"Det är ju uppenbart att det pågår påverkansoperationer som dirigeras av Ryssland, och det säger jag därför att många av dem ju äger rum i mediekanaler som har en mycket tydlig och uppenbar koppling till den ryska staten", säger Must-chefen Gunnar Karlson. Foto: Sven Lindwall"Det är ju uppenbart att det pågår påverkansoperationer som dirigeras av Ryssland, och det säger jag därför att många av dem ju äger rum i mediekanaler som har en mycket tydlig och uppenbar koppling till den ryska staten", säger Must-chefen Gunnar Karlson. Foto: Sven Lindwall

"Det är ju uppenbart att det pågår påverkansoperationer som dirigeras av Ryssland, och det säger jag därför att många av dem ju äger rum i mediekanaler som har en mycket tydlig och uppenbar koppling till den ryska staten", säger Must-chefen Gunnar Karlson.

 Foto: Sven Lindwall
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

"Vi måste ta det på mycket stort allvar"

Publicerad

Ryssland försöker skapa osäkerhet och tvivel i Sverige.

Det säger nu chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlson, i en intervju för Expressen.

– Det är uppenbart att det pågår påverkansoperationer som dirigeras av Ryssland.

Samtidigt medger överbefälhavare Micael Bydén att det är osäkert om Sverige kan stå emot ett militärt angrepp på Gotland.

När Must-chefen Gunnar Karlson under Folk och försvars rikskonferens i Sälen ska sammanfatta året som gått konstaterar han:

– Man får ju en känsla av att det finns tillräckligt med problem för Sverige att hantera i det världsläge som vi står inför i dag. Vi behöver absolut inte fler problem.

Han är samtidigt ovanligt öppen när han talar om de påverkansoperationer som ständigt pågår i Sverige.

– Jag tycker att vi måste ta det på mycket stort allvar. Det är ju uppenbart att det pågår påverkansoperationer som dirigeras av Ryssland, och det säger jag därför att många av dem ju äger rum i mediekanaler som har en mycket tydlig och uppenbar koppling till den ryska staten. Självklart måste vi ta det på allvar precis på samma sätt som man tagit det på allvar i USA.

"Handlar om att bygga upp en känsla av osäkerhet och tvivel"

Vad är det för påverkansoperationer du talar om?

– Riktigt bra påverkansoperationer är oftast långsiktiga och handlar om att bygga upp en känsla av osäkerhet och tvivel. Man ska inte vara riktigt säker på vad som är sant. Man kan inte lita på någon. Ett samhälle som kännetecknas av de uppfattningarna får också svårt att fatta beslut i kritiska situationer.

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: Migrationen är det största säkerhetshotet

 

Vilka andra säkerhetshot ser du i dag?

– Överhuvudtaget tycker jag det är värt att påminna om att vi lever i en värld som är väldigt osäker. Terrorismen fortsätter att vara ett hot, läget i vårt närområde är fortsatt besvärande. Den europeiska säkerhetsordning som Ryssland satte ur spel när man invaderade Krim för ett par år sen, den är fortfarande allvarligt skakad. Lägg därtill konflikterna i Syrien och på andra ställen i Mellanöstern. Det finns mycket som direkt eller indirekt äventyrar vår säkerhet.

Överbefälhavare Micael Bydén upprepar Försvarsmaktens bedömning att sannolikheten för ett väpnat enskilt angrepp mot Sverige är låg. Samtidigt medger han att det är oklart om Sverige kan stå emot ett militärt angrepp på Gotland.

– Det beror alldeles på vad det väpnade angreppet är. Men vi har en försvarsmakt som har tagit kliv framåt under förra året, och som har blivit robustare och starkare. Vi finns nu på Gotland med en permanent närvaro.

 

LÄS MER: ÖB Micael Bydén välkomnar debatt om mer pengar till försvaret

 

Vladimir Putin.Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

Läget just nu beskriver han som "väldigt komplext och svårförutsägbart".

– Det är det vi nu ser till att förbereda oss för, tillsammans med andra här hemma och tillsammans med andra länder.

Överbefälhavaren pekar inte bara ut Ryssland i diskussionen om påverkansoperationer som nu riktas mot Sverige.

– Kina klarar av sådant här, säger han.

Försöker Kina också utsätta oss för påverkansattacker?

– Det är i alla fall ett land som vi följer, och de kan. Sedan finns det aktörer som inte är stater.

"Personal, materiel och om övningsverksamhet."

Micael Bydén medger samtidigt att det finns stora brister inom försvaret i dag, och att nya resurser krävs.

– Jag kan ge tre väldigt enkla exempel. Det handlar om personal, materiel och om övningsverksamhet.

Enligt ÖB måste antalet anställda bli fler – snabbt.

När statsminister Stefan Löfven häromdagen besökte Folk och försvars rikskonferens varnade han för att Ryssland kan komma att försöka påverka den svenska valrörelsen. Enligt Must-chefen Gunnar Karlson ligger det på en rad olika myndigheter att arbeta för att säkra valrörelsen.

– Det vi kan göra är att skaffa så mycket kunskap som möjligt om hur de yttre hoten ser ut, varifrån de kommer och vilka metoder de använder. Och se till att de som behöver informationen också får den.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag