Medievärlden sagt att det finns ”förmildrande omständigheter” för journalisterna, men Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker ändå att det är konstigt att han ska behöva förklara tidningens reportage i en domstol.

Mattsson säger:

- Vi menar att det här inte var brottsligt. Det saknades uppsåt, det var heller inget innehav i lagens mening när vår reporter överlämnade pistolen till polisen.

Reportaget, som var en undersökning av politikers och polischefers påståenden om hur enkelt man kunde köpa vapen i Malmö, publicerades över två dagar.

Bland de som intervjuades var justitieminister Beatrice Ask, M, och kommunalrådet Ilmar Reepalu, S, men det var vapenköpet som fick störst uppmärksamhet.

Diamant Salihu, reportern som frågade runt i Malmö om han kunde få tillgång till en pistol, berättar:

- Mitt uppdrag var att kontrollera om det verkligen gick att köpa vapen i Malmö. Och när jag fick kontakt med rätt person tog det mig faktiskt bara cirka fem timmar – sedan hade jag pistolen i min hand.

- Jag tycker att det här var ett viktigt reportage. Kom ihåg att det skrevs samtidigt som den misstänkte serieskytten attackerade vanliga Malmöbor, fortsätter Diamant Salihu.

Alhem är osäker på hur Malmö tingsrätt kommer att hantera åtalet men han bedömer att alla tre åtalade kommer att få samma dom:

– Antingen frias alla eller så fälls alla. En annan möjlighet är att rätten använder så kallad påföljdseftergift. Det innebär att man förklarar att man ser allvarligt på det inträffade och dömer alla enligt åtalet men att man samtidigt säger att omständigheterna är så förmildrande att man bortser från någon påföljd.

FAKTA

ÅKLAGAREN

Kammaråklagare JÖRGEN LARSSON, som bland annat ledde utredningen om förre Hells Angels-ledaren Thomas Möllers falska Hitler-tavlor, anser att det finns ”förmildrande omständigheter” för journalisterna.


ADVOKATERNA

ULF ISAKSSON från Danowsky & Partners är ombud för Thomas Mattsson. Senast vann han Expressens tryckfrihetsprocesser mot ”35-åringen”, som var misstänkt för Anna Lindh-mordet, och porrkungen Berth Milton.

ESA KYMÄLÄINEN från Danowsky & Partners är ombud för Diamant Salihu och Andreas Johansson. Han är också ombud för forskaren Birgitta Almgren, som skrev den uppmärksammade boken om svenska Stasi-agenter.

JOURNALISTERNA

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare, THOMAS MATTSSON, har vittnat i flera tryckfrihetsmål men aldrig tidigare misstänkts för brott. Nu åtalad för anstiftan till vapenbrott.

Expressens London-korrespondent, DIAMANT SALIHU, är tidigare ostraffad men nu åtalad för vapenbrott. Det var han som köpte pistolen i Malmö och lämnade över den till polisen.

ANDREAS JOHANSSON, är nyhetschef på Expressen. Ostraffad. Han deltog inte i beslutet att göra vapenreportaget, men är åtalad för anstiftan till vapenbrott ändå.

VITTNENA

KERSTIN BRUNNBERG är tidigare bland annat redaktionschef för Dagens Eko, programdirektör och senare vd för Sveriges Radio. Hon var tidigare gästprofessor i praktiskt journalistik vid Göteborgsuniversitet.

CHRISTIAN HOLMÉN är chef för Expressens grupp för undersökande journalistik och har tre gånger tilldelats ”Guldspaden” av Föreningen Grävande Journalister.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.