Justiteminister Morgan Johansson tänker bjuda in Tidningsutgivarnas vd. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNJustiteminister Morgan Johansson tänker bjuda in Tidningsutgivarnas vd. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justiteminister Morgan Johansson tänker bjuda in Tidningsutgivarnas vd. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Googles huvudkontor i Mountain View, Kalifornien. Foto: LEAH MILLIS / POLARIS/IBLGoogles huvudkontor i Mountain View, Kalifornien. Foto: LEAH MILLIS / POLARIS/IBL
Googles huvudkontor i Mountain View, Kalifornien. Foto: LEAH MILLIS / POLARIS/IBL

”Vi måste utöva större press på nätjättarna”

Publicerad

Kritiken har växt mot Google i veckan. 

Nu säger justitieminister Morgan Johansson i SVT:s ”Agenda” att han kommer bjuda in TU för möte. 

– Jag tänker bjuda in tidningsutgivarnas vd som drivit den här frågan hårt i veckan för att se hur vi tillsammans skulle kunna föra en dialog mot nätjättarna, säger Morgan Johansson i söndagskvällens ”Agenda”. 

Den senaste veckan har kritiken ökat mot Google och under söndagen kommenterade Morgan Johansson det hela.

–Jag tror att vi i vart fall måste utöva större press på nätjättarna. De låter material ligga kvar som är olagligt. Så kan vi inte ha det. Vi har åsiktsfrihet. Men nazism är ingen åsikt. Det är ett brott mot mänskligheten, säger Morgan Johansson i SVT:s ”Agenda”.

– När man sprider den typen av extrema åsikter, där man ibland uppmanar till våld och hot motgrupper då är det olagligt.

”Föra en dialog mot jättarna”

Han fortsätter: 

– Jag tänker bjuda in tidningsutgivarnas vd som drivit den här frågan hårt i veckan för att se hur vi tillsammans skulle kunna föra en dialog mot nätjättarna och sätta ytterligare press på dem.

Även EU-lagstiftning kan bli ett verktyg mot jättarna på nätet – om de fortsätter sprida olagligt material.

EU-kommissionären till Sverige

– Det finns en EU-process där EU-kommissionen driver mot nätbolagen för att få bort extremistiskt material. Den ansvarige EU-kommissionären kommer hit (till Sverige) på torsdag. Då ska vi fortsätta den diskussionen där man hotar nätjättarna med EU-lagstiftning om man inte blir bättre på att ta tag i det här extrema materialet som finns, förklarar Morgan Johansson.

– Det är en sak som hänt nu är att extremisterna hittar varandra mycket lättare nu, och triggar varandra på nätet. Och till slut kan det sluta väldigt illa, som vi vet.

Google: ”Vi har tryckt ut en förbättring”

David Price, juridisk chef på Google och ansvarig för söktjänstens sökpolicys globalt, berättar för DN att bolaget arbetat hårt de senaste dagarna för att ett mer auktoritativt innehåll ska visas.

– Under helgen har vi tryckt ut en preliminär förbättring av en serie algoritmer som vi har som är utformade för att identifiera fall där människor skriver generiskt uppenbara sökfrågor som kan leda till sökresultat med konspirationsteorier. Vi har börjat driva på en rad förbättringar som hjälper de algoritmerna att triggas på svenska, säger David Price till DN.

 

LÄS MER: Experterna dömer ut Googles agerande: ”Usel utredning” 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag