Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi kommer inte att skydda Sverige"

Foto: Jens L'Estrade

Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sträckte ut en hand till svenskt medlemskap under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Han var samtidigt glasklar på punkten om att försvarsalliansen inte kommer skydda Sverige vid ett angrepp utifrån.

– Det är som med en kvinna. Antingen är man gravid eller inte, säger Anders Fogh Rasmussen.

Sverige är mer än välkommet som medlemsland i Nato. Det budskapet gav försvarsalliansens generalsekretare, Anders Fogh Rasmussen, under en presskonferens på Folk och försvars rikskonferens.

– Om Sverige ansöker om medlemskap så kommer det bli en enkel procedur, men det är ett svenskt beslut, säger Anders Fogh Rasmussen.

Uttalandet ska ses mot bakgrund av den gångna veckans debatt om Sveriges begränsade förmåga att stå emot ett väpnat angrepp. Diskussionerna tog fart efter att överbefälhavare Sverker Göranson sagt att Försvarsmakten kan hålla tillbaka ett anfall under högst en vecka – förutsatt att det sker mot ett begränsat mål.

"Antingen gravid eller inte"

Och Sverige kan i ett sådant läge inte räkna med stöd från Nato-länder, gjorde generalsekreteraren klart under måndag.

– Det är en helt hypotetisk situation, men det är klart att det kollektiva försvaret omfattar Nato:s medlemmar, säger Anders Fogh Rasmussen.

– Det är som med en kvinna. Antingen är man gravid eller inte, det finns ingenting mitt emellan.

Löftet: Behöver inte satsa mer

I nuläget satsar Sverige omkring 1,2 procent av bnp på landets försvar. Nato-länderna rekommenderas att satsa minst 2 procent av bnp. Sverige kommer dock inte tvingas till att höja försvarsbudgeten vid ett eventuellt medlemskap, säger Anders Fogh Rasmussen:

– Om man föreställer sig att Sverige ansöker om medlemskap, skulle det inte vara ett hinder. Sverige har visat att ni kan delta i Nato-ledda operationer, och det är avgörande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.