Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi kan vänta oss fler extrema händelser"

I Indien och Pakistan är översvämningarna stora och hundratals saknas i vattenmassorna.
Skogsbränderna rasar i Ryssland.
Och i Indien och Pakistan är översvämningarna katastrofalt stora.
Men extremvädret är långt ifrån en engångsföreteelse.
- Vi kan vänta oss fler extrema händelser, säger Anna Rutgersson, docent i meteorologi.
I Kina har lerjordskredet skördat minst 700 offer. Här letar räddningsarbetare efter överlevare i Gansuprovinsen. Minst 1 300 saknas i massorna. Foto: Foto: Aly Song
Hundratals skogsbränder har rasat över västra Ryssland. Röken ligger tjock och förstörelsen kostar samhället miljarder kronor.
Samtidigt öser regnet ner över norra Indien och Pakistan. Översvämningarna har skördat alldeles för många offer och flera saknas, bland annat tre svenskar.
Extremvädret har inte gått någon förbi.

Två orsaker

Anna Rutgersson, docent i meteorologi vid Uppsala universitet, ser två orsaker till ovädrena.
– Dels är det El Nino-år, ett cirkulationssystem i havet och atmosfären i södra Stilla havet vilket påverkar vädret, inte över Europa men andra områden.
– Dels har vi en klimatförändring där det blir lite varmare och känsligare med torka och skogsbränder, samtidigt som nederbörden förändras vilket ger översvämningar, säger Anna Rutgersson.
Det är svårt att jämföra med tidigare år, då många mätningar saknas. Men ett som är säkert är att vädret förändras och att mer extrema händelser är att vänta.

Risk för mer i framtiden

– Vädret varierar och extrema händelser händer. Nu är det många extrema händelser som har hänt samtidigt. Klimatförändringarna tyder på att det blir varmare och att nederbörden förändras. Drabbar det redan torra, varma och nederbördsrika området så finns det risk för mer såna här extrema händelser i framtiden, säger Anna Rutgersson.
– Och vissa händelser som hänger ihop med torka och nederbörd kan man se en ökning av, fortsätter hon.
Samtidigt har ett stort lerskred i norra Kina skördat över 700 dödsoffer.
Dessutom väntas mer regn i Gansuprovinsen som även befaras drabbas av tyfonen Dianmu.