Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi klarar oss mot angrepp i en vecka"

Sverker Göranson. Foto: Cornelia Nordström

Nu varnar överbefälhavaren Sverker Göranson, i en intervju med Svenska Dagbladet, inför framtiden:

– Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.

I en lång intervju med SvD pratar Sverker Göranson om det svenska försvaret, som under ett par decennier drabbats av kraftiga neddragningar, där bland annat flera regementen försvunnit helt efter politiska beslut, om ökad rysk försvarsaktivitet - och om ekonomisk press.

Liten motståndskraft

Han menar att det svenska försvaret inte klarar att värja sig mot en invasion under längre tid och hävdar att Sverige kan stå emot ett angrepp i runt sju dagar.

– Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, säger Sverker Göranson till SvD.

Sverker Göranson, som har varit ÖB sedan 2009, säger i samma intervju att Sverige heller inte klarar en tvåfrontsinvasion under särskilt lång tid.

Hoppas på hjälp

Samtidigt konstaterar han att hoten mot Sverige ser annorlunda ut i dag än tidigare och att de nordiska länderna samarbetar, även om Sverige är militärt neutralt.

Om Sverige skulle attackeras hyser Göranson starka förhoppningar om att andra griper in.

– Västvärlden kommer sannolikt också att vara engagerad i vad som händer oss. Jag kan inte se ett scenario med ett begränsat angrepp mot Sverige och att ingenting händer i omvärlden, säger han till SvD.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!