Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi måste göra mer
på ungdomssidan"

Anders Borg gästade SVT:s "Agenda" på söndagskvällen.Foto: SVT

Utbildning och praktik.

Så vill finansminister Anders Borg, M, tackla ungdomsarbetslösheten.

– Det som är centralt är att vi måste göra mer på ungdomssidan, sa Borg i SVT:s "Agenda".

Men skuggfinansminister Magdalena Andersson, S, är inte imponerad.

Vårbudgeten presenteras

Måndagen den 15 april presenterar finansminister Anders Borg (M) regeringens vårproposition. En presskonferens hålls med start klockan 9.00.

Flera satsningar har redan presenterats, Bland annat på fler utbildningsplatser och satsningar på regional tillväxt. Drygt 3 miljarder ska läggas på bland annat 7000 yrkesvuxplatser och 1400 nya högskoleplatser.

När Anders Borg gästade SVT:s "Agenda" på söndagskvällen, ett halvt dygn innan vårbudgeten skulle presenteras, fick han flera frågor om den svenska arbetslösheten, som för närvarande ligger på 8,2 procent.

Och framtiden ser inte ljus ut enligt finansministern.

– Till att börja med ska man säga att vi räknar med att arbetslösheten kommer stiga. Det är en besvärlig tid, sa han i "Agenda".

I de förslag som har presenterats från den kommande vårbudgeten finns bland annat satsningar på yrkesvux och högskoleplatser.

"Det är naturligtvis besvärligt"

Förslag som är speciellt riktade till ungdomar.

– Det är naturligtvis besvärligt att Sverige har hög arbetslöshet, och det beror mest på att vi har en hög ungdomsarbetslöshet. Tittar man på personer över 25 så är vi på samma nivå som Tyskland, sa Borg.

Borg sa också att Sveriges finanser är starka - men att vi har haft hög ungdomsarbetslöshet i 20 år.

– Nu har vi för första gången fått till stånd breda trepartsamtal. Vi har ju här under våren tagit fram förslag om bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och förstärkt utbildningsstöd för ungdomar. Sedan måste vi gå vidare, det är alldeles uppenbart, sa Borg i "Agenda".

Oppositionen har varit kritisk mot de budgetförslag som har presenterats hittills.

"Ingen förklaring"

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, är inte imponerad av Anders Borgs recept för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten.

– Jag kunde inte höra att Anders Borg hade någon förklaring till hur Sverige misslyckats med att tackla ungdomsarbetslösheten, säger hon till Expressen.se efter "Agenda".

– Inom en till två månader går en ny generation ungdomar ut från gymnasiet och många kommer hamna i arbetslöshet. Jag hoppas att regeringen lägger fler förslag om ungdomsarbetslösheten i vårbudgeten.

"Ökning av långtidsarbetslösheten"

Andersson kritiserade också Borg för att skylla för mycket av Sveriges problem på den ekonomiska krisen i Europa.

– Visst är Sverige beroende av omvärlden, men problemet är att vi de senaste sex åren har sett en stor ökning av långtidsarbetslösheten, säger hon.

Socialdemokraterna ska presentera sin skuggbudget inom två veckor. Andersson kan inte presentera några konkreta förslag ännu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.