Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sverige är ingen kravlös gemenskap"

Anna Kinberg Batra håller sitt tal på Mosebacke i Stockholm.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg kommer bland annat att fokusera på säkerhet.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Efter förtroendekrisen inom Moderaterna har krav hörts på partiledare Anna Kinberg Batras avgång.

På nationaldagen höll den ifrågasatta partiledaren sitt sommartal på Mosebacke i Stockholm – ett tal som förväntades vara partiledarens kanske viktigaste hittills.
Partiledaren var fast besluten om skärpta regler kring invandring och integration, och hårdare straff för våldsbejakande extremister.

– Sverige är ingen kravlös gemenskap.

I SCB:s senaste partisympatimätning rasade Moderaterna till 18,1 procent. Därmed förlorade Moderaterna platsen som Sveriges näst största parti, till Sverigedemokraterna (som landade på 18,4 procent).

I den senaste veckans kris inom partiet har det även krav ställts på M-ledarens avgång. Själv har Anna Kinberg Batra utlovat en bättring.

Sommartalet – som Anna Kinberg Batra höll på tisdagen på Mosebacke i Stockholm för tredje året i rad – förväntades därför bli det viktigaste talet hon kanske hittills hållit. 

Talar om tryggheten

Det var en bestämd Anna Kinberg Batra som klev upp på scenen på Mosebacke på nationaldagen när hon började sitt sommartal.

– Det handlar om att ge Sverige möjlighet att lösa jobbklyftan, lösa integrationen, säkra jobbskapande och säkra tryggheten med lag och ordning. Detta hittar vi i moderata lösningar och därför är detta vår viktigaste uppgift, sa M-ledaren.

Anna Kinberg Batra riktade snabbt in talet på tryggheten, där hon bestämt sa att straffen mot våldbejakande extremism måste skärpas.

– Våldsbejakande extremism hotar hela vårt samhälle. Den måste upptäckas och bestraffas. De som reser för att delta i våldsbejakande terrorism är terrorister som ska stoppas och straffas. I dag har Sverige samma straff för den som finansierar terrorism, som för stöld och bedrägeri. Det är inte rimligt.

Terrorismen ska, enligt partiledaren, mötas av en kompromisslös kamp emot ondskan. 

– I den här kampen får man inte vara neutral. Vi tänker se till Sveriges skydd mot terrorismen stärks, sa hon.

Ställer krav om integrationsplikt

Många har spekulerat i att M-ledaren skulle vara nervös inför talet, efter veckans turbulens inom partiet. Men det syntes inte alls på Anna Kinberg Batra, som talade vidare om hur Moderaterna ska lösa Sveriges problem med integration och invandring.

– Öppenhet är inte desamma som oreglerad invandring. Klarar vi inte integrationen står vårt samhälle på spel. Vi ska ställa krav på integrationsplikt, samhällsorientering och krav på språket. Annars får man inte uppehållstillstånd. Sverige är ingen kravlös gemenskap.

Bjudit hem Alliansens partiledare

Anna Kinberg Batra valde även att nämna partiets senaste turbulens, och medgav under talet att Moderaterna inte är inne i sin bästa tid just nu. Däremot var det en bestämd partiledare som klargjorde vart partiet står ideologiskt samt att hon själv som partiledare är redo att ta nästa steg med Alliansen.

– Vår styrka som parti gör mig stolt att vara moderat. Vi söker nya lösningen i våra klassiska värderingar i liberalismen och konservatismen. De behövs båda två för att lösa de problem som Sverige har. Vi är inte rädda för det som är svårt. Sverige behöver en ny alliansregering. Sverige ska vara ett land som ligger stadigt i topp i en värld som förändras hela tiden. Nu vill jag ta nästa steg framåt med alliansen, sa M-ledaren.

Partiledaren avslutade talet med att berätta att hon bjudit hem de övriga partiledarna inom Alliansen till sitt köksbord i Nacka, där Anna Kinberg Batra vill föra diskussionen vidare för att ta fram en reformagenda. 

– Det handlar om att säkra integrationen, jobben, skolan och säkra tryggheten och visa konkret hur nästa regering kan och vill lösa Sveriges problem. Det är resultaten som räknas. Vi ska visa hur vi löser Sveriges problem bättre än någon annan regering. Vi ska visa, inte bara att utan hur vi kan föra Sverige framåt.

"Jag är beslutsam"

För Expressens reporter på plats, Anton Gymark, berättade Anna Kinberg Batra även om den senaste veckans turbulens.

– Det är klart att det känns och vi är ett allvarligt läge. Vi har ett hårt arbete kvar för att komma ur detta, och det ser jag fram emot det. Jag är beslutsam om att Moderaterna kan och ska göra jobbet för att lösa Sveriges problem, säger Anna Kinberg Batra.

Men på frågan om M-ledaren nu tror att opinionsmätningarna kommer att börja peka uppåt igen, svarar hon att det är valdagen som avgör, även om hon tycker att partiet förtjänar högre stöd än i mätningarna som gjorts den senaste tiden.

– Vi måste lösa de tre största problemen om integration, jobbskapande och trygghet - det kan vi Moderater bättre än något annat svenskt parti och det tänker jag visa. Jag vill ta nästa steg framåt med Alliansen också för jag vill ge Sverige en ny regering med dem. 

Viktigt att växla upp inför valet

Däremot är Anna Kinberg Batra mer förtegen när det handlar om personförändringarna hon gör inom partiet just nu, där hon sparkat partisekreterare Tobias Tobé och Beatrice Ask. Men hon anser att förändringar "är viktiga".

– De är viktiga. Vi behöver växla upp jobbet om lag och ordning och se till att växla upp inför valet, och jag kommer att presentera en ny partisekreterare inom kort, svarar hon.

Övervägde du att avgå?

– Min personliga konsekvens här att se fram emot valet och jobba stenhårt för att visa att Moderaterna behövs för att lösa Sveriges problem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.