Fyra av fem kvinnor i Sverige har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp, visar en opinionsundersökning som Demoskop har gjort för Expressen.
Under den senaste veckan har kampanjen #metoo spridit sig som en löpeld i sociala medier – och tusentals kvinnor vittnar nu om att de utsatts för sexuella trakasserier.
Bland unga är problemet extra stort.
Därför menar nu Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, att kampanjen måste spridas även till skolans klassrum.
Lärare uppmanas prata om #metoo
– Skolan och förskolan har ett jätteviktigt uppdrag när det gäller att stå upp för alla människors lika värde och hur vi behandlar varandra. Skolan kan inte lösa alla världens problem, men det är ett väldigt stor arena, säger hon.
LÄS MER: Hon skapade #metoo – det här betyder hashtaggen
I morgon kommer förbundet gå ut med en allmän uppmaning till alla lärare att prata med sina elever om #metoo och sexuella trakasserier.
– Det är så oerhört utbrett, men vi pratar inte med varandra. Det är en viktig uppgift för skolan att man står upp för sig själv- och varandra. Vi kommer gå ut och säga till våra medlemmar att nu ska vi också vara en del av den här kampanjen, säger Åsa Fahlén.
Vill lyfta elevernas egna erfarenheter
Bland annat kan elever som vill få möjlighet att lyfta sina egna erfarenheter i skolan, menar hon.
– Många har säkert redan pratat om #metoo hemma, men det finns också de som inte gör det. I dag är det vanligt att elever till exempel får bilder i sociala medier som man inte vill se. I många appar kan man skicka meddelanden som sen försvinner. Det går så fort och blir omöjligt att bevisa. Det är lätt att uttrycka sig på sätt man inte skulle göra öga mot öga.
Åsa Fahlén menar att lärare som arbetar i skolan måste våga ta tag i de här frågorna och vara drivande i att motverka sexuella trakasserier.
– Den här kampanjen visat att vi måste bli bättre på att prata om det och uppmärksamma det. Här tror jag att vi lärare måste hjälpa eleverna att prata om detta, säger hon.