Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi måste utöva större press på nätjättarna”

Justiteminister Morgan Johansson tänker bjuda in Tidningsutgivarnas vd.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Googles huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.
Foto: LEAH MILLIS / POLARIS/IBL

Kritiken har växt mot Google i veckan. 

Nu säger justitieminister Morgan Johansson i SVT:s ”Agenda” att han kommer bjuda in TU för möte. 

– Jag tänker bjuda in tidningsutgivarnas vd som drivit den här frågan hårt i veckan för att se hur vi tillsammans skulle kunna föra en dialog mot nätjättarna, säger Morgan Johansson i söndagskvällens ”Agenda”. 

Den senaste veckan har kritiken ökat mot Google och under söndagen kommenterade Morgan Johansson det hela.

–Jag tror att vi i vart fall måste utöva större press på nätjättarna. De låter material ligga kvar som är olagligt. Så kan vi inte ha det. Vi har åsiktsfrihet. Men nazism är ingen åsikt. Det är ett brott mot mänskligheten, säger Morgan Johansson i SVT:s ”Agenda”.

– När man sprider den typen av extrema åsikter, där man ibland uppmanar till våld och hot motgrupper då är det olagligt.

”Föra en dialog mot jättarna”

Han fortsätter: 

– Jag tänker bjuda in tidningsutgivarnas vd som drivit den här frågan hårt i veckan för att se hur vi tillsammans skulle kunna föra en dialog mot nätjättarna och sätta ytterligare press på dem.

Även EU-lagstiftning kan bli ett verktyg mot jättarna på nätet – om de fortsätter sprida olagligt material.

EU-kommissionären till Sverige

– Det finns en EU-process där EU-kommissionen driver mot nätbolagen för att få bort extremistiskt material. Den ansvarige EU-kommissionären kommer hit (till Sverige) på torsdag. Då ska vi fortsätta den diskussionen där man hotar nätjättarna med EU-lagstiftning om man inte blir bättre på att ta tag i det här extrema materialet som finns, förklarar Morgan Johansson.

– Det är en sak som hänt nu är att extremisterna hittar varandra mycket lättare nu, och triggar varandra på nätet. Och till slut kan det sluta väldigt illa, som vi vet.

Google: ”Vi har tryckt ut en förbättring”

David Price, juridisk chef på Google och ansvarig för söktjänstens sökpolicys globalt, berättar för DN att bolaget arbetat hårt de senaste dagarna för att ett mer auktoritativt innehåll ska visas.

– Under helgen har vi tryckt ut en preliminär förbättring av en serie algoritmer som vi har som är utformade för att identifiera fall där människor skriver generiskt uppenbara sökfrågor som kan leda till sökresultat med konspirationsteorier. Vi har börjat driva på en rad förbättringar som hjälper de algoritmerna att triggas på svenska, säger David Price till DN.


LÄS MER: Experterna dömer ut Googles agerande: ”Usel utredning” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.