"Jag tror att vi kan se slutet på Khadaffis regim redan inom 48 timmar", säger Shaban Elgale, oppositionsrörelsens talesperson i Sverige.
"Jag tror att vi kan se slutet på Khadaffis regim redan inom 48 timmar", säger Shaban Elgale, oppositionsrörelsens talesperson i Sverige.

"Vi kan se slutet inom 48 timmar"

Publicerad
Uppdaterad
På lördagsnatten började striden om Khadaffis fäste - Tripoli.
Skottlossning och explosioner hördes i staden - och rebeller känner doften av seger.
- Jag tror att vi kan se slutet på Khadaffis regim redan inom 48 timmar, säger Shaban Elgale, oppositionsrörelsens talesperson i Sverige.
De libyska rebellerna har haft flera framgångar de senaste dagarna. I fredags intog de nyckelstaden Zawiyah, det sista hindret för att attackera Tripoli från väst. De senaste dagarna har rebellerna tagit städer väster, öster och söder om Tripoli. Khadaffi är mer eller mindre omringad.
På lördagskvällen kom flera rapporter om strider på Tripolis gator.
Flera medier rapporterade att vittnen hört både skottlossning och explosioner i vissa delar av staden.

"Tagit flygplatsen"

Enligt Shaban Elgale, som representerar rebellerna i Sverige, togs rebellerna emot med öppna armar i Tripoli.
- Folk är mycket glada, vi har tagit över flera delar av Tripoli, bland annat den internationella flygplatsen och en militär flygplats, säger han.
Uppgifterna om att rebellerna har tagit över Tripolis flygplats har inte kunnat bekräftas från oberoende källor.
Vid midnatt uttalade sig Khadaffis talesperson, Moussa Ibrahim, i statstelevisionen. Han hävdade då att striderna var slut.
- Vi har besegrat små grupper av rebeller som tog sig in i staden. Tripoli är säkert, sa han.
Efter det blossade dock striderna upp igen.

"Koordinerat med Nato"

Attacken mot Tripoli beskrivs av rebellerna som att mindre celler i staden agerade på order och tog till vapen mot Khadaffis styrkor.
- Vi koordinerar attackerna i staden, och våra styrkor utanför staden är redo att gå in i Tripoli, sa rebelledaren Anwar Fekini till New York Times.
Fadlallah Haroun, en högt uppsatt militär i rebellfästet Benghazi, sa till al-Jazeera att striderna var början på Operation Mermaid - ett smeknamn för Tripoli. Han sa också att attacken var koordinerad med Nato.
Enligt en rebelledare som al-Yazeera pratat med väntar rebellerna på förstärkning från väst och staden Zawiyah och att det planeras en attack på söndagsmorgonen.
Allt tyder på att den slutliga striden om Libyens huvudstad har inletts. Den svenska talespersonen för rebellerna säger att Tripoli är på väg att falla.
- De har tagit över flera delar. Jag tror inte att det är mycket kvar, jag tror att vi kommer se slutet på Khadaffiregimen snart. Jag tror att det kan vara över redan om 48 timmar, men det kommer bli hårda strider inne i Tripoli, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag