Sverker Göranson. Foto: Cornelia Nordström
Sverker Göranson. Foto: Cornelia Nordström

"Vi klarar oss mot angrepp i en vecka"

Publicerad

Nu varnar överbefälhavaren Sverker Göranson, i en intervju med Svenska Dagbladet, inför framtiden:

– Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.

I en lång intervju med SvD pratar Sverker Göranson om det svenska försvaret, som under ett par decennier drabbats av kraftiga neddragningar, där bland annat flera regementen försvunnit helt efter politiska beslut, om ökad rysk försvarsaktivitet - och om ekonomisk press.

Liten motståndskraft

Han menar att det svenska försvaret inte klarar att värja sig mot en invasion under längre tid och hävdar att Sverige kan stå emot ett angrepp i runt sju dagar.

– Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, säger Sverker Göranson till SvD.

Sverker Göranson, som har varit ÖB sedan 2009, säger i samma intervju att Sverige heller inte klarar en tvåfrontsinvasion under särskilt lång tid.

Hoppas på hjälp

Samtidigt konstaterar han att hoten mot Sverige ser annorlunda ut i dag än tidigare och att de nordiska länderna samarbetar, även om Sverige är militärt neutralt.

Om Sverige skulle attackeras hyser Göranson starka förhoppningar om att andra griper in.

– Västvärlden kommer sannolikt också att vara engagerad i vad som händer oss. Jag kan inte se ett scenario med ett begränsat angrepp mot Sverige och att ingenting händer i omvärlden, säger han till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag