USA:s president Donald Trump lämnar Vita huset för att bege sig till Louisville, Kentucky. Foto: Chris Kleponis / POLARIS/IBL POLARISUSA:s president Donald Trump lämnar Vita huset för att bege sig till Louisville, Kentucky. Foto: Chris Kleponis / POLARIS/IBL POLARIS
USA:s president Donald Trump lämnar Vita huset för att bege sig till Louisville, Kentucky. Foto: Chris Kleponis / POLARIS/IBL POLARIS
Åskådare samlas i Kentucky Exposition Center i Louisville i väntan på presidenten. Foto: John Minchillo / AP TT NYHETSBYRÅNÅskådare samlas i Kentucky Exposition Center i Louisville i väntan på presidenten. Foto: John Minchillo / AP TT NYHETSBYRÅN
Åskådare samlas i Kentucky Exposition Center i Louisville i väntan på presidenten. Foto: John Minchillo / AP TT NYHETSBYRÅN

”Vi kommer att göra vad vi måste göra”

Publicerad

Donald Trump mötte det amerikanska folket i Kentucky på måndagskvällen – och höll ett kampanjliknande tal till publikens jubel.

Han väntades fokusera på det sjukvårdsprogram som ska ersätta Obamacare.

I stället höll han ett hyllningstal till USA och den egna regeringen.

– Från och med nu kommer det att vara Amerika först, sa presidenten.

Natten till tisdagen höll Donald Trump ett valkampanjliknande möte i Louisville i den amerikanska delstaten Kentucky. När han började prata framför tusentals personer klockan 00.40, svensk tid, väntades han förorda det nya sjukvårdsprogram som ska ersätta Obamacare.

USA:s relativt nytillträdde president har kritiserat Barack Obamas sjukvårdsreform hårt. Redan under valrörelsen lovade han att upphäva och ersätta Obamacare.

Och nu har han börjat slå spikarna i kistan.

 

LÄS MER: Obamacare skrotas – presenterar ny plan

 

Men det blev inte mycket prat om det nya programmet. Ungefär 45 minuter in i talet kallade Trump Obamacare för "katastrof" – och lovade att hans nya lösning kommer att "fungera jättebra".

Trump höll hyllningstal i Kentucky

Resten av tiden höll Trump ett slags hyllningstal där han hyllade det amerikanska folket och sin egen regering. Han radade upp en lång rad löften för framtiden:

Han ska bygga muren mot Mexiko, utrota drogerna och minska invandringen.

Bygga upp landets infrastruktur och militär.

Satsa på amerikanska arbetare och företag.

Sänka skatterna, pressa ner priserna på läkemedel och slå ner den politiska eliten i Washington DC.

– Från och med nu kommer det att vara Amerika först. Vi kommer att bli en rik nation än en gång. Vi kommer att göra vad vi måste göra och inte tillåta andra länder att dra nytta av oss som de har gjort, sa Trump.

Han undvek också den känsliga frågan om Ryssland och pratade inte om FBI:s pågående utredning.

Jubel när Trump pratade invandring och gränser

När han pratade om säkra och skyddade landgränser drog han ner stort jubel från den täta folkmassan. Han hävdade att sedan han tillträdde som president har den illegala invandringen över landets södra gräns minskat med 61 procent.

– Med hopp och patriotism i våra hjärtan kommer vi tillsammans göra Amerika starkt igen. Vi kommer att göra Amerika välbärgat igen. Vi kommer att göra Amerika stolt igen. Vi kommer att göra Amerika tryggt igen och vi kommer att göra Amerika stort igen, avslutade Trump sitt tal – innan han gick av scenen till tonerna av Rolling Stones "You can't always get what you want".

 

LÄS MER: Conways man väntas få toppjobb av Trump

 

FBI utreder koppling till Ryssland

Med tanke på bakslagen tidigare under dagen verkade presidenten vara på gott humör. Det var på måndagen som FBI-chefen James Comey bekräftade att FBI utreder en eventuell koppling mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland.

En koppling som har tillbakavisats av Vita huset.

Under en utfrågning av Comey i representanthusets underrättelseutskott framkom det också att det inte finns några bevis för Donald Trumps påstående att han avlyssnats av Obama.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag