Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi måste bli beredda att förändra oss mer"

Nästa månad släpps Fredrik Reinfeldts nya bok "Nya livet".
Foto: Christian Örnberg
Nästa månad släpps Fredrik Reinfeldts nya bok "Nya livet".
Foto: Christian Örnberg

Nästa månad släpps Fredrik Reinfeldts nya bok "Nya livet".

Samtidigt kommer han nu med en ny uppmaning till svenska folket: 

– Vi måste bli rörligare, beredda att förändra oss mer och bli mer nyfikna på allt som sker.

För ett år sedan släpptes hans första bok "Halvvägs", och nu kommer uppföljaren "Nya livet – om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25".

– Min utgångspunkt har varit att beskriva de förändringar som kommer kring hur vi lever våra liv. Många kommer leva till att bli 100, och uppleva att livsfaserna blir fler. Det sker samtidigt som förändringstempot höjs i samhället. Svaret kan då inte bli att hoppas att det som varit ska komma tillbaka, eller att vi ens kan frysa tillvaron som den ser ut precis nu, säger Fredrik Reinfeldt, och uppmanar svenska folket: 

– Vi måste bli rörligare, beredda att förändra oss mer och bli mer nyfikna på allt som sker. Livet kommer att bestå av många fler möjligheter, för den som har ork och vilja att göra något av det. 

Nästa månad släpps Fredrik Reinfeldts nya bok "Nya livet".

Hur ser du på det faktum att vi inte haft så många människor på flykt i världen sedan andra världskriget?

– Krig och förtryck förklarar detta, men diplomati, kunskap om hur man skapar fungerande samhällen, och en känsla hos människor av att det finns bra egna utvecklingsmöjligheter är svaret för hur det ska minska. 

"Vi lever i en ny tidsålder"

I boken berör den förra statsministern också de nya säkerhetsutmaningar som finns i världen – när det gäller Ryssland och terrorgruppen IS. 

– Vi lever i en ny tidsålder efter 11 september attackerna på New York 2001. Det är en värld där våld och värderingar förenats på ett farligt sätt. Det enda långsiktiga botemedlet är att människor får mer frihet och att vi står upp för det öppna samhället. Det finns inga militära eller polisiära svar, annat än som kortsiktiga svar för hur vi ska skydda oss. 

Du lever själv ett "nytt liv" i dag, jämfört med hur det såg ut 2014. Har du någon gång ångrat att du klev av efter valet?

– Jag känner ett som jag hoppas livslångt engagemang för öppenhet, demokrati och att skapa bra förutsättningar för var och en. Jag har hittat nya former att fullgöra det engagemanget. Det är både lärorikt och roligt.

Vad var det som gjorde att du fick mersmak efter att ha skrivit din första bok Halvvägs?

– Jag har arbetat med språket som instrument hela mitt liv, oftast i talad form. Det har varit utvecklande för mig att skriva långt. Jag kände att när jag berättat om det jag upplevt var det viktigt att också försöka uttrycka vad jag tror väntar runt hörnet för oss alla.

Blir det fler böcker, kanske något skönlitterärt? 

– Jag har utvecklats som talare och föreläsare och nått en ny och bredare publik. Det känns värdefullt. Mycket av det jag talar om och som jag ser rör på sig runt om i världen, har jag nu också skrivit samman i min kommande bok. Jag skulle gärna skriva igen om jag känner att det finns mer att berätta, men det rent skönlitterära finns det dock andra som är mycket skickligare på att uttrycka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.